Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ANKIETA]Nowy podział-działy Nasze Audi

Dział ogólny dotyczący Polskiego Klubu Audi 80

Czy chcesz dodatkowe poddziały tematu Nasze Audi 80/90/4000/Coupe/Cabrio

Czas głosowania minął 23 lis 2012, 10:23

TAK
73
76%
NIE
23
24%

Liczba głosów: 96

Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Artur
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH+lpg

Post autor: shellah » 25 paź 2012, 09:56

Tighe pisze:Jak się skończy ta ankieta to zrobimy następną z wyborem podziału
Taki był pomysł Kokolino i też tak będzie ;-)

w całości zgadzam się z Jmm-em :-)
Ostatnio zmieniony 25 paź 2012, 13:52 przez shellah, łącznie zmieniany 1 raz.

Tigeros
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Karol
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: Tigeros » 25 paź 2012, 13:37

jmm pisze:
Niki20 pisze:Ale Panowie jak dodamy jeszcze dział coupe/cabrio to w dziale b1/b2 będą totalne pustki :roll: Nie wiem ile na forum jest tych aut w coupe ale na pewno jakieś są więc dając je do tego nowego działu zmniejszy się ilość aut w dziale b1/b2.

Pomijając tą kwestię to i jeden i drugi pomysł mi sie widzi ;-)
Kolego, a co w tym złego? Znak czasów i tyle. Jak będą pustki łatwiej będzie wychwycić wartościowe auta. Zresztą jak uważasz, jest mało b2 to czemu nie kupisz sobie jednej. Osobiście uważam, że nie trafiony argument.

Brak wyróżnienia coupe/cabrio sprawi tylko, że jeszcze utwierdzony nieświadomych użytkowników w tym ,że jest coś takiego jak 80 coupe. :-) Zakładając to forum i stronę wspólnie z Dociem kilka lat temu miałem na celu stworzenie wiarygodnego źródła informacji. Dlatego też te modele muszą być wyróżnione. W myśl twojej logiki na forum vectry calibry też powinny być wrzucone do działu vectra a? Przecież to też odrębny model, który powstał na bazie vectry?
A czy calibra w środku ma deske z vectry czy przód z vectry? Chyba niezbyt trafiony przykład, w Audi Coupe jest więcej elementów bliźniaczych niż w porównaniu Calibra -> Vectra.
Tworząc podział bez coupe cabrio wszystko jest poukładane epokami produkcji, co tylko polepsza przeglądanie. Gdy wrzucimy Coupety do jednego wora tylko sie wymieszają klasyczne kwadraciaki z nowszą linią - dalej zostanie burdel.

"Brak wyróżnienia coupe/cabrio sprawi tylko, że jeszcze utwierdzony nieświadomych użytkowników w tym ,że jest coś takiego jak 80 coupe."
- skoro chcesz tworzyć im dział na forum Audi 80 to nie utwierdzisz ich w tym jeszcze bardziej?? Poza tym nazwa tego działu to Audi B2, nikt tu ani razu nie wspomniał o żadnym audi 80 coupe, a Ty znów o tym wspominasz...

Powiedzmy, że szukam inspiracji, np. chce pomalować sobie lampy zespolone na czarno i szukam po forum jakby to wyglądało, wchodzę sobie w dział B4 w którym mam cabrio/coupe/sedany/avanty i wszystko mam jak na dłoni. Skoro Coupe łączy tak wiele elementów to jaki sens ma separacja z protoplastą... Ludzie. :roll:

Idąc dalej tym pomysłem pierwszym:
Mam podział taki:
Obrazek
Wybieram dział B4 i widzę takie coś:
Obrazek
Każdy zakładający temat obowiązkowo wpisuje nadwozie i typ. Wszystko jasno i na temat. Również zgodnie z prawdą.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2012, 14:25 przez Tigeros, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Artur
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH+lpg

