[b4 2.0 ABT] dziwne terkotanie przy ruszaniu
- ciechan
- Forum Audi 80
- Kontakt:
[b4 2.0 ABT] dziwne terkotanie przy ruszaniu
Koledzy mam problem i nie mogę znaleźć powodu tej sytuacji. Wygląda to tak, że podczas ruszania i gwałtowniejszego dodania gazu z przedniej strony słyszę jak coś dziwnie ociera i terkocze, chyba bardziej z prawej. Przy delikatnym ruszaniu tego nie ma. Czasami ten dźwięk pojawia się też na nierównościach, ale to może też być zbieg okoliczności. Mechanik sprawdzał luzy w zawieszeniu i to nie to. Samo dodawanie gazu na luzie nie daje tego dźwięku, więc to nie silnik. Co może być powodem tak nieprzyjemnego odgłosu?
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
To to nie wina przegubów. Nawet bardzo wyrobione nie terkotają przy prostych kołach. Sprawdź, czy osłona tarczy hamulcowej się gdzieś nie zagięła i po prostu nie ociera o tarczę.
Możesz też spróbować podnieść koła i pokręcić jednym i drugim i posłuchać czy nie słychać jakiś dziwnych odgłosów. Jeśli będą łatwiej będzie w ten sposób zlokalizować skąd dochodzą.
Możesz też spróbować podnieść koła i pokręcić jednym i drugim i posłuchać czy nie słychać jakiś dziwnych odgłosów. Jeśli będą łatwiej będzie w ten sposób zlokalizować skąd dochodzą.
- ciechan
- Forum Audi 80
- Kontakt:
sprawdzić sprawdzę, ale nie ma tego terkotania przy delikatnym ruszaniu, dopiero przy dość gwałtownym, czy powodem może być któraś z poduszek silnika lub skrzyni? jakie są objawy ich zużycia? co z przegubem wewn. lub łożyskiem koła? to też byłoby słychać nawet przy łagodnej jeździe?
[ Dodano: 2010-10-02, 08:24 ]
wczoraj mechanik zdiagnozował, że może to być prawa tylnia poduszka skrzyni - zobaczymy po wymianie czy coś to zmieni?
wczoraj mechanik zdiagnozował, że może to być prawa tylnia poduszka skrzyni - zobaczymy po wymianie czy coś to zmieni?
Ja mam podobnie na prostych kołach na 1 i 2 biegu głównie. Jakby coś ocierało przez chwilkę a później się uspokaja. Jak deliktanie ruszam to tego objawu nie ma, tylko jak na 1 i dwójce jej trochę przycisnę to wtedy słychać takie jakby ocieranie i terkotanie. Czasami też jak parkuję, skręcam w lewo i zaczynam hamować to też coś brzędęknie tak dziwnie. Nie wiem czy te dwa odgłosy mają coś wspólnego. Nie mogę dojść z którego miejsca dochodzi to ocieranie i terkotanie. Pomocy.ciechan pisze:sprawdzić sprawdzę, ale nie ma tego terkotania przy delikatnym ruszaniu, dopiero przy dość gwałtownym, czy powodem może być któraś z poduszek silnika lub skrzyni? jakie są objawy ich zużycia? co z przegubem wewn. lub łożyskiem koła? to też byłoby słychać nawet przy łagodnej jeździe?