Nie zgodzę się z Tobą.leito1610 pisze:wiekszosc aut z abs niema korektora hamowania a rozkład sil niebedzie wynosil 70/30% bo to jest wartosc z marginesem bezpieczeństwa a w aucie z abs system czuwa zeby koło sie niezblokowało wiec jest to na granicy przyczepnosci..
[B3 PM]Wymiana tylu z bebnow na tarcze
chyba dam sobie spokoj z przerobieniem hamulunkow odloze pieniadze na nowe auto z raichu z hamulunkami juz tarcz. abs i klima;) zgruzuje je do polski tutaj od podstaw je wylakieruje i wszystko zregeneruje i wloze ten silniczek ktory mialem wkladac do tego
Ostatnio zmieniony 26 paź 2007, 22:29 przez Andrew^, łącznie zmieniany 1 raz.
wychodzi na to że może być 50/50 i bez korektora jak jest ABS i jeśli w zakręcie przy 150 hamujesz i tył ci się uślizga to ABS ratuje i efektownie jedziesz dalejleito1610 pisze:wiekszosc aut z abs niema korektora hamowania a rozkład sil niebedzie wynosil 70/30% bo to jest wartosc z marginesem bezpieczeństwa a w aucie z abs system czuwa zeby koło sie niezblokowało wiec jest to na granicy przyczepnosci..
heh :?:Andrew^ pisze:ham bebnowe z abs jesli moga byc i nie ma korektora to zapewne jest inny wsad w komputerze do abs-u w aucie z ham tarcz z tylu a inny w aucie z bebnami
czy tarcza czy bęben to i tak jest korektor siły hamowania,
czy tarcza czy bęben to i tak może /ale nie musi/ być ABS
miało czujniki miałoDziki pisze:ja robiłem dzisiaj autko z ABSem mimo iż czujników obrotu koła nie miał przy żadnym z kół, a tył ma bebny :shock: jak to działa
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Czy kolega aby nie myli ABS-u z ESP? Gdyby zamiast korektora siły hamowania wystarczył ABS to nikt nie montowałby ESP . Ja mam ABS i korektor hamowania jest na swoim miejscu .leito1610 pisze:bzdura bo sa układy hamulcowe korektora nieposiadajace np Honda ,Fiat odsylam kolege do prgramu serwisowego INFO-TECH i AUTODATA
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ecf ... a8a99.html - a gdzie tu korektor?
[ Dodano: 2007-10-27, 14:50 ]
jak wół przewody ida do przodu bez korektora
człowieku my tu o poważnych furach a nie o fiatach :mrgreen:leito1610 pisze:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ecf ... a8a99.html - a gdzie tu korektor?
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Po pierwsze korektor jest stosowany z tyłu, a nie z przodu, po drugie może go na tym rysunku nie być (to tylko jakiś poglądowy, ogólny schemat) po trzecie jak wspomniał Minon1 mówimy o Audi 80, a nie innych markach. Poza tym W nowych samochodach z systemem ESP korektor nie jest potrzebny, bo jego zadanie przejmuje ESP, a nie ABS.leito1610 pisze:jak wół przewody ida do przodu bez korektora
prosze uwaznie czytac i ze zrozumieniem chodzilo mi o to ze przewody ida bezposrednio od tylnych kół do zespołu sterowania ,rysunek jest zdjeciem z prgramu serwisowego i schemat kompletnego układu i nietrzeba byc wcale znawca zeby dobrze go odczytacDanek pisze:Po pierwsze korektor jest stosowany z tyłu, a nie z przodu
[ Dodano: 2007-10-28, 00:15 ]
radze sobie kupic sobie jakas ksiazke na temat mechaniki a potem sie wypowiadac
leito1610 pisze:prosze uwaznie czytac i ze zrozumieniem chodzilo mi o to ze przewody ida bezposrednio od tylnych kół do zespołu sterowania ,rysunek jest zdjeciem z prgramu serwisowego i schemat kompletnego układu i nietrzeba byc wcale znawca zeby dobrze go odczytacDanek pisze:Po pierwsze korektor jest stosowany z tyłu, a nie z przodu
[ Dodano: 2007-10-28, 00:15 ]
radze sobie kupic sobie jakas ksiazke na temat mechaniki a potem sie wypowiadac
OK :!:
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
To tak jak umnie też jest na swoim miejscu.Danek pisze:Czy kolega aby nie myli ABS-u z ESP? Gdyby zamiast korektora siły hamowania wystarczył ABS to nikt nie montowałby ESP . Ja mam ABS i korektor hamowania jest na swoim miejscu .leito1610 pisze:bzdura bo sa układy hamulcowe korektora nieposiadajace np Honda ,Fiat odsylam kolege do prgramu serwisowego INFO-TECH i AUTODATA
Małe o.t. Jakoś pracując przez ponad 10 lat w serwisie fiata nie zauważyłem tam samochodów bez krektora no chyba że miały ESP jak to podkreślił Danek.