[90 b3 quattro] inna skrzynia biegów
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 90 B3
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.3 7A
[90 b3 quattro] inna skrzynia biegów
Witam ostatnio zakupiłem audi 90 B3 2.3 NG quattro z padniętym trzecim biegiem kolega z klubu audi80 ma skrzynie CCH a u mnie jest AKU (według tej karteczki z wyposażeniem w bagażniku) czy jeśli włożę skrzynie CCH nic się nie podzieje z napędami?? bo o skrzyni AKU nic nie znalazłem a wyczytałem gdzieś że muszą być takie same przełożenia
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Odgrzeję kotleta- padło mi sprzęgło w mojej 90tce 2.3 ng i zastanawiam się czy przy okazji jego wymiany nie wymienić także i skrzyni biegów. Czy jest sens kombinować z krótszą skrzynią (słyszałem że z 2.8 jest krótsza i podejdzie) w momencie kiedy najdalej za rok skończę projekt i z wolnossącego 2.3 (obecnie 20V) będzie 2.3 20VT?
Która skrzynia byłaby optymalna i wydoli przy mocy ok 350 km? Boję się że jak wrzucę dłuższą to w wersji wolnossącej będzie kaszana i auto w ogóle nie będzie jechało. Z drugiej, czy krótsza skrzynia nie będzie zła pod tym względem, że zanim turbo się napędzi to będzie trzeba bieg zmieniać?
Która skrzynia byłaby optymalna i wydoli przy mocy ok 350 km? Boję się że jak wrzucę dłuższą to w wersji wolnossącej będzie kaszana i auto w ogóle nie będzie jechało. Z drugiej, czy krótsza skrzynia nie będzie zła pod tym względem, że zanim turbo się napędzi to będzie trzeba bieg zmieniać?
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ładuję zaledwie turbo z EVO IX, zależy mi na tym by wcześnie wstawało. Na Vmaxie też mi nie zależy bo auto do upalania na torze/kjs/rallysprintach.sagem pisze:noodl3s, z 2.8 jest dłuższa. Skrzynia krótsza, lepsze przyspieszenie, gorszy V-max, na dłuższej troche gorzej przyspieszy ale lepszy Vmax.
To przepraszam chcesz pakować holseta HX 60 ze turbo się zakrecić nie zdąży ?:D zdąży zdaży i to całkiem sprawnie/
Słyszałem, że z 2.8 były dwa rodzaje- krótkie i długie. Zna ktoś oznaczenia? Jaką moc zniosą te z 2.8? Czy oprócz skrzyni do wymiany idzie coś jeszcze?