Krótkie FAQ odnośnie diagnozowania usterek sprzęgieł
Sprzęgło szarpie
Sprzęgło się ślizga
Sprzęgło się nie włącza
Sprzęgło hałasuje
Opory przy włączaniu sprzęgła
[All] FAQ Diagnoza niesprawności sprzęgła
[All] FAQ Diagnoza niesprawności sprzęgła
Ostatnio zmieniony 21 paź 2009, 21:07 przez widmo, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli problem dotyczy trudności z wrzuceniem odpowiednich biegów przyczyny trzeba szukać w wodziku (kulka pod lewarkiem zmiany biegów), lub mocowaniem skrzyni (poduszka/ki)markoz pisze:Witam!:)
mam audi 80 B4 avant 1,6 (95). ostatnio pojawil sie problem ze zmiana biegow; tak, jakby nie wysprzeglal do konca. czy to mozna wyregulowac?
z gory BARDZO dziekuje za pomoc w tym temacie.
pozdrawiam, marcin
jeśli biegi ciężko wchodzą na zimnym silnik problem zazwyczaj jest olej w skrzyni
napisz jak bierze sprzęgło nisko od podłogi czy wysoko od podłogi.
Tutaj nie ma regulacji sprzęgła ponieważ jest hydrauliczne (jedynie odpowietrzenie)
Warto sprawdzic jaki luz roboczy ma pedał sprzęgła ponieważ czesto lubi pekać sprężyna w pompie sprzęgła (efekt podobny do zapowietrzonego sprzęgła lub końcówki sprzęgła a sprawia trudności z wysprzęgleniem i zmianą biegów)
pozdrawiam
witam,
dzięki za odpowiedz.
sprzęgło mam nowe (2 m-ce), bierze nisko. Dodatkowy objaw to: kiedy wrzucę na 1 i zgaszę silnik to nie mogę wrzucić na luz (po wciśnięciu sprzęgła oczywiście, na równej drodze). Biegi muszę zmieniać z "wyczuciem" i delikatnie, bo w trybie "normalnym" pojawiają się lekkie zgrzyty (tak, jakby nie wysprzęglał do końca).Wyglada to tak: wciskam sprzęgło, wyrzucam na luz, chwila przerwy i delikatna zmiana biegu.. Olej ma stan i jest ok.
pozdrawiam, marcin
dzięki za odpowiedz.
sprzęgło mam nowe (2 m-ce), bierze nisko. Dodatkowy objaw to: kiedy wrzucę na 1 i zgaszę silnik to nie mogę wrzucić na luz (po wciśnięciu sprzęgła oczywiście, na równej drodze). Biegi muszę zmieniać z "wyczuciem" i delikatnie, bo w trybie "normalnym" pojawiają się lekkie zgrzyty (tak, jakby nie wysprzęglał do końca).Wyglada to tak: wciskam sprzęgło, wyrzucam na luz, chwila przerwy i delikatna zmiana biegu.. Olej ma stan i jest ok.
pozdrawiam, marcin