[B4 TDI 1z] wysoka temperatura cieczy...
- killer0123
- Forum Audi 80
Obstałał bym przekłamujący czyjnik!!!
Ja usiebie równierz wymianiałem czujnik temperatury (na tarym ciągle migała lampa odpowiedzialne za tem po około 2 minutach od odpalenia silnika nawet po nocy a tem jaka była na wskaśniku to max 60 st C) odpowiedzialny za pokazywanie temp na liczniku(szary) i przekłamuje o o około 15 st C.
Wentylator włącza się przy 110 st C wskazywanych na wskaźniku, po odkręceniu korka w ziorniszku wyrównawczym nic sie nie dzieje płynu nie gotuje można do niego włozć nawet palec ma ( jak mierzyłem temp w zbiorniczku to było około 80 st C).
Odnośnie wentylatora uciebie nie łącza się dlatego ponieważ dół chłodnicy jest zimny a tam jest termo włącznik odpowiedzialny za jego pracę.
Ja bym w twoim przypadku nie ruszał termostatu bo naj wyraźniej działa dobrze poniważ górna rura od chłodnicy ci się grzeje.
Postaraj się doprowadzić silnik do temp włączenia wentylatorów nierząc jednocześnie temp. jaka panuje w zbiorniczku.
Ja usiebie równierz wymianiałem czujnik temperatury (na tarym ciągle migała lampa odpowiedzialne za tem po około 2 minutach od odpalenia silnika nawet po nocy a tem jaka była na wskaśniku to max 60 st C) odpowiedzialny za pokazywanie temp na liczniku(szary) i przekłamuje o o około 15 st C.
Wentylator włącza się przy 110 st C wskazywanych na wskaźniku, po odkręceniu korka w ziorniszku wyrównawczym nic sie nie dzieje płynu nie gotuje można do niego włozć nawet palec ma ( jak mierzyłem temp w zbiorniczku to było około 80 st C).
Odnośnie wentylatora uciebie nie łącza się dlatego ponieważ dół chłodnicy jest zimny a tam jest termo włącznik odpowiedzialny za jego pracę.
Ja bym w twoim przypadku nie ruszał termostatu bo naj wyraźniej działa dobrze poniważ górna rura od chłodnicy ci się grzeje.
Postaraj się doprowadzić silnik do temp włączenia wentylatorów nierząc jednocześnie temp. jaka panuje w zbiorniczku.
no tak, ale węże od chłodnicy są gorące że cięzko je utrzymac (mowa o górnych) a jak odkreciłem korek zbiorniczka to troche wody wyciekło czyli był gorący.killer0123 pisze:Obstałał bym przekłamujący czyjnik!!!
szkoda ze nie mam termometra do mierzenia wody bo bym sobie sprawdził...
termostat wymienie na 100% ale killer0123 wprowadził temat czujnika i zastanawia mnie czy oprócz termostatu moze cos jeszcze byc odpowiedzialne z tak wysoką temp.
co do wymiany to na razie mam wlaną wode takze olac. i tak bede wymieniał płyn jak wszystko zrobie bo musze jeszcze uszczelnic czujnik ten ktory wchodzi do krucca z boku (pod wtryskami).
co do wymiany to na razie mam wlaną wode takze olac. i tak bede wymieniał płyn jak wszystko zrobie bo musze jeszcze uszczelnic czujnik ten ktory wchodzi do krucca z boku (pod wtryskami).
spokojnie wode wlałem dzis a w tgodniu juz jej nie bedzie a w miedzy czasie dużo nie bede jeździł. no i nie ma samej wody tylko zmieszana ze starym plynem.minon1 pisze:Człowieku nigdy woda :!: Nigdy :!:
Zmieniaj szybko bo woda nie zachowuje optymalnych właściwości chłodzenia.
Nie mówiąc już o chłodnicy czy kanałach wodnych....
-
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
jezeli masz dolny waz zimny 100% termostat, silnk pracuje na malym obiegu poniewaz termo sie nie otwiera,ja mialem podobny problem tylko ze u mnie byl caly czas otwarty. wymiana jest banalna i tania,sciagasz waz z obudowy termostatu-odkrecasz dwie srubki 6mm i masz wszystko na zewnatrz,pamietaj zeby dobrze zalozyc uszczelki i nie gotuj wody przed zdjeciem weza bo moze byc buba.powodzonka. <pijak>
dzięki wszystkim za odpowiedzi jutro wymiana termostatu - czy pomoże - napisze
[ Dodano: 2007-10-30, 00:09 ]
no i po robocie... termostat kupiony i wymieniony...
co prawda po około 10km dół chłodnicy nadal jest zimny ale temperatura jak najbardziej w normie bo trzyma 90-92 stopnie. dopiero jak dostał w pi*de to dół tez sie zrobił ciepły
[ Dodano: 2007-10-30, 00:09 ]
no i po robocie... termostat kupiony i wymieniony...
co prawda po około 10km dół chłodnicy nadal jest zimny ale temperatura jak najbardziej w normie bo trzyma 90-92 stopnie. dopiero jak dostał w pi*de to dół tez sie zrobił ciepły