Witam. Mam problem mianowicie gdy odpalam auto lubi zgasnąć na benzynie... Zawiozłem auto do elektryka i powiedział ze muszę wymienić uszczelkę przy gaźniku bo to jest powodem że zalewa go benzyną . Wymieniłem i działo się to samo. Wymieniłem tak że: kable zapłonowe ,świece , kopułkę i palec. Oczywiście nic nie pomogło. Zjawiłem się ponownie u elektryka i ukazała mu się na komputerze błąd Sonda Lambda. Problem pojawia się również w czasie jazdy, mianowicie często jest tak że jak dodam gazu auto nie dostaje mocy i czuje jak by hamowało (oczywiście na gazie jak i na benzynie). Czasem jak po raz drugi wcisnę pedał gazu to auto jedzie. Sprawdzałem czy gdzieś lewego powietrza nie dostaje. A sonda lambda chyba nie miała by takiego wpływu...
Proszę o pomoc, może miał ktoś już taki problem i udało mu się z nim uporać
[2.0 90KM ABT B4 LPG] Problemy z mocą
Czy na gazie są takie same objawy?
Może być to wina sondy lub czujnika temperatury.
Spróbuj na czarny kabel od sondy podpiąć (-) z akumulatora i chwile pojedzij, jeśli to sonda to powinno pomóc
To znaczy podepnij ten (-) zamiast czarnego z lambdy , a sonde odepnij, trochę namieszałem ale może się połapiesz o co chodzi
Może być to wina sondy lub czujnika temperatury.
Spróbuj na czarny kabel od sondy podpiąć (-) z akumulatora i chwile pojedzij, jeśli to sonda to powinno pomóc
To znaczy podepnij ten (-) zamiast czarnego z lambdy , a sonde odepnij, trochę namieszałem ale może się połapiesz o co chodzi
na gazie jest to samo , tyle że na gazie nie gaśnie auto , a na benzynie lubi po prostu zgasnąć. Czyli mam wykręcić sonde, wypiąć czarny przewód i podpiąć go do masy przy akumlatorze ...
Sprawdzałem tą sonde tak jak mówiłeś i auto jechało normalnie. Tyle że przejechałem się kawałek i może miałem tylko szczęście....
Druga sprawa mam sonde BOSCH 0 258 003 279/280 i nie mogę znaleźć sondy o identycznym indeksie. Jest jakiś konkretny zamiennik ??
Sprawdzałem tą sonde tak jak mówiłeś i auto jechało normalnie. Tyle że przejechałem się kawałek i może miałem tylko szczęście....
Druga sprawa mam sonde BOSCH 0 258 003 279/280 i nie mogę znaleźć sondy o identycznym indeksie. Jest jakiś konkretny zamiennik ??
Właśnie membrana puszczała paliwo i zostało to wymienione. Następnie próbowałem przeczyścić sonde ale dalej jest to samo... Tylko czemu na benzynie auto gaśnie a na gazie nie gaśnie.. A auto traci moc zarówno na gazie jak i na benzynie... Filtr powietrza wymieniałem , pozostaje chyba sonda lub jakieś lewe powietrze .. Tylko gdzie go szukać hehe