[all b3] dziwny sposób przełączania na LPG
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[all b3] dziwny sposób przełączania na LPG
Witam.Panowie mam taki dziwny problem z przełączaniem na LPG podczas jazdy.Mam instalację chyba II typu.W kabinie mam mały kwadratowy przełącznik którym ustawiam czy samochód ma jechać na PB czy przełączyć na LPG.Jest na nim zielona dioda która świeci ciągłym światłem jeśli jedziemy na LPG, dioda mruga jeśli jedziemy w opcji PB/LPB i nie świeci się w ogóle jak jedziemy na PB.Problem w tym iż jak jadę w opcji PB/LPG czyli gdy przełącza się na LPG po przekroczeniu odpowiednich obrotów dioda zaczyna mrugać coraz szybciej wraz ze wzrostem obrotów jednak nie przełącza na LPG a jak zwalniam to dioda zaczyna mrugać wolniej.Silnik przełącza się z PB na LPG po przekroczeniu odpowiednich obrotów tylko przy zmianie biegów lub na postoju podczas przygazowania.Dlaczego tak jest i czy to normalne?? Dlaczego nie przełącza na LPG od razu po przekroczeniu odpowiednich obrotów tylko przy zmianie biegów??
- damianek1234561
- Forum Audi 80
tak dziwnie to kolego wytlumaczyles troszeczke bo w koncu przelacza sie czy nie? jesli tak to zastanawia cie coraz szybciej mrugajaca dioda czy jak? ogolnie jest tak ze np jedziesz na pb i jak ciagle masz gaz w podlodze to sie nie przelaczy bo nie ma przerwy w wtrysku wiec elektrozawor nie zadziala dopiero po ujeciu nogi z gazu kiedy obroty zaczynaja spadac badz wcisniecie sprzegla spowoduje uruchomienie elektrozaworu i przelaczy na lpg jaka masz centralke?(firme)
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Może trochę zakręciłem <ok> Samochód przełącza się na LPG ale tylko przy zmianie biegów lub na postoju po przygazowaniu.Jeśli ciągle dodaje gazu to dioda tylko szybciej mruga ale nie przełącza się na LPG. Jak zwalniam (silnik ciągle na obrotach) to dioda tylko zaczyna wolniej mrugać.Dopiero wciśnięcie sprzęgła np podczas zmiany biegów , powoduje przełączenie na LPG. Trochę mnie to dziwi gdyż kiedyś jak jeździłem samochodami na LPG to przełączały się automatycznie po przekroczeniu odpowiednich obrotów mimo że nadal dodawałem gazu, dlatego wolałem zapytać czy wszytko jest ok... centralka to chyba to: AG lambda control system al 700
-
- Forum Audi 80
- Maverick147
- Forum Audi 80
też się zgadzam, jest to zależne od ustawień a w tym przypadku przy spadku obrotów, by nie szarpało przy załączeniu się LPG :->michal84 pisze:dokladnie, tak samo jest u mojego brataBo w przełączniku masz zworkę ustawioną tak, by na gaz auto się przełączało nie przy wzroście obrotów lecz przy ich spadku