[80 B4 ABT+LPG] Szarpie przy puszczaniu gazu
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Jeśli szarpie bardziej gdy puścisz gaz podczas przyspieszania niż przy puszczeniu gazu z równej jazdy to zapewne będzie to wina zawieszenia silnika.Parzo pisze:Nie wiem co może być przyczyną szarpania, szarpanie występuje tylko przy odpuszczaniu nogi z gazu, najbardziej odczuwalne jest na 1 i 2 biegu.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
W mojej ABT za szarpanie odpowiada luz na mechanizmie różnicowym, słychać przy tym takie rzegotanie głównie przy obciążeniu. Dowiedziałem się że nowy komplet satelit ze sworzniem kosztuje 850 zeta w serwisie bo zamienników nie ma. Cena wg mnie jest niedorzeczna. Kiedyś likwidowałem luz na satelitach podkładkami regulacyjnymi, były one ogólnie dostępne, zawsze można było cos dopasować. Teraz pytając się w sklepie o podkładki regulacyjne każdy patrzy ze zdziwieniem, krótko mówiąc są ciężko dostępne. Ma ktoś namiary lub jakiekolwiek informacje gdzie uderzyć aby dostać u kogoś te podkładki?? Może jakiś fachowiec od napraw skrzyń biegów :-> ??
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
Witam! Moj problem jest podobny do kolegow tzn auto dostaje czkawki podczas hamowania silnikiem,na kazdym biegu wlasciwie.Czasem to szarpanie jest tak intensywne,ze siepie calym autem i jedynym ratunkiem jest wysprzeglenie,ktore natychmiast likwiduje caly problem.zaznaczam,ze wszystkie poduszki silnika i skrzyni sa wymienione,bo ten problem nie pojawil sie dzis i cos juz dzialalem w tym kierunku,a silnik po odlaczeniu napedu chodzi jak zegarek.znajomy mechanik sugeruje cos ze sprezynami na sprzegle,choc samo zalaczanie napedu dziala bez zarzutu.Moze ktos ma jakas koncepcje?Bede wdzieczny za kazda sugestie!Pozdrawiam!
- HeavenQueen
- Forum Audi 80