[80 B4 2.0 ABT] wlew oleju do skrzyni
Witam
Mam problem z wymianą oleju w skrzyni biegów. Czy ktoś mi może pomóc w lokalizacji korka wlewu? Gdzie on dokładnie jest bo nie zauważylem mimo poszukiwań:(
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Mam problem z wymianą oleju w skrzyni biegów. Czy ktoś mi może pomóc w lokalizacji korka wlewu? Gdzie on dokładnie jest bo nie zauważylem mimo poszukiwań:(
Z góry dziękuję za odpowiedź.
znajduje się on z boku skrzyni biegów - to ten sam przez który sprawdza się poziom oleju w skrzyni. do skrzyni wchodzi 2,35 L oleju 75w-90 (pełen syntetyk).0800150150 pisze:Czy ktoś mi może pomóc w lokalizacji korka wlewu?
ps. Wszystko to już było na Forum wałkowana do bólu więc na przyszłość staraj się używać szukajki
Pozdrawiam
Dzieki za pomoc grze:) Mam jeszcze tylko jedno pytanie: do czego służy taki plastikowy korek na górze skrzyni po przeciwnej stronie wlewu oleju?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: [80 B4 2.0 ABT] wlew oleju do skrzyni
Najprawdopodobniej zauważyłeś górną część czujnika wstecznego biegu.0800150150 pisze:Dzieki za pomoc grze:) Mam jeszcze tylko jedno pytanie: do czego służy taki plastikowy korek na górze skrzyni po przeciwnej stronie wlewu oleju?
Pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
- to akurat nie jest prawdą, napisałbym nawet że wielką bzdurą. Spuść 5ml oleju ze swojej skrzyni i porównaj to co spuściłeś z nowym olejem.Ten korek to najprawdopodobniej odpieniacz (tzw odma skrzyni) . A oleju w skrzyni nie powinno sie wymieniac jak nie wyciekł.
wiem że książki piszą różne dziwne rzeczy - ale do wszystkiego trzeba podejść z rezerwą Niemiec zaprojektował tą skrzynię na 150-200tys km - co innego że ona przejedzie drugie tyle...
Warto kupić dobry, markowy olej, np Castrola syntetyk 75W90...
w AAZ przy przebiegu 200tys km olej ze skrzyni wyglądał jak olej z silnika benzynowego po sezonie - więc chyba jednak warto wymienić, tym bardziej że przy niewielkich kłopotach ze skrzynią (problemy z wrzuceniem biegów) "wszyscy" zalecają najpierw wymianę oleju
w AAZ przy przebiegu 200tys km olej ze skrzyni wyglądał jak olej z silnika benzynowego po sezonie - więc chyba jednak warto wymienić, tym bardziej że przy niewielkich kłopotach ze skrzynią (problemy z wrzuceniem biegów) "wszyscy" zalecają najpierw wymianę oleju
-
- Forum Audi 80
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kelis.Zx145
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Rychu82, jeśli nie masz plastikowej osłony skrzyni biegów (a większość osiemdziesiątek jej nie ma), to nie musisz nic odkręcać aby dolać oleju do skrzyni. wjeżdżasz na kanał, bierzesz odpowiedni imbus (jak dobrze pamiętam, to 17), odkręcasz wlew oleju, dolewasz oleju i tyle. najlepiej kupić olej w butelce wyposażonej w wysuwaną rurkę, którą się wysuwa po odkręceniu butelki, bo wtedy łatwiej olej wlać do skrzyni.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2012, 20:09 przez grze, łącznie zmieniany 1 raz.
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt: