[b4] brak podswietlenia licznika, nawiewó , popielniczki itd
- BLUECONECT
- Forum Audi 80
manfred19 sprawdzałem to napięcie na kabelku szaro-zielonym, pojawia się po włączeniu postojówek i jest idealnie jak na aku. Natomiast na śrubkach od potencjometra brak napięcia... We wtyczce żółtej jest też napięcie 12V na kabelku czerwono-niebieskim pin 8 cały czas(nawet bez świateł) ale to chyba tak ma być. Bezpieczniki dobre, na 14 założony
20A więc chyba za dużo...-jak by ktoś mógł podesłać linka jakie powinny być bezpieczniki w skrzynce w B3 1.8 PM to byłbym wdzięczny.
...odnośnie tego braku podświetlenia to chyba sprawdzać czy nie przepalone ścieżki :?:
20A więc chyba za dużo...-jak by ktoś mógł podesłać linka jakie powinny być bezpieczniki w skrzynce w B3 1.8 PM to byłbym wdzięczny.
...odnośnie tego braku podświetlenia to chyba sprawdzać czy nie przepalone ścieżki :?:
- BLUECONECT
- Forum Audi 80
Problem rozwiązany! :lol: Podświetlenie naprawione. Okazało się, że jednak problem tkwił w żółtej wtyczce- widocznie nie było tam dobrego styku... Niepotrzebnie rozbierałem cały licznik- jak to się mówi 'złośliwość rzeczy martwych' tym bardziej, że jakiś rok temu wtyczki i styki były czyszczone i przemywane kontaktem.
Dodam, że obie wtyczki (żółta i niebieska) są 'rozbieralne', trzeba zdjąć zatrzask a następnie podważyć delikatnie obudowę i środek wtyczki wysunąć- wtedy mamy widok na wszystkie kabelki i styki (można wtedy też pomierzyć napięcie miernikiem czy przeczyścić styki) <ok>
Dodam, że obie wtyczki (żółta i niebieska) są 'rozbieralne', trzeba zdjąć zatrzask a następnie podważyć delikatnie obudowę i środek wtyczki wysunąć- wtedy mamy widok na wszystkie kabelki i styki (można wtedy też pomierzyć napięcie miernikiem czy przeczyścić styki) <ok>
- bigben1992
- Forum Audi 80
[2.0 ABK] Podświetlenie zegarów VDO B4
Witam. Sory, że pierwszy post i od razu prośba ale nie mam takiej wiedzy żeby nią się dzielić na forum.
Posiadam audi Coupe z zegarami VDO lecz niestety nie działa w nich podświetlenie (oprócz zegarka) wymieniłem już przełącznik zespolony odpowiedzialny za światła, potencjometr ściemniania, bezpiecznik i sprawdziłem ścieżkę na płycie zegarów wszystko OK a podświetlenia dalej nie ma. Ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak?
Poprawiłem już VOD na VDO
Posiadam audi Coupe z zegarami VDO lecz niestety nie działa w nich podświetlenie (oprócz zegarka) wymieniłem już przełącznik zespolony odpowiedzialny za światła, potencjometr ściemniania, bezpiecznik i sprawdziłem ścieżkę na płycie zegarów wszystko OK a podświetlenia dalej nie ma. Ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak?
Poprawiłem już VOD na VDO
Ostatnio zmieniony 08 lis 2012, 10:13 przez bigben1992, łącznie zmieniany 2 razy.
- bigben1992
- Forum Audi 80
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
bigben, zastosuj [Tag] w tytule, a poza tym, staraj się korzystać z szukajki
Podobny problem https://audi80.pl/b3-b4-brak-podswie ... vt3368.htm
Podobny problem https://audi80.pl/b3-b4-brak-podswie ... vt3368.htm
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Ups. Chodzi mi o to że podświetlanie zegarka to nie ten sam prąd, tam jest plus po zapłonie i po to jest ten tranzystor z diodami i rezystorami mimo braku napięcia na podświetlanie on będzie podświetla normalnie. Po to jest specjalne wprowadzenie żółta kostka pin 3 bezpiecznik numer 12.
A co do problemu autora to sprawdź czy jest napięcie żółta kostka pin nr 1 po włączeniu postojowe
A co do problemu autora to sprawdź czy jest napięcie żółta kostka pin nr 1 po włączeniu postojowe
- bigben1992
- Forum Audi 80
Jaś-u pytał czy w nawiewach żarówki ok? Sprawdziłem i okazało się że jedna przepalona, może to być przyczyną? zamówię i zobaczę czy będzie działało całe podświetlenie
[ Dodano: 2012-11-08, 14:44 ]
żarówki nawiewu wszystkie wymienione na nowe ale podświetlenie dalej nie działa
[ Dodano: 2012-11-08, 16:53 ]
Gdzie jest ta żółta kostka pin nr 1 ?
[ Dodano: 2012-11-08, 14:44 ]
żarówki nawiewu wszystkie wymienione na nowe ale podświetlenie dalej nie działa
[ Dodano: 2012-11-08, 16:53 ]
Gdzie jest ta żółta kostka pin nr 1 ?