Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 1.9 TDI 1Z] Ustawienie kierownicy.

przemli
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 1.9 TDI 1Z] Ustawienie kierownicy.

Post autor: przemli » 23 paź 2007, 20:34

Witam!
w moim Audiku rok 1995 Avant 80 B4 1.9 TDI chciałbym ustawić kierownicę ponieważ podczas jazdy na wprost jest lekko skręcona w lewo. W kierownicy jest poducha dlatego sam nie za bardzo chcę się tego podjąć. Chcę jechać na zbieżność ale już w paru stacjach powiedzieli, ze się tego nie podejmą odsyłają mnie do serwisu, a za serwisem nie przepadam. Czy jest na to jakaś rada. Czy naprawdę ten zabieg jest tak skomplikowany. Proszę o porady. Z góry dziękuję. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kokolino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Radomir
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Kokolino » 23 paź 2007, 20:38

Trochę to dziwne. Zbieżność powinni ci ustawić praktycznie wszędzie a kierownicą to może być tak że czasami przekładając tylko o jeden ząbek będzie patrzyła w drugą stronę.
Poszukaj lepiej dobrego zakładu gdzie ci ustawią żbieżność.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 23 paź 2007, 21:00

Moim zdaniem to też dziwne. Przecież kierownice mogą ustawić na wprost i potem dokładnie zbierzność, tak robili to u mnie. Nie trzeba było potem nic z kierownicą kombinować. Rozumię gdby ta kierownica była mocno przekrzywiona, ale przy minimalnym jej skrzywieniu nie tzreba nic przy niej grzebać tylko odpowiednio zbierzność ustawić i powinno być po kłopocie.

przemli
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: przemli » 23 paź 2007, 21:08

Dzięki chłopaki, wiem teraz, ze po prostu muszę poszukać normalnych mechaniorów, a nie ściemniaczy. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jasiu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jasiu » 23 paź 2007, 21:33

Witam.
Robiłem to już parę razy,to naprawdę nie problem.
Jeśli masz dobrze ustawiona geometrię to niema sensu zaczynać od nowa.
Kierownica ma bardzo drobne frezy więc mozna ustawić ją dokładnie.
Od spodu kierownicy są dwa otwory,tam znajdują się śrubki które musisz odkręcić (śrubokręt krzyżakowy,albo imbus).Odbezpiecz wtyk przewodu od poduchy,ostrożnie go rozłącz.Znajdziesz tam czerwoną plastikową plakietkę z ostrzeżeniem,przeczytaj i odłóż.
Nastepnie odkręć płytkę która zakrywa nakrętkę mocującą kierownicę.
Do odkręcenia samej kierownicy potrzebny będzie klucz nasadowy 24 albo 22 mm ?
Zapamiętaj jak kierownica ustawiona była wcześniej, zmień ustawienie i solidnie ją dokręć!

UWAGA!

Podczas tej "operacji" zapłon musi być cały czas WYŁĄCZONY.
Jasiu.

Awatar użytkownika
minon1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: minon1 » 23 paź 2007, 21:35

Jak bym miał robić u siebie to bym wyjął poduchę i ustawił kiere normalnie na wielofrezie, kawałek podjechac i znów jak trzeba. Później pod kompa błąd poduchy skasować i heya. Szkoda że kolega nie mieszka gdzieś bliżej :-/

Awatar użytkownika
Jasiu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jasiu » 23 paź 2007, 21:39

Oczywiście Koledzy maja rację pisząc iż po prawidłowym ustawieniu geometri powinno być OK, czyli kiera powinna być prosto ale niestety często z wielu powodów jest inaczej.

przemli
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: przemli » 23 paź 2007, 21:42

minon1 pisze:Jak bym miał robić u siebie to bym wyjął poduchę i ustawił kiere normalnie na wielofrezie, kawałek podjechac i znów jak trzeba. Później pod kompa błąd poduchy skasować i heya. Szkoda że kolega nie mieszka gdzieś bliżej :-/
A czemu po tym zabiegu muszę kasować bład kompa Czy każdorazowe odłączenie wtyku od airbaga powoduje jakiś błąd . Jak tak to gdzie mam się udać z kasowaniem błędu? pozdro