Post autor: shellah » 25 paź 2012, 14:00

Tighe, Naprawdę przesadzasz z tym :-/
Tighe pisze:wchodzę sobie w dział B4 w którym mam cabrio/coupe/sedany/avanty i wszystko mam jak na dłoni
Przecież teraz tak jest :-?
Coupe jest po prostu inne. Inne nadwozie,kształt,lampy,szyby, no nie porównuj do sedana b4 którego od avanta b4 różni tylnia klapa i lampy.
Szukam modyfikacji coupe to muszę przegrzebać się przez mnóstwo beczwórek sedanów i avantów-sam pisałeś że przeważają na forum.
Zgadzam się z Jmm że należy wyszczególnić coś co jest inne pomimo małej ilości na forum.

Tigeros
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tigeros » 25 paź 2012, 14:03

Nie sądzę, że przesadzam, z resztą wiele osób poparło ten pomysł.
Przeczytaj jeszcze raz mój poprzedni post w którym edytowałem i dodałem zdjęcia.

Przedstawiam pomysł to popieram go zdjęciami i argumentami, wszystko załatwi późniejsza ankieta, wtedy każdy wybierze najlepszy dla niego pomysł. Pozdro <piwo>

Awatar użytkownika
wujo1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wujo1 » 25 paź 2012, 15:19

jakoś przemawia za mną opcja nr3

Awatar użytkownika
jmm
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jmm » 25 paź 2012, 15:24

Tighe nie obraź się ale widziałeś wnętrze calibry kiedyś? Zawsze byłem przekonany, że jest identyczne jak w vectrze. Wyprowadź mnie z błędu. Pragnę zwrócić uwagę, że coupe ma inny zderzak niż b3 i b4, więc argument z tym samym przodem nie trafiony. A już porównywanie do b3 tym bardziej, gdzie coupe ma też inne błotniki, czy zawieszenie.

Oświeć mnie swoim genialnym pomysłem jak zakwalifikujesz coupe z 88 roku z maską b4? Czuje jak bym walił głową w mur. Sprawa na prawdę jest prosta. 80 tka miała cztery generacje, a coupe tylko dwie. Nie ma b4 czy b3, to sobie panowie na giełdach wymyślili. Czyli idąc Twoim tokiem myślenia TT, to jest A3 coupe, A5 to A4 coupe. Więc te auta też hipotetycznie nigdzie nie powinny być wyróżniane. Prościej już nie mogę wytłumaczyć.

Czemu są tu użytkownicy audi coupe, jak forum nie ma coupe w nazwie? Bo taka była wizja, żeby nie tworzyć bez sensu kolejnego forum i skupić w jednym miejscu użytkowników audi opartych 80.

Bez obrazy, ale idziesz w zaparte, a co to za argument z tymi prezentacjami pomysłów, myslniki już nie wystarczą.?

Awatar użytkownika
eSPe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sławek
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: eSPe » 25 paź 2012, 15:37

Ja jestem za opcją nr 2 tak jak pisze jmm i shellah.
Sam nie mam coupe więc nie mam powodu aby na wydzieleniu Coupeciarzy jakoś mi zależało ale również uważam iż wydzielenie do odrębnego działu to dobry pomysł.

Jeżeli chodzi o środek to o ile się nie mylę to w coupe w środku poza deską rozdzielczą i tym co pod nią to reszta jest zupełnie inne (fotele, kanapy, szyby, podsufitka, podłoga, boczki, drzwi, pasy i ich mocowanie).
Cabrio najbliżej do Coupe mimo iż modelowo to inne auta więc opcja połączenia ich jak najbardziej trafiona wg mnie.

Obrazek

<ok> <ok> <ok>

Awatar użytkownika
KoralB3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: KoralB3 » 25 paź 2012, 15:45

Panowie nie ma co się teraz sprzeczać .. będzie ankieta będziemy głosować :roll: .

