Gdy kupiłem sobie samochód Audi 80 to mój płyn w chłodnicy po pomiarze ma temperaturę krzepnięcia i zamarzania około -22 st C. (+-2) . Garaż nie ogrzewany, a zimy i mrozy w naszym pięknym kraju nieprzewidywalne więc czy mogę np. wypuścić ze zbiorniczka litr płynu, i na to miejsce wlać litrowy koncentrat, uruchomić pojazd, rozgrzać go aby cały układ wymieszał się i w ten sposób przygotować samochód do nieprzewidywalnych mrozów?
Myśle o litrowym koncentracie Prestona? - tym - http://www.prestone.pl/produkty/uklad-c ... plynu.html . Czy taka dawka będzie ok? Czy mniej go dolać?
A w samochodzie niewiem jakiej marki płyn został zalany, niby zielonkawy ale chyba mieszany z niebieskim.. raczej wymienię go w całości na wiosnę,.
Poproszę o poradę?
[ALL 80] Mogę dolać koncentratu do płynu chłodniczego?
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
W instrukcji obsługi i parametrów płynów. Ale chyba tobie to obce?
Na przykład z linku kolegi wyżej
"Koncentrat Płynu do chłodnic Prestone wykorzystuje opatentowaną formułę Extended Life, która zapewnia pełną ochronę starszych, jak i nowoczesnych systemów chłodzenia (wyposażonych w chłodnice aluminiowe) przez 5 lat lub 250 000 km ciągłej eksploatacji. Produkt przechowywany w oryginalnie zamkniętym opakowaniu nie ulega przeterminowaniu."
Na przykład z linku kolegi wyżej
"Koncentrat Płynu do chłodnic Prestone wykorzystuje opatentowaną formułę Extended Life, która zapewnia pełną ochronę starszych, jak i nowoczesnych systemów chłodzenia (wyposażonych w chłodnice aluminiowe) przez 5 lat lub 250 000 km ciągłej eksploatacji. Produkt przechowywany w oryginalnie zamkniętym opakowaniu nie ulega przeterminowaniu."