[B3 PM] wymiana tuleji tylnej belki
[B3 PM] wymiana tuleji tylnej belki
Witam otóż załważyłem ostatnio że auto jest trochę nie stabilne i sprawdziłem tuleje tylniej belki i jedne ma spory luz jak szarpie kołem do siebie to puka dlatego postanowiłem je wymienić dlatego mam kilka pytań :
1.Czy trzeba wymontowywać belkę na zewnątrz ?
2.Czy potrzebna jest prasa?
3.Jakie klucze będą potrzebne??
4.Jakie inne przydatne klucze i osprzęt??
1.Czy trzeba wymontowywać belkę na zewnątrz ?
2.Czy potrzebna jest prasa?
3.Jakie klucze będą potrzebne??
4.Jakie inne przydatne klucze i osprzęt??
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Sebastian było milion razy używaj wyszukiwarki
tak szybko ci napiszę nie potrzeba wyjmować belki
Odkręcasz śruby mocujące tulejki wyjmujesz je opuszczasz ramie na dół i na zasadzie wyciskania za pomocą gwintu i podkładek różniej wielkości jedną tulejkę wyciskasz oczyszczasz gniazdo otwór smarujesz i i tak samą za pomocą gwintu wciskasz drugą
robiłem w ten sposób w obu audiczkach tylko w b3 jest prościej bo tulejka jest małej średnicy a jeszcze jedno będziesz potrzebował kawek rurki o średnicy większej minimalnie niż średnica tulejki
tak szybko ci napiszę nie potrzeba wyjmować belki
Odkręcasz śruby mocujące tulejki wyjmujesz je opuszczasz ramie na dół i na zasadzie wyciskania za pomocą gwintu i podkładek różniej wielkości jedną tulejkę wyciskasz oczyszczasz gniazdo otwór smarujesz i i tak samą za pomocą gwintu wciskasz drugą
robiłem w ten sposób w obu audiczkach tylko w b3 jest prościej bo tulejka jest małej średnicy a jeszcze jedno będziesz potrzebował kawek rurki o średnicy większej minimalnie niż średnica tulejki
panowie krótkie pytanko jak się prawidłowo montuje te tuleje w tylnej belce?
http://img10.allegroimg.pl/photos/orygi ... 2698188593
tymi wycięciami w gumie wzdłuż samochodu,czy góra dół
(tuleje od c4)
moim zdaniem wycięciami wzdłuż
http://img10.allegroimg.pl/photos/orygi ... 2698188593
tymi wycięciami w gumie wzdłuż samochodu,czy góra dół
(tuleje od c4)
moim zdaniem wycięciami wzdłuż
witam ponownie. a więc jestem po wymianie. czas: 8-16 ( na spokojnie mozna to zrobić 8-12). ja latałem 1h i szukałem nowych śrub i "podczyszczałem" miejsca skorodowane, robiłem zdjęcia i takie tam, dlatego zajęło to więcej czasu.
jedyne co odkręciłem to śruby od tulei i prawą stronę od łącznika stabilizującego, bo przewód hamulcowy się naprężał. cały tył podniesiony na lewarkach.
skoro jestem na bieżąco i posiadam zdjęcia to może napisze jak to zrobiłem:)
cała sprawa wyglądała tak:
masa błota i syfu, wszystko usunąłem, śruby odkręciły się lekko, bez większych problemów.
odsunąłem belke do tyłu jakieś 10cm, potem w dół, na wiecej nie pozwalaly przewody hamulcowe.
następnie nawierciłem tuleje wiertarką, tak aby wybić środek. potem w ruch poszedł kolega:
następnie podbijałem przecinakiem aby uzyskać coś takiego:
przeczyszcenie papierem ściernym, troche smaru i:
skręcanie i po temacie.
robiłem to pierwszy raz w tym aucie. tuleje miały chyba z 20 lat hehe.
dzięki Panom którzy podpowiedzieli jak ustawić tuleję- jedyne czego nie byłem pewien.
[ Dodano: 2014-01-06, 16:33 ]
panowie, nie tak dawno temu robilem foto porade z wymiany tulei. patrze ostatnio na tuleje z prawej strony- wybita. (zalozone byly febi). czy jestesmy pewni ze zaklada sie je w taki sposob jak doradzaliscie?
moze da sie nabyc poliuretan do audi na tyl?
jedyne co odkręciłem to śruby od tulei i prawą stronę od łącznika stabilizującego, bo przewód hamulcowy się naprężał. cały tył podniesiony na lewarkach.
skoro jestem na bieżąco i posiadam zdjęcia to może napisze jak to zrobiłem:)
cała sprawa wyglądała tak:
masa błota i syfu, wszystko usunąłem, śruby odkręciły się lekko, bez większych problemów.
odsunąłem belke do tyłu jakieś 10cm, potem w dół, na wiecej nie pozwalaly przewody hamulcowe.
następnie nawierciłem tuleje wiertarką, tak aby wybić środek. potem w ruch poszedł kolega:
następnie podbijałem przecinakiem aby uzyskać coś takiego:
przeczyszcenie papierem ściernym, troche smaru i:
skręcanie i po temacie.
robiłem to pierwszy raz w tym aucie. tuleje miały chyba z 20 lat hehe.
dzięki Panom którzy podpowiedzieli jak ustawić tuleję- jedyne czego nie byłem pewien.
[ Dodano: 2014-01-06, 16:33 ]
panowie, nie tak dawno temu robilem foto porade z wymiany tulei. patrze ostatnio na tuleje z prawej strony- wybita. (zalozone byly febi). czy jestesmy pewni ze zaklada sie je w taki sposob jak doradzaliscie?
moze da sie nabyc poliuretan do audi na tyl?