Ja również poproszę o te dane. Jak do soboty nie zobaczę na koncie kasy z powrotem to melduje się na komisariacie.asienka pisze:Alicja jak masz ochote to prześlę Ci informacje jaki miałam zabrać ze soba ale dopiero w poniedziałek (jesli chcesz isc to ja Ci udostępnie to co mam)
Koszulki klubowe - (złodziej)
- jacek199315
- Forum Audi 80

-
Tomeczek20
- Forum Audi 80

-
krs
- Forum Audi 80

- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 90 B3
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.3 7A
dokładnie jak napisał Tomeczek20 kasy ani koszulki już nie zobaczysz (nikt nie zobaczy) , chyba że znajdziemy gościa i wyciągniemy kasę lub koszulkę siłą (ale raczej tą którą będzie miał na sobie) , ja się już pogodziłem z porażką, już tak raz mnie przekręcili na telefon za 400 zł sprawa zgłoszona na policje po jakimś pół roku przyszło pismo że gościa złapali, przekręcił w ten sposób dużo osób i co ...... za przeproszeniem wielkie gówno niby dostał jakiś wyrok (pewnie go nie nawet nie zatrzymali
tego już się nikt nie dowie ) tak działa nasza Policja
, jedyne co pozostaje to jechać do gościa (o ile podał prawdziwe dane) i próbować go znaleść i obić mu ryja !!!!
Spokojnie to ja czekalam do poczatku pazdziernika kiedy mialy byc koszulki, pozniej byl kolejny termin osbioru koszulek i kolejny a teraz jest termin zwrotu kasy ... Pewnie jesli sprawa nie trafi na policje to bedzie i kolejny termin zwrotu kasy ... I nadzieje Chmiela ze ktos o kasie zapomnii o calej sprawie. Jacuk cieszy mnie to jaka posiadasz wiare w ludzi, ja niestety nie jestem tak slepo zapatrzona w prawdomownosc ludzka. Dokumenty jakie zebralam w sprawie, przeslalam juz do Wina, jak ktos jeszcze chce pisac maila na pw, wszystko pojdzie. Alicja podeslij tez maila to wysle. Jak sie ktos czegos dowie to dawac znacjacek199315 pisze:czekajmy spokojnie może akurat odda kasę
- jacek199315
- Forum Audi 80

Może tak być. . .
Policja byłaby pomocna gdyby oszukał Was jakiś gość X, którego nie znacie z imienia, nazwiska, adresu. Wtedy jest postępowaniu ustalające sprawcę.
Skoro sprawca jest znany to wtedy bezpośrednio można sprawę zgłosić do sądu.
Choć policjanci powinni sprawdzić czy rzeczywiście taka osoba pod takim adresem zamieszkuje.
Policja byłaby pomocna gdyby oszukał Was jakiś gość X, którego nie znacie z imienia, nazwiska, adresu. Wtedy jest postępowaniu ustalające sprawcę.
Choć policjanci powinni sprawdzić czy rzeczywiście taka osoba pod takim adresem zamieszkuje.
- eSPe
- Forum Audi 80

- Imię: Sławek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Zgłoszenie popełnienie przestępstwa internetowego i podajesz dane sprawcy i nie może tak być że nie kiwną palcem. Zgłaszasz popełnienie przestępstwa i oni mają obowiązek podjać kroki.
Wtedy to nie zalicza się jako wykroczenie tylko przestępstwo (jak przy zwykłej kradzieży dopiero od 250zł).
art. 286 § 1 k.k.
Przestępstwo oszustwa określone w art. 286 § 1 k.k. jest występkiem zagrożonym karą pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. Ponadto sąd - obok kary pozbawienia wolności - może wymierzyć także grzywnę.
Wtedy to nie zalicza się jako wykroczenie tylko przestępstwo (jak przy zwykłej kradzieży dopiero od 250zł).
art. 286 § 1 k.k.
Oszustwo jest dokonane już w chwili otrzymania przelewu bądź np. wyłudzenia czeku, choć sprawca nie podjął jeszcze żadnych czynności w celu jego realizacji. Nie osiągnięcie przez sprawcę oszustwa zamierzonej korzyści majątkowej jest dla zaistnienia przestępstwa oszustwa bez znaczenia.Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
Przestępstwo oszustwa określone w art. 286 § 1 k.k. jest występkiem zagrożonym karą pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. Ponadto sąd - obok kary pozbawienia wolności - może wymierzyć także grzywnę.
dokladnie tego tez sie dowiedzialem. Policja moze szukac sprawcy - a dane juz mamy.carlos pisze:Może tak być. . .
Chce zgłosić zbiorowe doniesienie do prokuratury. Rozmawiałem już z radcą prawnym. Po weekendzie jak wróci z kongresu spotkam się znim, to mi powie co będzie potrzebne. Wstępnie wiem, że bede potrzebowal od kazdego lub przynajmniej od znacznej czesci poszkodowanych potwierdzenia na ta okoliczność. W jakiej to będzie musialo byc formie dam znac po spotkaniu. Licze na to, ze kazdy dotrzyma slowa. Dzis - najpóźniej jutro założę konto mailowe do kontaktu. Przyszkujcie proszę potwierdzenia przelewów w pdf lub skany itp.
Dawid może zostać oskarżony o wyłudzenie lub oszustwo
btw. nie dajcie się zwodzić kolejnymi terminami...
No zgadzam się z tym co jest napisane.
Trzeba napisać pismo listem poleconym o zwrot pieniędzy w terminie 7 dni od otrzymania pisma, podać numer konta i dane do przelewu i czekać . . .
Wtedy nawet sam Sąd zobaczy że były argumenty po to aby założyć sprawę.
[ Dodano: 2012-10-18, 16:13 ]
Trzeba napisać pismo listem poleconym o zwrot pieniędzy w terminie 7 dni od otrzymania pisma, podać numer konta i dane do przelewu i czekać . . .
Wtedy nawet sam Sąd zobaczy że były argumenty po to aby założyć sprawę.
[ Dodano: 2012-10-18, 16:13 ]
no ale jednak takie pismo wzywające do oddania pieniędzy wysłane listem poleconym byłoby wskazane - oczywiście z terminem płatnościRoss pisze:
btw. nie dajcie się zwodzić kolejnymi terminami...