Tigeros
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tigeros » 25 paź 2012, 15:57

jmm pisze:Oświeć mnie swoim genialnym pomysłem jak zakwalifikujesz coupe z 88 roku z maską b4?
Tak jak b3 z przodem zrobionym na b4, czyli rocznikowo, w czym problem? Chyba podane są w nawiasach? Też nie zauważyłeś?
jmm pisze:Nie ma b4 czy b3, to sobie panowie na giełdach wymyślili.
potoczne określenie b/1234 nie wzięło się z nieba, łatwiej jest sklasyfikować modele, 3/4 klubowiczów używa tego w określeniu do swojego auta, czy to coupe,cabrio czy avant. Forum A4 też ma to w takiej formie B5/6/7/8 i Cabrio wydzielonego też tam nie widzę.
jmm pisze:Czyli idąc Twoim tokiem myślenia TT, to jest A3 coupe, A5 to A4 coupe
wow, teraz to pojechałeś po bandzie, pokaż elementy wspólne tt i a3 ? Nie mówiąc o CAŁKIEM innym wyglądzie, nie jak w naszym przypadku.
jmm pisze:Więc te auta też hipotetycznie nigdzie nie powinny być wyróżniane.
a są?? na jakim forum??
jmm pisze:Bo taka była wizja, żeby nie tworzyć bez sensu kolejnego forum i skupić w jednym miejscu użytkowników audi opartych 80.
To samo mogę powiedzieć o działach.
jmm pisze:Bez obrazy, ale idziesz w zaparte
Tak, idę w zaparte, Ty możesz a ja nie? ;-) Wybacz ale nie moje posty są kierowane w formie zaczepek, jedyne co tutaj widzę to próbujesz negować mój pomysł i nic więcej, ale czepiać się to każdy potrafi. Z Twojej strony argumenty też do mnie nie przemawiają, ale nie mam zamiaru się więcej spinać. Ewidentnie chcesz wywyższyć swoje auto ponad inne, życzę powodzenia.
jmm pisze:Czuje jak bym walił głową w mur.
Jak patrze ile na tym forum zmieniono/polepszono przez te wszystkie lata od powstania to też biję głową w mur. Piszesz jakbyś pozjadał wszystkie rozumy ale szkoda, że dopiero teraz Cię olśniło z podziałem jak inni na to wpadli. Mam swoje zdanie, którego nie zmienisz.
jmm pisze:a co to za argument z tymi prezentacjami pomysłów, myslniki już nie wystarczą.?
temat założono, żeby przedstawiać swoje propozycje podziału, więc będę to robił w sposób jaki chce i przykro mi, ale nic Ci do tego.
Z takim podejściem nie dziwie się, że tutaj nic się nie da zmienić. Lepiej każdego linczować. Pozdrawiam szefa wszystkich szefów, to tyle ode mnie w tym temacie.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2012, 16:23 przez Tigeros, łącznie zmieniany 2 razy.

i28
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: i28 » 25 paź 2012, 16:17

To ja tak się wtrącę, że akurat coupe B2, to typ85 tak samo jak i sedan. A odróżnij od obu typ81... ?

Typ 89, 8A, 8B, 8C, przeplatają się między sobą dość mocno, poza rocznikami. Mechanicznie 8B to przecież 89. Generalnie to zwykła wersja nadwozia, co za różnica sedan, avant, coupe, cabrio... Jednemu się podoba to, innemu tamto...

Abstrachując od tego, że zaproponowałem inny sposób podziału, to chyba ideą tego drugiego pomysłu jest podzielenie rocznikowe, a nie wersjami nadwozia...

