[B4/ABK/2.0E] strumiennica zamiask pustego katalizatora?!?!?
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
Tak z perspektywy to mogę stwierdzić że katalizator to jednak bardzo mocno wytłumia dźwięki i niskie i wysokie częstotliwości. Miałem wydech przelotowy z katem - cicho, lekki bas. Bez kata WRC
Teraz mam wydech na bazie ori (zamiennik) a zamiast kata jest rura z kwasówki. Całe niepokojące dźwięki (szemranie, syczenie) generowane są przez ten odcinek rury między dwururką a tłumikiem środkowym. Może owinięcie tego odcinka taśmą ceramiczną pomoże? A jak nie to środkowy tłumik przesunę w stronę kolektora...
Teraz mam wydech na bazie ori (zamiennik) a zamiast kata jest rura z kwasówki. Całe niepokojące dźwięki (szemranie, syczenie) generowane są przez ten odcinek rury między dwururką a tłumikiem środkowym. Może owinięcie tego odcinka taśmą ceramiczną pomoże? A jak nie to środkowy tłumik przesunę w stronę kolektora...
U siebie mam pustego kata i ten sam problem z dźwiękiem co jabko_nb. Ale mam plan żeby w niego rurkę wspawać a po bokach między nią a obudową kata wełny mineralnej w celu wytłumienia napchać. Mam do dyspozycji środkowy tłumik i z niego rury użyję. Co do oryginalnych tłumików to już mnie nie dziwi że wytrzymują po 20 lat. Środek z kwasówki, na zewnątrz blacha aluminiowana. Stara niemiecka produkcja
- karolas123
- Forum Audi 80
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
za 70 zeta są tłumiki przelotowe o kształcie kata, a dzięki otworom pozwalają na rozprężenie się spalin jak to ma miejsce w katalizatorze, pozwala to na uniknięcie zmiany dźwięku wydechu...przynajmniej w moim przypadku tak wyszło....cały układ jest bardziej cichy ale można zawsze dać przelotowy ostatni tłumik .