[b3 1.8 SF] Temperatura wody nie pokazuje
[b3 1.8 SF] Temperatura wody nie pokazuje
Witam. Mam pytanko czy jest to wina termostatu jezeli autko zapalone a wgl nie pokazuje ile stopni jest na liczniku? wiatrak tez sie nie wlacza ?
- Wino
- Forum Audi 80
- Imię: Wino
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Chyba coś ci się kolego pozajączkowało bo jest raczej na odwrót ponieważ chodzi o sprawdzenie gdy silnik nie jest jeszcze mocno rozgrzany.ignac112 pisze: Jeśli górny wąż będzie gorący a dolny zimny to ja bym obstawiał termostat, ale jesli obydwa wężyki są gorące i wiatraczek się załącza to szukałbym winy w czujniku lub w samym liczniku.
Masz 2 pinowy bo w b3 jest 2 pianowy od dołu jest ten co pokazuje na zegary.Audi88 pisze:tylko ze tam u mnie nie ma 3 pinowego
Termostat jest odpowiedzialny za prawidłową regulację temperatury w całym silniku.Audi88 pisze:Witam. Mam pytanko czy jest to wina termostatu jezeli autko zapalone a wgl nie pokazuje ile stopni jest na liczniku? wiatrak tez sie nie wlacza ?
Oczywiście temperatura zależy od działania termostatu.
Jeśli nie masz wskazań na liczniku to proszę podaj jaką masz rezystancję szarego czujnika temperatury na zimnym silniku.
Jeśli temperatura silnika wynosi powyżej 93 stopni, to powinien włączyć się wentylator chłodnicy.
Jeśli się nie włącza to sprawdź, czy po zwarciu ze sobą przewodów idących do czujnika w chłodnicy wentylator się załączy. Tylko uważaj jak będziesz to sprawdzał, gdyż wentylator ma dużą moc, może pokaleczyć jak się włoży paluchy nie tam gdzie trzeba.
Jeśli po zwarciu przewodów wentylator wciąż nie będzie pracował do sprawdzenia przekaźnik wentylatora chłodnicy oraz sam silnik wentylatora.
Jak sprawdzic ta rezytencje na tym czujniku i na ktorym ? tym na dole czy u gory ?
W wentylatorzer zlaczylem dwa kabelki i sie wlaczyl wiec dziala
[ Dodano: 2013-07-17, 18:52 ]
Problem rozwiazany... otworzylem licznik i jakims cudem srubka sie odrecila od temp.
Chyba rok jezdzenia bez temp naprawione
Problem rozwiazany... otworzylem licznik i jakims cudem srubka sie odrecila od temp.
Jazda bez temperatury może być trochę niebezpieczna, bardzo łatwo o przegrzanie silnika. Jak się nie posiada wskaźnika to nie wiesz kiedy silnikowi jest za gorąco. O tym dowiadujesz się dopiero jak pęknie głowica lub zapieką się pierścienie. Dobrze, że wskaźnik już działa.Audi88 pisze:Jak sprawdzic ta rezytencje na tym czujniku i na ktorym ? tym na dole czy u gory ?