[80 Avant b4] Spryskiwacz tylnej szyby nie dziala :(
[80 Avant b4] Spryskiwacz tylnej szyby nie dziala :(
Witam, przez jakis czas po kupieniu bylo wszystko w porzadku, a jakis czas temu przestal dzialac tylny spryskiwacz, tylko sama wycieraczka sie porusza. Przednie spryskiwacze dzialaja poprawnie, plyn z tylu w zbiorniczku jest pelen, wiec nie wiem gdzie szukac problemu?
Mam jeszce pytanie czy w tym samochodzie sa 2 niezalezne zbiorniczki na plyn dospryskiwaczy i silniczki dwa? Bo chyba taka chowajaca sie rurka z prawej strony z przodu
to zbiorniczek przedniego spryskiwacza, a prawy tyl pod klapka w bagazniku to chyba zbiornik tylnego, czy mam racje i czy one sie jakos lacza czy to dwie niezalezne instalacje?
Co znajduje sie w takiej gąbce na zbiorniczku tylnym plastikowymi zaciskami pozamykane?
Pozdrawiam
Mam jeszce pytanie czy w tym samochodzie sa 2 niezalezne zbiorniczki na plyn dospryskiwaczy i silniczki dwa? Bo chyba taka chowajaca sie rurka z prawej strony z przodu
to zbiorniczek przedniego spryskiwacza, a prawy tyl pod klapka w bagazniku to chyba zbiornik tylnego, czy mam racje i czy one sie jakos lacza czy to dwie niezalezne instalacje?
Co znajduje sie w takiej gąbce na zbiorniczku tylnym plastikowymi zaciskami pozamykane?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 22 paź 2007, 19:00 przez TDI80, łącznie zmieniany 1 raz.
Zbiorniczki te są niezależne, a w tej gąbce jest pompka centralnego zamka. Co do braku spryskiwacza to zdejmij tapicerkę, odepnij wężyk od silniczka (spryskiwacz i silniczek są razem), naciśnij włącznik spryskiwacza. Jak z wężyka poleci płyn to znaczy, że zapchana jest dysza, jak nie to coś nie tak z instalacją (spalony silniczek, przepalony bezpiecznik, wypalone styki w pająku).
to otulone i zapięte to pompka centralnego zamka
zbiorniki są 2 i niezależne od siebie wyposażone w osobne pompki
odepnij przewody z tylnej pompki i podepnij w nie żarówkę (lub miernik napięcia stałego), przytrzymaj przełącznik w pozycji załączenia tylnej wycieraczki (przy załączonej stacyjce) i sprawdź czy jest napięcie na tych przewodach (czy świeci żarówka)
jak świeci to problem z pompką ewentualnie z przewodem dostarczającym płyn
jak nie świeci to znaczy że problem tkwi w instalacji elektrycznej i proponuje zacząć poszukiwanie defektu od przekaźnika (pod tylnym lewym siedziskiem pod osłoną)
zbiorniki są 2 i niezależne od siebie wyposażone w osobne pompki
odepnij przewody z tylnej pompki i podepnij w nie żarówkę (lub miernik napięcia stałego), przytrzymaj przełącznik w pozycji załączenia tylnej wycieraczki (przy załączonej stacyjce) i sprawdź czy jest napięcie na tych przewodach (czy świeci żarówka)
jak świeci to problem z pompką ewentualnie z przewodem dostarczającym płyn
jak nie świeci to znaczy że problem tkwi w instalacji elektrycznej i proponuje zacząć poszukiwanie defektu od przekaźnika (pod tylnym lewym siedziskiem pod osłoną)
chips pisze:Zbiorniczki te są niezależne, a w tej gąbce jest pompka centralnego zamka. Co do braku spryskiwacza to zdejmij tapicerkę, odepnij wężyk od silniczka (spryskiwacz i silniczek są razem), naciśnij włącznik spryskiwacza. Jak z wężyka poleci płyn to znaczy, że zapchana jest dysza, jak nie to coś nie tak z instalacją (spalony silniczek, przepalony bezpiecznik, wypalone styki w pająku).
Tzn silniczek spryskiwacza to jest w tym zespolonym z wycieraczka calym module?
Jesli tak jest to jak odepne od niego wezyk to jak mialby leciec plyn jak silnik nie bedzie go ciagnal to powietrze by zasysal tylko?
A ktory bezpiecznik jest od spryskiwacza tylengo, bo wycieraczka chodzi prawidlowo,
tylko czasem przepalal mi sie ostatnio kilka razy bezpiecznik od wycieraczki tylnej i elektrycznych szyb bo na tym samym bezpieczniku
Pozdrawiam
chips pisze:Źle mnie kolego zrozumiałeś. Pompka spryskiwacza jaet przy zbiorniczku. W mechaniźmie wycieraczki zamontowana jest jedynie dysza. Jak odłączysz wężyk od dyszy to jak włączysz pompkę to powinien polecieć z niego płyn.
ok, to teraz jest jasne wszystko
[ Dodano: 2007-10-23, 19:47 ]
minon1 pisze:15 już Ci pisałem w innym temacieTDI80 pisze:A ktory bezpiecznik jest od spryskiwacza tylnego, Pozdrawiam
Bezpiecznik 15 25 A
Silnik wycieraczki
Wentylatory chłodnicy
urządzenia do mycia podgrzewanej szyby
klimatyzacja
kierunkowskazy
ok, dzieki, tylko myslalem ze moze inny jest bezpiecznik od wycieraczki a inny od spryskiwania tylnej szyby, bo wycieraczka mi dzialala a spryskiwacza brak(i tak jest w istocie bo bezp 15 spryskiwacz a 18 wycieraczka) ale w kazdym razie napewno nie jest wina bezpiecznika zadnego bo inne urzadzenia by tez nia dzialaly przy przepalonym
a co do bezpiecznika co mi sie czesto spala to nr 18 (elektryczna regulacja lusterek zewn./wycieraczka tylna) i tu niby ma byc 5A ale u mnie jest 15A chyba ze wzgledu na to ze elektryczne szyby mam tez pod tym bezpiecznikiem, nie wiem czy za maly i mozna dac ze 20 czy 25 czy jakies zwarcie sie robi?
tez nie bede sie sprzeczal, ale jak wwytlumaczyc to ze nie dzialaja elektryczne szyby jak padniety 18 bezpiecznik, to gdzie w takim razie sa podpiete? ciekawe czy w kazdym samochodzie pod ten sam bezpiecznik podpinane czy w rozne miejca?minon1 pisze:Nie będę się sprzeczał, ale
co do pliku obrazka to chyba miniaturka jest bo nie mozna powiekszyc i dojrzec czegokolwiek,
a moze jako plik do sciagniecia a nie obrazek bys mogl zalaczyc?
ps. juz oki plik sciagnalem to wina przegladarki byla, a co to za program masz z ktorego ten zrzut ekranu ? moze bys podeslal?