[80 B4 ABT] Regulacja instalacji lpg
-
- Forum Audi 80
Witam jeszcze raz wszystkich , poruszę jeszcze raz mój temat dotyczący regulacji instalacji lpg. Czy jest ktoś w klubie kto potrafi pomóc w regulacji instalacji lpg ,czytałem artykuł danka lecz nie daję rady ustawić instalacji ,a na gazowników szkoda kasy.Zregenerowałem reduktor i chciałbym wyregulować instalację od podstaw .Posiadam reduktor tomasetto i sterownik bingo m. Jeśli ktoś posiada odpowiednią wiedzę będę wdzięczny za pomoc.
- karolas123
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Witam cię ponownie.Staram się przeprowadzić regulację tak jak opisuje klubowicz danek lecz dochodzę do momentu gdzie danek pisze żeby zablokować widełki krokowego od lpg.I tu jest pytanie jak to zrobić .Ja próbowałem pwa ustawić na 0 ale wtedy zwiękrzenie obrotów powoduje gaśnięcie silnika. Pozdrawiam <ok>
- karolas123
- Forum Audi 80
Pisałem juz kiedyś na innym forum:
1. Najpierw dajesz Bingo w tryb nauki i uczy się analizując parametry pracy na benzynie jak będzie pracował na gazie. Głównie chodzi o to aby Bingo przeszło na gaz.
2. Wymuszasz programem wartość attuatora na 110 kroków i regulujesz reduktor na WOLNYCH OBROTACH
a) zakręcasz dawkę podstawową na reduktorze (pokrętło duże, wolnych obrotów)
b) regulujesz próg membrany (w zależności od reduktora albo imbus albo śruba) tak, by na wolnych obr. silnik miał jak największe obroty i pracował jak najpłynniej
c) lekko przykręcasz próg membrany aby obroty ZACZYNAŁY spadać
d) ustawiasz pokrętło dawki podstawowej do uzyskania perfekt obrotów biegu jałowego.
3. Jeszcze raz dajesz w tryb nauki i jeśli wartość na wolnych obrotach osiągnęła ok 100 - 120 kroków zostawiasz regulację reduktora, jeśli nie to trzeba zrobić poprawki pokrętłem progu membrany
4. Ustawiasz dodatkowe parametry pracy, np. Cut-off ustawiasz w zależności od motoru aby odcinał gaz przy przekroczeniu 2000 obr. i podłączał gaz przy spadku obrotów do takich, przy których motor nie gaśnie.
1. Najpierw dajesz Bingo w tryb nauki i uczy się analizując parametry pracy na benzynie jak będzie pracował na gazie. Głównie chodzi o to aby Bingo przeszło na gaz.
2. Wymuszasz programem wartość attuatora na 110 kroków i regulujesz reduktor na WOLNYCH OBROTACH
a) zakręcasz dawkę podstawową na reduktorze (pokrętło duże, wolnych obrotów)
b) regulujesz próg membrany (w zależności od reduktora albo imbus albo śruba) tak, by na wolnych obr. silnik miał jak największe obroty i pracował jak najpłynniej
c) lekko przykręcasz próg membrany aby obroty ZACZYNAŁY spadać
d) ustawiasz pokrętło dawki podstawowej do uzyskania perfekt obrotów biegu jałowego.
3. Jeszcze raz dajesz w tryb nauki i jeśli wartość na wolnych obrotach osiągnęła ok 100 - 120 kroków zostawiasz regulację reduktora, jeśli nie to trzeba zrobić poprawki pokrętłem progu membrany
4. Ustawiasz dodatkowe parametry pracy, np. Cut-off ustawiasz w zależności od motoru aby odcinał gaz przy przekroczeniu 2000 obr. i podłączał gaz przy spadku obrotów do takich, przy których motor nie gaśnie.
-
- Forum Audi 80
Ok,jeśli teraz chce dać bingo w tryb nauki to muszę pierw zrobić reset w programie bingo tak, bo program ma już zapisane jakieś parametry <ok> .Popraw mnie jeśli sie mylę.
- karolas123
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Teraz wszystko łapie,wielkie dzięki za wytłumaczenie.Mam nadzieje że kiedyś będę mógł się odwdzięczyć za pomoc. Jeszcze raz pozdrawiam. <ok>