P.S. Audi A5 to akurat bliżej do A6, przecież jest na tej samej płycie. ;-)

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 25 paź 2012, 17:02

Tighe pisze:Z takim podejściem nie dziwie się, że tutaj nic się nie da zmienić. Lepiej każdego linczować. Pozdrawiam szefa wszystkich szefów

Tighe, robisz się opryskliwy. Podchodzisz do tego zbyt emocjonalnie. Tu nie chodzi oto, żeby jak najwięcej przeciągnąć na swoją stronę, tylko aby dojść do wspólnego konsensusu, a zmiany nie przechodzą tutaj z powodu dyktatury, tyko dla tego, że nikt z nikim (Niki, to nie o Ciebie mi chodzi :-) ) nie potrafi się dogadać.
Tighe pisze:Przeważnie ludzie kojarzą jako Coupe B3 niż Coupe typ 89 oraz Coupe B4 niż Coupe Typ 3B
No to może czas sprawić, żeby w końcu zaczęli kojarzyć prawidłowo i stworzyć profi podział.

Awatar użytkownika
GerB3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: GerB3 » 25 paź 2012, 17:08

Odnośnie braku B2 na forum to mam propozycję aby użytkownicy z forum o Audi B2 którzy piszą te na naszym forum zaprosili użytkowników innych B2/B1.

Awatar użytkownika
Wino
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Wino
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Wino » 25 paź 2012, 17:27

Uważam że dodatkowa kategoria cabrio/coupe odciąży największy z działów którym będzie B4 i to jest argument jak najbardziej na +, poza tym użytkownicy tych samochodów pewnie także chcieli by mieć dział z samochodami podobnymi do swoich. Wiadomo że większość B2 na forum to coupe i tym sposobem dział B2 będzie mniejszy ale ten dział i tak będzie najmniejszym. Poza tym myślę że najlepiej było by dać sobie na razie spokój z dyskusją i poczekać na wyniki ankiety.

Tigeros
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tigeros » 25 paź 2012, 17:39

Wino pisze:poza tym użytkownicy tych samochodów pewnie także chcieli by mieć dział z samochodami podobnymi do swoich.
zależy jak kto to widzi, dla mnie coupe 85 jest bardziej podobne do b2 niż do 8b ;-)
i28 pisze:To ja tak się wtrącę, że akurat coupe B2, to typ85 tak samo jak i sedan. A odróżnij od obu typ81... ?

Typ 89, 8A, 8B, 8C, przeplatają się między sobą dość mocno, poza rocznikami. Mechanicznie 8B to przecież 89. Generalnie to zwykła wersja nadwozia, co za różnica sedan, avant, coupe, cabrio... Jednemu się podoba to, innemu tamto...

Abstrachując od tego, że zaproponowałem inny sposób podziału, to chyba ideą tego drugiego pomysłu jest podzielenie rocznikowe, a nie wersjami nadwozia...

P.S. Audi A5 to akurat bliżej do A6, przecież jest na tej samej płycie. ;-)
<piwo>

Awatar użytkownika
Maszu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Maszu » 25 paź 2012, 19:17

Jmm, Shellah <piwo>
IC69 pisze: Tighe napisał/a:
Przeważnie ludzie kojarzą jako Coupe B3 niż Coupe typ 89 oraz Coupe B4 niż Coupe Typ 8B

No to może czas sprawić, żeby w końcu zaczęli kojarzyć prawidłowo i stworzyć profi podział.
Brawo ICEK! <piwo>

przetrzepalem te kilka stron spierania sie. bezsens... kazdy kazdego probuje przeciagnac na swoja strone i swoj pomysl.
Jestem ZA podzieleniem tak samo jak i jestem ZA wyodrebnieniem COUPE/CABRIO
w moim przypadku nie zagladam praktycznei w zadne inne tematy poza coupe...

Panowie! ogarnijcie dupki! ktorko, zwiezle i na temat, nie ma co sie rozczulac i 'grzecznie wyrzygiwać' sobie pomyslow, postow.

ta opcja
:arrow: http://images41.fotosik.pl/1809/d750e65bb8bc0d6c.jpg
tylko bez zaawansowanych (mozna podkleic tematy aut) i bez inne auta... bezsens pisac na forum o audi 80 o oplu czy jakim innym padle...
i czesc!
ale widze, ze jak zawsze jest bezsensowne bicie piany :mrgreen:

Zablokowany

Wróć do „Dział Forum Audi 80”