Awatar użytkownika
minon1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: minon1 » 23 paź 2007, 21:53

przemli pisze:
minon1 pisze:Jak bym miał robić u siebie to bym wyjął poduchę i ustawił kiere normalnie na wielofrezie, kawałek podjechac i znów jak trzeba. Później pod kompa błąd poduchy skasować i heya. Szkoda że kolega nie mieszka gdzieś bliżej :-/
A czemu po tym zabiegu muszę kasować bład kompa Czy każdorazowe odłączenie wtyku od airbaga powoduje jakiś błąd . Jak tak to gdzie mam się udać z kasowaniem błędu? pozdro
No jak odłączysz poduchą i ustawisz kierę to trzeba się przejechać żeby było na prosto. Jak robić to robić porządnie.

......ale jak odłączysz akumulator, odłączysz airbag, ustawisz kiere, założysz airbag i podłączysz aku to powinno być ok

Przejedź się jak bedzie jeszcze krzywo to :-? jeszcze raz

punk

Post autor: punk » 23 paź 2007, 21:54

U siebie zrobiłem to poluzowując zabezpieczenia końcówek drążków i wykręcając z jednej strony a wkręcajac z drugiej ustawiłem kierownicę równo. W moim przypadku wystarczyło ok. 0,5 obrotu. Na kanale jest to sprawa dość prosta. Przekładanie kierownicy na wielowpuście może się udać, a może się okazać, że będziesz ją miał pochyloną w drugą stronę. A mechanior ustawiający geometrię powinien zacząć od zablokowania kierownicy do jazdy na wprost, a potem dopiero ustawiać geometrię.

Awatar użytkownika
Jasiu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jasiu » 23 paź 2007, 21:57

Po wyjęciu wtyku i włączeniu zapłonu masz błąd.
Przecież można dokladnie zapamietać poprzednie położenie kierownicy i dokładnie go skorygować.
Jasiu

dziq111
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dziq111 » 26 paź 2007, 17:15

hehe jestem w temacie bo dzis bylem ustawiac zbierznaść wlasnie przyjechalem:P to jest tak jak mówił mi dzisiaj specjalista:) najepierw powinno sie ustawić zbierzność tak aby promień skretu kół był równy czyli tak samo skręcać w lewo jak i w prawo, później dopiero należy sie zabrać za kierownice. i ja odpowiednio ustawić. U mnie była wymiana wszystkich podzespołów i temu ustawiałem i teraz mam idealnie kierownice równiutko i nic nie ściąga. KOSZT OPERACJI 70zł. U dobrego fachowcy! Polecanego przez znajomych. Z kolei u takich byle jakich to 50 zł. chcą.

[ Dodano: 2007-10-26, 17:16 ]
a jak to sie stało że masz krzywą kierownice - przecież nic nie dzieje bez przyczyny.

gregor915
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gregor915 » 22 lis 2007, 23:39

A czy jest mozliwa regulacja kierownicy gora/dol chodzi o b4 1994r uwazam zepo odsunieciu fotela i ułozeniu sie w wygodnej pozycji fotel jest ciutke za wysoko

Awatar użytkownika
Solskier
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2,2 AAN
Kontakt:

Post autor: Solskier » 23 lis 2007, 09:05

gregor915, Spra oczywista jeśli jest regulacja pod kierownicą to tak, a jeśli nie to nie. Właściwie jeszcze nie widziałem B4 z regulacją wysokości kierownicy... czy dla tego ze takowej nie ma czy tylko nie miałem szczescia takiej zobaczyć? :-)

WOJTEK26
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: WOJTEK26 » 23 lis 2007, 09:33

Niestety B4 nie miało tego udognienia jak regulacja wysokości kierownicy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl