Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[90 2.2 KV] wolne wtyczki w komorze silnika

Wszystko co tyczy się silników rzędowych pięciocylindrowych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krisss
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[90 2.2 KV] wolne wtyczki w komorze silnika

Post autor: krisss » 19 lis 2012, 21:19

Cześć, niedawno zakupiłem audi 90 z silnikiem o oznaczeniu KV i spod maski zalatuje mi trochę jakąś rzeźbą. Podczas walki z falującymi nieregularnymi wolnymi obrotami, po rozebraniu części układu dolotowego znalazłem kilka wolnych wtyczek, które nie mam pojęcia gdzie wtyknąć. Na fotce 1 i 2 (okolice przepustnicy) mam jedną wolną wtyczkę brązową 2-pinową (kable czarny z czerwonych i czarny?) oraz wtyczkę 3-pinową koloru czarnego (kable koloru brązowo czerwony, biało szary i niebiesko żółty)

Fotki 3 i 4 to zdjęcia wtyczki brązowej 2-pinowej (kable brązowy i czerwony) w okolicach czujników ciśnienia oleju.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Moje pytanie to od czego są te wtyczki? Może posiada ktoś schemat instalacji lub jakiekolwiek inne informacje dotyczące tego silnika (KV) głównie chodzi mi o układ wtryskowy. Nie rozumiem w jaki sposób realizowane jest przejście silnika w tryb stabilizacji wolnych obrotów? Nie działał mi stycznik pod przepustnicą - naprawiłem go i wyregulowałem jednak mam wrażenie że nic się nie dzieje podczas pracy silnika gdy ręcznie wciskam ten stycznik. Odpięcie "krokowca" powoduje zejście silnika do 1000 obr i równą pracę. Gdy jest podpięty auto po odpaleniu wchodzi na ponad 2 tysiace ... Jakie urządzenie steruje prądem płynącym przez krokowca?

Podczas kupna uszczelek kolektora ssacego okazuje się ze mam kolektor od silnika NG. Skoro tak to i głowica musi być od NG bo mocowanie kolektora KV/NG jest zupełnie inne wg ETKI. Moze i instalacja elektryczna jest od NG?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki pięciocylindrowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl