Witam jaki polecacie klucz do filtra oleju http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... ltra+oleju
Zamierzam zrobić wymiane oleju a po ostatnim razie była masakra :evil: bo nie szło odkręcić filtra. Taki klucz żeby się zmieścił bez problemu i żeby można by było nim swobodnie manewrować Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 17 paź 2012, 17:55 przez joandaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Instrukcja przewiduje w razie problemu przedziurawić filtr oleju śrubokrętem i posłuzyc sie nim jako dzwignią. Jednak ten z trzema łapkami daje 100% rade uzywam go do róznych rzeczy i jest mocny
Nie kupujcie tego dziadostwa na łańcuch (ten pojedyńczy i najtańszy) rączka wygina się jak zła powodując, że zanim odkręcisz filtr to puścisz kilkunasto minutową wiązankę poprawnej polszczyzny. Dużo lepszą opcją jest ten klucz na pasek.
W przypadku problemów z odkręceniem używam podobnego ale dla wersji autobusów :mrgreen: . Ta taśma jest szersza i ma więcej wytłoczeń wciskających się w obudowę filtra.
Łańcuchowych ani gumowych nie polecam bo to szajs.
Jarewa pisze:A tak z innej beczki ile kosztuje w zakładzie wymiana oleju i filtrów?
U mnie są takie sklepy w których się kupuje olej i filtr oleju i wymiana jest gratis
Co do klucza to używam czegoś takiego jak kolega trępek pokazał. Filtr odkręcam od góry i nie ma z niczym problemu
Ja też mam taki łańcuchowy klucz - ale starej daty, ma chyba ze 30 lat i do tej pory nie do zdarcia. A olej wymieniam sobie we własnym zakresie w garażu - stary oddaję znajomemu co ma piec olejowy i sobie go spali.
Ci niektórzy gamonie w warsztatach to czasem nawet oleju nie potrafią wymienić dobrze, albo naleje litr za dużo, albo uszkodzi gwint w misce przy korku spustowym :evil: