[ALL]Instalacja gazowa na "dziko"
[ALL]Instalacja gazowa na "dziko"
Witam! Mam pytanie odnośnie montażu instalacji gazowej. Czy ktoś może kiedyś jeździł z gazem niewbitym w dowód i ma jakieś doświadczenie w tym temacie? Nie chce montować nowej instalacji gazowej, ponieważ koszty dobrej instalacji opiewają w granicach kosztów zakupu mego auta.
Ostatnio zmieniony 02 paź 2012, 21:33 przez macwro23, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Powiem tylko tyle że od 7.10 zmieniają się przepisy odnośnie przeglądów techniczych. .Jest podział na usterki drobne, usterki istotne i usterki zagrażające bezpieczeństwu. Nie wiem jak będzie traktowane i nakazane przez wydziały komunikacji oraz inne instancie ale jest to wpisane w usterkach drobnych. Oczywiście reszte dokumentów od gazu trzeba posiadać.
To tyle trzeba poczekać na rozwój wydarzeń. Na chwilę obecną jakjest kontrola drogowa i policjaant stwierdzi takowe coś to zatrzymuje dowód rejestracyjny a i przeglądu nie przejdzie.
To tyle trzeba poczekać na rozwój wydarzeń. Na chwilę obecną jakjest kontrola drogowa i policjaant stwierdzi takowe coś to zatrzymuje dowód rejestracyjny a i przeglądu nie przejdzie.
Przegladu noe bedzie tak jak koledzy napisali. I powiem Ci, ze do ABT to nie oplaca sie gazu ladowac... To mono wtrysk przez co gaz jest caly czas podawany i auto spali gazu tyle co 2.6, bez sensu. Jak masz zdrowy silnik to nie baw sie w lpg bo przy tych instalacjach I i II same klopoty a ustawienie dobre graniczy z cudem.
Ja tak jeździłem dwoma samochodami w których sam sobie zamontowałem instalacje ale to było jakiś czas temu i nawet się na przeglądzie nie czepiali udawali że nie widzą teraz się już tak nie da ale można na przegląd wymontować butle i tyle . Drugi sposób jest taki żeby zamontować sobie instalkę na używanych gratach za parę groszy (na mono wtrysku to żaden problem morze być I generacja z imitacją silnika krokowego i dogadać się z gazownikiem za ile wystawi fakturę jedyne co to potrzebna jest butla z papierami . Ja tak zrobiłem w zeszłym roku jak się na przeglądzie przyczepił kosztowało mnie to 200PLN
- damianek1234561
- Forum Audi 80
schack nie wiem kto ci takich glupot naopowiadal ale dobra to jak monowtrysk pali tyle co 2.6 to ile spali gaznik? tyle co butowana 4-litrowka jakiegos jeepa (24litry?) a ustawienie wlasnie jest banalnie proste takiego gazu o ile ktos umie
do tematu to na przeglad nie wywalaj butli tylko parownik w A80 diagnosta zaglada pod maske a nie do bagaznika ale zamiast kombinacji to tak jak wyzej koledzy lepiej na jakis uzywkach i byc spokojnym
do tematu to na przeglad nie wywalaj butli tylko parownik w A80 diagnosta zaglada pod maske a nie do bagaznika ale zamiast kombinacji to tak jak wyzej koledzy lepiej na jakis uzywkach i byc spokojnym
Ja nie wiem jak takie ABT 10 litrów może spalić i szczerze był bym wniebowzięty gdyby moje tak paliło... nie wiem co jest nie tak ale byłem w 2 warsztatach gazowniczych, i u mechanika i mówią, że jest wszystko w porządku. Po ostatniej wizycie u gazownika (pojechałem bo spalił mi 15 litrów znowu) odłączył lambdę od gazu (z II generacji zrobił I) i za 50 zł przejechałem 104 kilometry. Co jest nie tak? U Ganiego pod blokiem stoi 2.6 V6 i gadałem osobiście z jego właścicielem, 14 litrów gazu mu pali.
Schack nam ABT spalało po mieście 13l a ABC koło 16schack pisze:Ja nie wiem jak takie ABT 10 litrów może spalić i szczerze był bym wniebowzięty gdyby moje tak paliło... nie wiem co jest nie tak ale byłem w 2 warsztatach gazowniczych, i u mechanika i mówią, że jest wszystko w porządku. Po ostatniej wizycie u gazownika (pojechałem bo spalił mi 15 litrów znowu) odłączył lambdę od gazu (z II generacji zrobił I) i za 50 zł przejechałem 104 kilometry. Co jest nie tak? U Ganiego pod blokiem stoi 2.6 V6 i gadałem osobiście z jego właścicielem, 14 litrów gazu mu pali.
- damianek1234561
- Forum Audi 80
tylko że już koledze schack tłumaczyłem co należy zrobić żeby ABT paliło normalne wartości w temacie ile palą nasze auta. Napiszę po raz setny sprawne abt i poprawnie założona instalacja lpg i wyregulowaną pali w mieście ok 11\12 litrów bez pieszczenia się, na trasie 9 na spokojnie. Średnio miasto\trasa 11 litrów.
wiem wiem, czytam wszystkie wpisy ale co nie robię to dalej nie mogę nic osiągnąć (gazownicy Ci co zwykle mówią, że jest dobrze ustawione- mieszanka na mikserze skręcona maksymalnie i regulowali tam na kablu śrubą, odpięli sondę od gazu czyli zrobili I generację i spalił mi 16 litrów...) W tym tygodniu oddaję do ojca znajomej (mechanika) auto i mi sprawdzi co ten silnik tak pali (dolot i czemu dół silnika mam mokry).