[B4 1.9TDI] jak rozbroić autoalarm bez użycia pilota
[B4 1.9TDI] jak rozbroić autoalarm bez użycia pilota
pytanie w jednym zdaniu zawarte już w tytule.
jak rozbroić autoalarm bez użycia pilota?
Pilot praktycznie przestał działać, ułamało się zabezpieczenie tego pipka którym się to przyciska. Zrobiłem prowizoryczny zamiennik z innego plastiku, dokleiłem ostrożnie kropelką, ale dioda nadal nie reaguje, po przyciśnięciu.
Wygląda na to, że padł całkiem.
Aha i na dolnej stronie płytki widać że to było prawdopodobnie już lutowane, albo się zjarało. Są takie jakby to było ruszane, jakiś żółty nalot w tych miejscach.
Olać naprawę.
Problem jest jeden:
Jak rozbroić autoalarm?
jak rozbroić autoalarm bez użycia pilota?
Pilot praktycznie przestał działać, ułamało się zabezpieczenie tego pipka którym się to przyciska. Zrobiłem prowizoryczny zamiennik z innego plastiku, dokleiłem ostrożnie kropelką, ale dioda nadal nie reaguje, po przyciśnięciu.
Wygląda na to, że padł całkiem.
Aha i na dolnej stronie płytki widać że to było prawdopodobnie już lutowane, albo się zjarało. Są takie jakby to było ruszane, jakiś żółty nalot w tych miejscach.
Olać naprawę.
Problem jest jeden:
Jak rozbroić autoalarm?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Najprościej wywalić centralkę i połączyć oryginalnie obwody które były rozłączane przez zabezpieczenie. Tutaj to opisałem: https://audi80.pl/b4-20-abt-alarm-ge ... t71577.htm
Albo znaleźć jakiś przycisk serwisowy, jeszcze jak ma się syrenę z miejscem na kluczyk z to można wyłączyć cały alarm z zabezpieczeniami. Albo szukać jakiegoś wyłącznika serwisowego.
A to co się połamało to był zwykły przycisk? Czy wtykało się tam jakiś transponder?
Ile kabli do niego dochodzi? Bo jeśli dwa albo jeden to rozbrojenie może polegać na połączeniu obwodu na tych kablach.
Albo znaleźć jakiś przycisk serwisowy, jeszcze jak ma się syrenę z miejscem na kluczyk z to można wyłączyć cały alarm z zabezpieczeniami. Albo szukać jakiegoś wyłącznika serwisowego.
A to co się połamało to był zwykły przycisk? Czy wtykało się tam jakiś transponder?
Ile kabli do niego dochodzi? Bo jeśli dwa albo jeden to rozbrojenie może polegać na połączeniu obwodu na tych kablach.
ło jezus... naprawdę nie ma innego sposobu?
A jeśli nie 'najprościej' - to jak się inaczej da?
Kombinowanie z odpinaniem akumulatora i ewentualnie jeszcze przy tym jakichś prostych dodatkowych myków, na przykład wyciągnięcie bezpiecznika od alarmu - rozumiem że nie zadziała?
To jest fabryczny autoalarm, więc nie mam pojęcia czy jest tam jakieś zabezpieczenie w które można włożyć kluczyk.
Połamał się ten malutki biały środkowy przycisk tuż obok baterii
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 7a54d.html
generalnie próbuję na różne sposoby, na 3 różne baterie i dioda ani razu nie zapaliła się.
Przypuszczam więc że może być coś gorzej niż tylko połamany przycisk.
A jeśli nie 'najprościej' - to jak się inaczej da?
Kombinowanie z odpinaniem akumulatora i ewentualnie jeszcze przy tym jakichś prostych dodatkowych myków, na przykład wyciągnięcie bezpiecznika od alarmu - rozumiem że nie zadziała?
To jest fabryczny autoalarm, więc nie mam pojęcia czy jest tam jakieś zabezpieczenie w które można włożyć kluczyk.
Połamał się ten malutki biały środkowy przycisk tuż obok baterii
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 7a54d.html
generalnie próbuję na różne sposoby, na 3 różne baterie i dioda ani razu nie zapaliła się.
Przypuszczam więc że może być coś gorzej niż tylko połamany przycisk.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
z 1994.
Jutro sprawdzę rozrusznik, bo już nie pamiętam jak to z nim było.
Teraz nawet nie odpalałem, bo już z doświadczenia wiem że to nie działa (z pół roku temu miałem już taką akcje że nie mogłem wyłączyć alarmu ale okazało się że to bateria padła).
[ Dodano: 2012-09-25, 16:03 ]
Problem został rozwiązany w serwisie RTV
Trzeba było poprawić ścieżki idące do przycisku, bo się zmaltretowały.
Oprócz tego oczywiście miły pan wymienił cały przycisk, bo w jednym miejscu nie stykało.
Nawet nie wiedziałem że tak się da.
Zapłaciłem 20 zł... alarm oczywiście działa jak nowy.
Jutro sprawdzę rozrusznik, bo już nie pamiętam jak to z nim było.
Teraz nawet nie odpalałem, bo już z doświadczenia wiem że to nie działa (z pół roku temu miałem już taką akcje że nie mogłem wyłączyć alarmu ale okazało się że to bateria padła).
[ Dodano: 2012-09-25, 16:03 ]
Problem został rozwiązany w serwisie RTV
Trzeba było poprawić ścieżki idące do przycisku, bo się zmaltretowały.
Oprócz tego oczywiście miły pan wymienił cały przycisk, bo w jednym miejscu nie stykało.
Nawet nie wiedziałem że tak się da.
Zapłaciłem 20 zł... alarm oczywiście działa jak nowy.
-
- Forum Audi 80
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
no w instrukcji powinno pisać jak awaryjnie rozbroić alarm a ponieważ nie wiemy jaki masz trudno coś doradzić bo z tego co wiem to są rożne metody zależnie od alarmumartita8506 pisze:ja mianowicie ma problem taki uzbroiłem alarm a rano nie moglem go rozbroić może ktos z was mial taki problem przeczytalem instrukcje alarmu i nadal nic nie moge zrobic robilem krok pio kroku prosze o rade
-
- Forum Audi 80
czesc kolego właśnie przewaliłem papierzyska i mam instrukcje do takiego własnie alarmu mam taki sam
jest tu awaryjne wył alarmu
musisz mieC pin code ,mi go zostawil poprzedni własciciel w papierzyskach
jak masz ten pin kod to ci napisze jak go rozbroic robi sie to stacyjką przekręcając kluczyk i patrzy na dide ilośc mrugnięć
jest tu awaryjne wył alarmu
musisz mieC pin code ,mi go zostawil poprzedni własciciel w papierzyskach
jak masz ten pin kod to ci napisze jak go rozbroic robi sie to stacyjką przekręcając kluczyk i patrzy na dide ilośc mrugnięć
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
o tu jet nawet jak to zrobić http://www.supral.pl/instrukcje/dolphin.pdf