[ACE] silnik pracuje bez krokowca
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Rafał
- Model: Audi 80 B1
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 6A
[ACE] silnik pracuje bez krokowca
Witam,
Dziś robiłem pewne czynności serwisowe przy silniku i odpaliłem silnik z odpiętą kostką od krokowca. Silnik odpalił i okazało się że wolne obroty są pomimo że nie jest podpięta kostka do krokowca. Odpiąłem kostkę od przepustnicy i silnik nie mógł wejść na obroty powyżej 2000 obr.
Ciekawi mnie czy z tym krokowcem tak powinno być - w końcu to on odpowiada za obroty. Gdzie może tkwić problem?
Dziś robiłem pewne czynności serwisowe przy silniku i odpaliłem silnik z odpiętą kostką od krokowca. Silnik odpalił i okazało się że wolne obroty są pomimo że nie jest podpięta kostka do krokowca. Odpiąłem kostkę od przepustnicy i silnik nie mógł wejść na obroty powyżej 2000 obr.
Ciekawi mnie czy z tym krokowcem tak powinno być - w końcu to on odpowiada za obroty. Gdzie może tkwić problem?
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Rafał
- Model: Audi 80 B1
- Silnik: 2.0 6A
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Silnik: 2.0 ABT
Pytanie która wersja bo są dwa typy przy ABK. Jak i przy pierwszym metalowym poznać po tym czy centralnie na środku czy z boku.
Fakt że akurat tego nigdy nie rozbierałem na części pierwsze, i może to by tak jak pisałem wyżej lub inaczej elektromagnes wprawia wirnik w ruch czyli kręci i otwiera klapkę (coś jak silnik wychyłowy i zawór kulowy)
Na pewno odcięcie prądu powoduje jego neutralne położenie (czyli albo zamknięcie albo otwarcie na maxa)
Fakt że akurat tego nigdy nie rozbierałem na części pierwsze, i może to by tak jak pisałem wyżej lub inaczej elektromagnes wprawia wirnik w ruch czyli kręci i otwiera klapkę (coś jak silnik wychyłowy i zawór kulowy)
PieterB pisze:a czasami on się nie otwiera na maxa po odłączeniu ?
PieterB pisze:U mnie po odpięciu obroty podnoszą się o około 100 obr/min.
Czy nie uważasz że gdyby to było odwrotnego działania to nie za mało? Przeciętne max otwarty zawór biegu jałowego to ok 1400obr/minDregan pisze:u mnie też
Na pewno odcięcie prądu powoduje jego neutralne położenie (czyli albo zamknięcie albo otwarcie na maxa)