[B4 1.9Tdi 1Z] Uszkodzony czujnik grzania świec?
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
kolego Muior jesli masz dzis urodziny to najlepszego,a jesli chodzi o auto to zlozyl go chyba dobrze bo ladnie pracuje tylko wlasnie te ustawienia ,moze i nie ma pojecia.wsadzilem juz troche kasy w remont ,a nie wiele juz zostalo zeby teraz jezdzic po nastepnych mechanikach i zeby mi cuda wymyslali.a mam sentyment do mojej b4 i chcialbym aby dalej mi cykala jak nalezy.na zdezelowanym kurcze silniku cykala mi w zime(stala na dworzu)bez problemu,a po remoncie jest problem w plusowej temp.zobaczymy co jutro bedzie bo wrocila na reklamacji na warsztatw okolicy sztumu jest problem z fachowcem (takim prawdziwym)od audi.odlozylem 4000tys.na auto.fakt,mialo byc 2 w silnik i inne mechanizmy a reszta w wizualny wyglad,wyszlo inaczej wszystko w silnik ktory mial byc bez problemu,hm jest problem.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
Żaden problem poustawiać ,jak ładnie chodzi to tylko kąt wtrysku ustawić ,sprawdzić dawkę i też ewentualnie ustawic ,15 minut roboty ...Pompa wtryskowa na pewno była demontowana podczas remontu silnika i zapewne nie ustawili jej dokładnie tak jak była wczesniej ,a tak się właśnie ustawia kąt wtrysku ,którego odpowiednia wartość, ma zasadniczy wpływ na odpalanie zimnego silnika ...tyle że nie da sie tego ustawić na oko ,a przy pomocy programu np.vag com.Takie rzeczy są tak oczywiste i kazdy kto nazywa się mechanikiem , powinien to wiedzieć ..ale to co gość mówił na temat przyczyny problemów z odpalaniem ,czyli ze nie grzeją swiece ,swiadczy tylko o tym że nie ma pojęcia o tym silniku ,o którym tu mowa.Bo tdi to nie stary tedek z pośrednim wtryskiem ,gdzie faktycznie świece grzeją praktycznie za każdym odpalaniem i bez nich trudno sie odpala nawet latem
- Wilk_Stepowy
- Forum Audi 80
Koledzy pozwolę sobie na podpięcie się ze swoim pytaniem do tego wątku.
Kolega Munior pisze:
Czy kontrolka od grzania świec nie powinna chociaż na chwilę mignąć przy uruchamianiu auta gdy te stało całą noc na dworze?
Powiem szczerze, auto mam od kilku tygodni i ani razu jej nie widziałem jeszcze.
Pali za pierwszym razem, po ok. 2-3 sek kręcenia. Czy tak powinno być?
Kolega Munior pisze:
Jest to mój pierwszy diesel, którego mam od niedawna. Fakt, temperatury na zewnątrz o tej porze roku oscylują w okolicach +5'C...a nie opowiada bzdury o grzaniu świec ,które jak powszechnie wiadomo w tdi nie grzeją wcale ,powyżej + 5 stopni ,i nie mają kompletnie żadnego wpływu na odpalanie silnika
Czy kontrolka od grzania świec nie powinna chociaż na chwilę mignąć przy uruchamianiu auta gdy te stało całą noc na dworze?
Powiem szczerze, auto mam od kilku tygodni i ani razu jej nie widziałem jeszcze.
Pali za pierwszym razem, po ok. 2-3 sek kręcenia. Czy tak powinno być?
- lord17_1991
- Forum Audi 80
- lord17_1991
- Forum Audi 80
- bieniek1984
- Forum Audi 80
ja mam właśnie też taki problem ze wymieniłem czujnik bo padł i nawet nie mrugnie na chwile a wcześniej jeździłem a4 i bylem przyzwyczajony ze sie zapalała na chwile zawsze a tu u taty w b4 nawet na sekundę nie mrugnie. Bałem sie ze coś nie tak jest ale jak piszecie ze na boschu nie mruga to bede czekał na mrozy. Na dworzu temp takie +2+3 i własnie nie wiem czy wszystko jest ok jutro rano jak bedzie w nocy mróz nie zaświeci bede szukał przyczyny
Zrobiłem taki test wrzuciłem czujnik do zamrażarki na chwile a potem szybko podpoiłem go do auta i kontrola zaświeciła czyli ok ?
Zrobiłem taki test wrzuciłem czujnik do zamrażarki na chwile a potem szybko podpoiłem go do auta i kontrola zaświeciła czyli ok ?
- bieniek1984
- Forum Audi 80
MUNIOR, czyli nie ma sie czym martwić ? bo mowie przyzwyczajony do a4 a tam zawsze sie zapalało i teraz wiesz zgłupiałem wymieniem czujnik a tu nadal nic. Teraz tata był zobaczyć na dworze temp. ok + kilka ewentualnie zero ale dalej nie zapala się jutro rano po nocy mam nadzieje ze mignie i na chwile pogrzeje świece inaczej będę myślał. Ewentualnie co możne być jeszcze przyczyną
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
Przyczyną czego :?: przecież sprawdziłeś czujnik że działa :roll: .... na starym boschu nic cie nie mignie ,zapali się jak bedzie odpowiednio niska temperatura ,nie szukaj więc dziury w całym 8-)bieniek1984 pisze:Ewentualnie co możne być jeszcze przyczyną
Ostatnio zmieniony 07 mar 2013, 20:34 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 1 raz.