Zanim o samym problemie napiszę to na początek potrzebowałbym trochę wiedzy :mrgreen: Nie do końca rozumiem jak poszczególne elementy układu mojej klimy (manualnej) działają. Proszę o wyjaśnienie jaką rolę pełnią pokazane-oznaczone na poniższym schemacie elementy, jak się nazywają i gdzie się znajdują? Dwa pierwsze (nr1 i 2) odnalazłem w okolicy wentylatora nawiewu (za schowkiem pasażera), ale pozostałe niestety nie wiem.
Generalnie to szukam odpowiedzi (jak w temacie) skąd zbiera mi się woda pod tapicerką pod nogami kierowcy? Podłogi dziurawej nie mam zresztą w ostatnich tygodniach i tak nie padało u nas, dlatego ten trop odpada... Podejrzewam, że to skropliny, ale za skarby świata nie umiem sobie wytłumaczyć skąd się biorą. Podniosłem tapicerkę pod nogami kierowcy i matę wygłuszającą. Właśnie ona jest od spodu nasiąknięta wodą jak gąbka. Skąd, nie wiem? Miałem przypuszczenie, że chłodne powietrze skrapla się w tunelu który, biegnie pod nogami kierowcy (w tym miejscu rozszerza się na kształt płaskiego zbiornika - czemu akurat taki kształt tego też nie rozumiem) a dalej pod fotelem aż do tyłu. Moje podejrzenie padło, że właśnie w tym nazwijmy to zbiorniku gromadzą się skropliny i przez jakieś pęknięcie - nieszczelność wsiąkają w matę, która znajduje się pod nim. Niestety moja teoria nie sprawdziła się. Wyciągnąłem tą część tunelu (ten płaski zbiornik - patrz foto poniżej) i obejrzałem dokładnie - nie ma żadnego pęknięcia ani dziurki. Myślałem też, że może woda jakimś cudem spływa pod tapicerką w miejscu, gdzie kończy się obudowa nawiewu (koło prawej stopy kierowcy), gdzieś w okolicy pedału gazu. Podniosłem tam tapicerkę i w tym miejscu było sucho. Gdyby tamtędy woda z układu nawiewu-klimy przedostawała się pod matę to byłoby też mokro. Dziwne to wszystko