[all b3] słaby akumulator mimo wysokiego napięcia
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[all b3] słaby akumulator mimo wysokiego napięcia
Witam.Mam akumulator który leżał w garażu ok 6 miesięcy.Sprawdziłem napięcie i wyszło mi 12,10V więc włączyłem go do ładowania na kilka godzin prostownikiem automatycznym.Po naładowaniu i odstaniu kilku godzin pokazuje 12,40V Zamontowałem do samochodu i o dziwo nawet nie ruszy rozrusznikiem.po przekręceniu kluczyka słychać przepustnicę ale przy próbie odpalenia przygasają kontrolki i światło w kabinie.Słychać jakieś dziwne dźwięki z pod maski.Po próbie odpalenia sprawdziłem napięcie a tam nadal 12,40V Co jest nie tak??
Kup Kolego areometr - TYM i TYLKO TYM stwierdzisz na ile masz naładowany akumlator !!!
W pełni naładowany aku ma mieć gęstość 1,28 g/cm3 a wyładowany do zera około 1.10 g/cm3 !!!
Napisz jaką masz gęstość to powiem co dalej
Może być tak że aku masz zasiarczony - wtedy ładujesz prądem około 1 lub 1,5 ampera - nie więcej !!! mierząc gęstość elektrolitu co godzinę i patrząc czy wychodzi w górę - jeśli wychodzi to dobrze - ładujesz tak długo aż wyjdzie na 1,28 - i nie zwracaj uwagi na napięcie bo na zasiarczonym aku zawsze będzie powyżej normalnego ! - uważaj tylko by nie przekroczyć podczas ładowania zasiarczonego aku 16,15 V !!! to bardzo ważne !!! najlepiej ładuje się prostownikiem z płynną regulacją prądu - jak nie masz to podłącz prostownik przez ściemniacz o ile masz zwykły prostownik czyli trafo i mostek greca
W pełni naładowany aku ma mieć gęstość 1,28 g/cm3 a wyładowany do zera około 1.10 g/cm3 !!!
Napisz jaką masz gęstość to powiem co dalej
Może być tak że aku masz zasiarczony - wtedy ładujesz prądem około 1 lub 1,5 ampera - nie więcej !!! mierząc gęstość elektrolitu co godzinę i patrząc czy wychodzi w górę - jeśli wychodzi to dobrze - ładujesz tak długo aż wyjdzie na 1,28 - i nie zwracaj uwagi na napięcie bo na zasiarczonym aku zawsze będzie powyżej normalnego ! - uważaj tylko by nie przekroczyć podczas ładowania zasiarczonego aku 16,15 V !!! to bardzo ważne !!! najlepiej ładuje się prostownikiem z płynną regulacją prądu - jak nie masz to podłącz prostownik przez ściemniacz o ile masz zwykły prostownik czyli trafo i mostek greca