Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 1.9 TDI AFN] praca silnika

ODPOWIEDZ
perdonar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 1.9 TDI AFN] praca silnika

Post autor: perdonar » 16 paź 2012, 19:40

Witam. Panowie mój brat ma problem ze swoja a4 1.9 TDI 110 km (chyba AFN) rocznik 99 sedan. Z góry PRZEPRASZAM ze pisze tutaj ale strona http://a4-klub.pl/forum.php jest dla mnie zbyt nieogarnięta a sprawa pilna bo autko potrzebne. Problem polega na tym ze dzisiaj odpalił auto i po ok 2 min zaczęło dziwnie chodzić... tak jakby hmmm .... chodził na 3 zaworach (nie wiem jak to opisać) ? praca silnika straciła rytm... ma bardziej doraźny dźwięk (może tak jakby starego zwykłego diesla) nie jest to falowanie na obrotach !! w razie potrzeby mogę nagrać pracę silnika choć osobiście boję się je odpalać. dodam ze po sprowadzeniu z Niemiec nie wymieniał rozrządu (może to on coś komplikuje??)
Ostatnio zmieniony 21 paź 2012, 10:26 przez perdonar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bozmek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bozmek » 16 paź 2012, 19:45

Kolego a wiadome ile ten rozrząd ma najechane już? Możliwe że pasek przeskoczył i tez będzie już inaczej silnik pracował.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 16 paź 2012, 21:03

perdonar pisze:Problem polega na tym ze dzisiaj odpalił auto i po ok 2 min zaczęło dziwnie chodzić... tak jakby hmmm .... chodził na 3 zaworach (nie wiem jak to opisać) ? praca silnika straciła rytm... ma bardziej doraźny dźwięk (może tak jakby starego zwykłego diesla) nie jest to falowanie na obrotach !! w razie potrzeby mogę nagrać pracę silnika choć osobiście boję się je odpalać. dodam ze po sprowadzeniu z Niemiec nie wymieniał rozrządu (może to on coś komplikuje??)
Mało prawdopodobne i praktycznie nie możliwe , żeby po 2 minutach od odpalenia na jałowym biegu ,stało się coś z rozrządem ,ale nic prostszego jak zdjać osłone i sparawdzić ...Problem o ile nie ma mechanicznej natury ,jest albo z wtryskami (często z wtryskiem sterującym ) albo z dawką paliwa ,albo z kątem wtrysku ...no może też się coś dziać z samą pompą wtryskową ...i tyle można powiedzieć na ten temat ...Żeby to ogarnąć ,trzeba podpiąć kompa i posprawdzać co tam widać ''ciekawego " ;-) ...Chwila moment i zwykle potencjalny sprawca jest wytypowany...pod warunkiem że osoba która patrzy , wie co tam powinno być widać ;-)

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 17 paź 2012, 12:19

Dokłądnie jak Mariusz napisał bez podpięcia pod komputer za wiele nie będzie można powiedzieć wygląda to na wtrysk sterujący ale to tylko domyślne i dziwne jest to że nie wymieniłeś rozrządu ryzykując w razie pękniecia paska utratę silnika

perdonar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: perdonar » 17 paź 2012, 12:40

rozrząd nie był wymieniany ze względu na to ze auto osobiście bracik odbierał od Niemca i wszystko było w książkę wbite. stwierdził ze mu zaufa a jak na tym wyjdzie to już jego problem.

zapomniałem dodać ze auto kopci (na jałowym biegu wczoraj tak jakby na biało ale nie wiem czy to nie było spowodowane niska temp i miałem tylko takie zwidy ;p ale jak się go zakręci to już mocno na czarno, aż na ziemi jest czarny osad). dzień wcześniej jak jechałem za nim swoja 80 to kopcił mu przez jakieś 2 km strasznie. nie było widać mu dupy ale później przeszło.

sowa_81
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sowa_81 » 17 paź 2012, 16:50

perdonar pisze: Problem polega na tym ze dzisiaj odpalił auto i po ok 2 min zaczęło dziwnie chodzić... tak jakby hmmm .... chodził na 3 zaworach (nie wiem jak to opisać) ? praca silnika straciła rytm... ma bardziej doraźny dźwięk (może tak jakby starego zwykłego diesla)
Może katalizator zabity.
U szwagra w octavi 1.9tdi też było tak,że auto dziwnie chodziło i silnik miał dziwny dżwięk.
Po wywaleniu środka katalizatora auto odżyło.
Być może tu tkwi problem,sprawdż to nie masz nic do stracenia,a może pomoże.

Awatar użytkownika
bozmek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bozmek » 17 paź 2012, 17:35

Czarny dym czyli nie spalona do końca ropa może być coś z wtryskiem jak koledzy pisali bez podpięcia pod kompa dużo nie porobisz.

Wostok
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Wostok » 17 paź 2012, 20:12

Odepnij wtyczki od czujników temperatury silnika i sprawdź czy silnik pracuje tak samo.

Maniek01
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Maniek01 » 17 paź 2012, 20:24

perdonar podłącz a4 pod kompa i wtedy z pewnością koledzy Ci pomogą. Przyczyn takiego zachowania silnika może być przynajmniej kilka i ciężko coś w ciemno zdiagnozować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl