[B4 All] Regeneracja skórzanej tapicerki
[B4 All] Regeneracja skórzanej tapicerki
W maju stalem sie posiadaczem oryginalnej, czarnej skorzanej tapicerki z Audi 80 B4 Sedan. Tapicerka byla w bardzo dobrym stanie, brak dziur, nie potargana ... doskonale nadawala sie wiec do regeneracji.
Po zapoznaniu sie z tematem w internecie, wybralem ostatecznie kosmetyki regeneracyjne firmy Avel oraz Saphir.
Ponizej przedstawiam opis oraz zdjecia z regeneracji, mam nadzieje ze sie przyda.
Kosmetyki:
- do przywrocenia koloru w miejscach wytartych oraz popekanych uzylem balsamu mocno koloryzujacego Saphir Juvacuir 75ml (kolor czarny).
- do wyrownania koloru, nawilzenia skory oraz jej glebokiej regeneracji uzylem odzywczego balsamu koloryzujacego Avel 500ml (kolor czarny).
- do umycia skory przed renowacja koloryzujaca uzylem zwyklego szarego mydla. Przeczytalem w internecie ze bardzo dobrze radzi sobie z czyszczeniem skory, a poza tym moja skora jest czarna i barwiona byla rowniez na czarno wiec postanowilem zaryzykowac ze zwyklym mydlem. Do czyszczenia mozna rowniez uzyc mydla Avel 100ml.
Wszystkie kosmetyki zakupilem na stronie multirenowacja.pl. Sprzedawca udziela bardzo dobrych porad, a sam towar dostalem juz w 24h od daty zlozenia zamowienia.
Stan tapicerki przed regeneracja:
Akcesoria:
- balsam Saphir 75ml
- balsam Avel 500ml
- miekka gabka
- szare myslo
- dwa wiadra z ciepla woda
- duzo czystych bawelnianych szmatek
- gumowe rekawiczki
- srubokret do rozkrecenia plastykow z foteli
Regeneracja:
1. Mycie tapicerki - do mycia tapicerki uzylem szarego mydla za 2PLN. Mycie na 'dwa wiadra', w jednym wiadrze moczymy i namydlamy gabke, w drugim plukamy. W ten sposob nie wcieramy ponownie brudu w tapicerke. Uzylem zwyklej miekkiej gabki. Gabka musi byc wilgotna, nie moze byc pelna wody. Gabke nalezy natrzec mydlem, a nastepnie delikatnie nacierac cala tapicerke. Wazne zeby nie moczyc tapicerki w wodzie, myc trzeba samymi mydlinami oraz piana z szarego mydla. Nie czekamy az mydliny na skorze wyschna, od razu wycieramy czysta, bawelniana szmatka.
Ja odkrecilem boczne plastyki od fotela aby dobrze wymyc cala tapicerke oraz usunac kurz w miejsach trudno dostepnych np. kolo zamka pasa bezpieczenstwa.
A tak wyglada fotel juz po dokladnym umyciu:
Po umyciu fotel pozostawiamy do wyschniecia na okolo 1h. W tym czasie mozemy umyc drugi fotel.
2. Przywrocenie koloru - w wytartych oraz spekanych miejscach przywracamy kolor za pomoca balsamu mocno koloryzujacego Saphir. We wszystkie takie miejsca delikatnie wcieramy balsam za pomoca bawelnianej szmatki. Nakladamy kropelke balsamu na szmatke i wcieramy. Wazne aby wcierac tylko w ubytek koloru poniewaz balsam jest bardzo mocny i pozniej duze plamy moga przebijac. Do operacji koloryzacji proponuje uzyc rekawiczek gumowych aby nie miec pozniej czarnych dloni :mrgreen:
Balsam Saphir schnie w okolo 10 minut.
Po uzupelnieniu duzych ubytkow koloru pora na regeneracje oraz nawilzenie skory na calej jej powierzchni. Uzywamy do tego balsamu nawilzajacego Avel. Operacja ta pozwoli rowniez wyrownac kolor po balsamie Saphir na calej powierzchni tapicerki. Poniewaz tapicerka ktora kupilem byla bardzo sucha (dawno nie konserwowana) musialem natrzec cala tapicerke az 3 razy, dopiero udalo mi sie zlikwidowac wszystkie przebarwienia i uzyskac jednolity kolor.
Balsam Avel nakladamy za pomoca bawelnianej szmatki. Nie uzywamy gabki poniewaz wchlania caly balsam, a ma go wchlaniac tapicerka. Wazne aby nie nacierac grubej warstwy, mozna nalozyc wiecej balsamu ale trzeba go ladnie rozprowadzic po tapicerce. W miejsach trudno dostepnych takich jak np. szwy mozna uzyc pedzelka ktory pozwoli aby balsam dotarl gleboko. Nastepnie szwy wycieramy szmatka.
Tak wyglada fotel w trakcie regeneracji balsamem Avel:
A tutaj juz gotowy fotel z zaglowkiem:
Balsam Avel pozostawiamy do wyschniecia na okolo 20 minut. Nastepnie cala tapicerke wycieramy czysta sucha szmatka bawelniania, co pozwoli uzyskac ladny polysk skory i usunac nalot ktory czasami pozostaje po wyschnieciu balsamu.
Podobnie postepujemy z drugim fotelem oraz kanapa.
Uwaga: Plamy oraz przebarwienia (placki) najlatwiej usunac za pomoca balsamu mocno koloryzujacego Saphir. Nie wcieramy wtedy balsamu w skore ale nacieramy plame tak aby zakryc ja cieniutka warstwa balsamu i pozostawiamy do wyschniecia na 10 minut. Nastepnie wyrownujemy kolor balsamem Avel i gotowe. Mnie udalo sie tak usunac plamy z siedziska oraz boczkow kanapy.
Ponizej galeria zdjec przed & po:
A tutaj zdjecia juz zregenerowanej tapicerki w samochodzie:
Podsumowanie:
- mycie & regeneracja jednego przedniego fotela zajela mi okolo 2,5h
- mycie & regeneracja siedziska kanapy zajela mi okolo 1,5h
- mycie & regeneracja oparcia kanapy zajela mi okolo 1,5h
- mycie & regeneracja obu boczkow zajela mi razem okolo 1h
Poniewaz tapicerka byla bardzo sucha i po paru dniach okazalo sie ze dalej chlonie balsam, dlatego nacieram ja dodatkowo balsamem Avel jeszcze co 4-5 dni. Planuje ja nacierac az do skonczenia sie balsamu. Nastepnie do konserwacji uzyje wosku pszczelego do skor firmy Avel lub Urad.
Balsamy sa bardzo wydajne, charakteryzuja sie tez fajnym zapachem (Avel):
- do uzupelnienia ubytkow koloru zuzylem okolo 1/4 butelki (75ml) balsamu Saphir
- do regeneracji oraz wyrownania koloru zuzylem okolo 1/2 butelki (500ml) balsamu Avel (cala skore nacieralem juz okolo 5-6 razy!)
Na sam koniec linki do podobnych tematow znalezionych w internecie, moga sie dodatkowo przydac:
Galeria & filmik instruktarzowy multirenowacja.pl (tam kupowalem balsamy)
BMW - renowacja tapicerki
VW Bora - renowacja/malowanie tapicerki
Alfa Romeo - renowacja tapicerki czesc I & czesc II
Galeria zdjec z renowacji (znaleziona w necie)
Po zapoznaniu sie z tematem w internecie, wybralem ostatecznie kosmetyki regeneracyjne firmy Avel oraz Saphir.
Ponizej przedstawiam opis oraz zdjecia z regeneracji, mam nadzieje ze sie przyda.
Kosmetyki:
- do przywrocenia koloru w miejscach wytartych oraz popekanych uzylem balsamu mocno koloryzujacego Saphir Juvacuir 75ml (kolor czarny).
- do wyrownania koloru, nawilzenia skory oraz jej glebokiej regeneracji uzylem odzywczego balsamu koloryzujacego Avel 500ml (kolor czarny).
- do umycia skory przed renowacja koloryzujaca uzylem zwyklego szarego mydla. Przeczytalem w internecie ze bardzo dobrze radzi sobie z czyszczeniem skory, a poza tym moja skora jest czarna i barwiona byla rowniez na czarno wiec postanowilem zaryzykowac ze zwyklym mydlem. Do czyszczenia mozna rowniez uzyc mydla Avel 100ml.
Wszystkie kosmetyki zakupilem na stronie multirenowacja.pl. Sprzedawca udziela bardzo dobrych porad, a sam towar dostalem juz w 24h od daty zlozenia zamowienia.
Stan tapicerki przed regeneracja:
Akcesoria:
- balsam Saphir 75ml
- balsam Avel 500ml
- miekka gabka
- szare myslo
- dwa wiadra z ciepla woda
- duzo czystych bawelnianych szmatek
- gumowe rekawiczki
- srubokret do rozkrecenia plastykow z foteli
Regeneracja:
1. Mycie tapicerki - do mycia tapicerki uzylem szarego mydla za 2PLN. Mycie na 'dwa wiadra', w jednym wiadrze moczymy i namydlamy gabke, w drugim plukamy. W ten sposob nie wcieramy ponownie brudu w tapicerke. Uzylem zwyklej miekkiej gabki. Gabka musi byc wilgotna, nie moze byc pelna wody. Gabke nalezy natrzec mydlem, a nastepnie delikatnie nacierac cala tapicerke. Wazne zeby nie moczyc tapicerki w wodzie, myc trzeba samymi mydlinami oraz piana z szarego mydla. Nie czekamy az mydliny na skorze wyschna, od razu wycieramy czysta, bawelniana szmatka.
Ja odkrecilem boczne plastyki od fotela aby dobrze wymyc cala tapicerke oraz usunac kurz w miejsach trudno dostepnych np. kolo zamka pasa bezpieczenstwa.
A tak wyglada fotel juz po dokladnym umyciu:
Po umyciu fotel pozostawiamy do wyschniecia na okolo 1h. W tym czasie mozemy umyc drugi fotel.
2. Przywrocenie koloru - w wytartych oraz spekanych miejscach przywracamy kolor za pomoca balsamu mocno koloryzujacego Saphir. We wszystkie takie miejsca delikatnie wcieramy balsam za pomoca bawelnianej szmatki. Nakladamy kropelke balsamu na szmatke i wcieramy. Wazne aby wcierac tylko w ubytek koloru poniewaz balsam jest bardzo mocny i pozniej duze plamy moga przebijac. Do operacji koloryzacji proponuje uzyc rekawiczek gumowych aby nie miec pozniej czarnych dloni :mrgreen:
Balsam Saphir schnie w okolo 10 minut.
Po uzupelnieniu duzych ubytkow koloru pora na regeneracje oraz nawilzenie skory na calej jej powierzchni. Uzywamy do tego balsamu nawilzajacego Avel. Operacja ta pozwoli rowniez wyrownac kolor po balsamie Saphir na calej powierzchni tapicerki. Poniewaz tapicerka ktora kupilem byla bardzo sucha (dawno nie konserwowana) musialem natrzec cala tapicerke az 3 razy, dopiero udalo mi sie zlikwidowac wszystkie przebarwienia i uzyskac jednolity kolor.
Balsam Avel nakladamy za pomoca bawelnianej szmatki. Nie uzywamy gabki poniewaz wchlania caly balsam, a ma go wchlaniac tapicerka. Wazne aby nie nacierac grubej warstwy, mozna nalozyc wiecej balsamu ale trzeba go ladnie rozprowadzic po tapicerce. W miejsach trudno dostepnych takich jak np. szwy mozna uzyc pedzelka ktory pozwoli aby balsam dotarl gleboko. Nastepnie szwy wycieramy szmatka.
Tak wyglada fotel w trakcie regeneracji balsamem Avel:
A tutaj juz gotowy fotel z zaglowkiem:
Balsam Avel pozostawiamy do wyschniecia na okolo 20 minut. Nastepnie cala tapicerke wycieramy czysta sucha szmatka bawelniania, co pozwoli uzyskac ladny polysk skory i usunac nalot ktory czasami pozostaje po wyschnieciu balsamu.
Podobnie postepujemy z drugim fotelem oraz kanapa.
Uwaga: Plamy oraz przebarwienia (placki) najlatwiej usunac za pomoca balsamu mocno koloryzujacego Saphir. Nie wcieramy wtedy balsamu w skore ale nacieramy plame tak aby zakryc ja cieniutka warstwa balsamu i pozostawiamy do wyschniecia na 10 minut. Nastepnie wyrownujemy kolor balsamem Avel i gotowe. Mnie udalo sie tak usunac plamy z siedziska oraz boczkow kanapy.
Ponizej galeria zdjec przed & po:
A tutaj zdjecia juz zregenerowanej tapicerki w samochodzie:
Podsumowanie:
- mycie & regeneracja jednego przedniego fotela zajela mi okolo 2,5h
- mycie & regeneracja siedziska kanapy zajela mi okolo 1,5h
- mycie & regeneracja oparcia kanapy zajela mi okolo 1,5h
- mycie & regeneracja obu boczkow zajela mi razem okolo 1h
Poniewaz tapicerka byla bardzo sucha i po paru dniach okazalo sie ze dalej chlonie balsam, dlatego nacieram ja dodatkowo balsamem Avel jeszcze co 4-5 dni. Planuje ja nacierac az do skonczenia sie balsamu. Nastepnie do konserwacji uzyje wosku pszczelego do skor firmy Avel lub Urad.
Balsamy sa bardzo wydajne, charakteryzuja sie tez fajnym zapachem (Avel):
- do uzupelnienia ubytkow koloru zuzylem okolo 1/4 butelki (75ml) balsamu Saphir
- do regeneracji oraz wyrownania koloru zuzylem okolo 1/2 butelki (500ml) balsamu Avel (cala skore nacieralem juz okolo 5-6 razy!)
Na sam koniec linki do podobnych tematow znalezionych w internecie, moga sie dodatkowo przydac:
Galeria & filmik instruktarzowy multirenowacja.pl (tam kupowalem balsamy)
BMW - renowacja tapicerki
VW Bora - renowacja/malowanie tapicerki
Alfa Romeo - renowacja tapicerki czesc I & czesc II
Galeria zdjec z renowacji (znaleziona w necie)
-
- Audi 80 Klub
- mayday2001
- Forum Audi 80
Sprobuj najpierw szarego mydla, jak sie okaze za slabe to uzyj tego dedykowanego do tapicerek skorzanych mydlo Avel, podobno jest bardzo mocne. W tych linkach ktore podawalem jest pokazana regeneracja jasnej tapicerki, takze sobie zobacz.
- mayday2001
- Forum Audi 80
witam całkiem nieźle to wyszło tym zwykłym mydłem. Niestety po umyciu widać w miejscu załamań ciemne pęknięcia skóry i lipa trochę. Grunt, że jest już jaśniesza ta skóra i czysta. Pomyśle o jakimś środku koloryzującym może w przyszłości. Narazie natłuszcze to i będzie dzięki za tego posta przydał się pozdrawiam:)
... tego mydlem juz nie naprawisz. Jesli wymyles brud z tych szczelin/zalaman to teraz musisz zabarwic na nowo skore. Do takich zalaman najlepszy jest krem koloryzujacy, zabarwi skore gleboko, a do tego jeszcze ja nawilzy i uelastyczni. Jednak musisz wiedziec ze skora dalej bedzie pracowac/pekac w tych wyrobionych zalamaniach. Na to pomoze juz tylko szpachla do skory ale to juz wyzsza szkola jazdy i dosyc czasochlonna sprawa.mayday2001 pisze:Niestety po umyciu widać w miejscu załamań ciemne pęknięcia skóry
Czy mógłbyś dać przybliżone koszta specyfików które użyłeś wiem że są na stronach ,ale mnie wystaraczą te co tymonkahead pisze:... tego mydlem juz nie naprawisz. Jesli wymyles brud z tych szczelin/zalaman to teraz musisz zabarwic na nowo skore. Do takich zalaman najlepszy jest krem koloryzujacy, zabarwi skore gleboko, a do tego jeszcze ja nawilzy i uelastyczni. Jednak musisz wiedziec ze skora dalej bedzie pracowac/pekac w tych wyrobionych zalamaniach. Na to pomoze juz tylko szpachla do skory ale to juz wyzsza szkola jazdy i dosyc czasochlonna sprawa.mayday2001 pisze:Niestety po umyciu widać w miejscu załamań ciemne pęknięcia skóry
Na ta umyta tapicerke, w miejsce zalaman skory uzyj tego kremu renowacyjnego: krem Saphir 28PLN. Nastepnie cala tapicerke natrzyj balsamem odzywczym: balsam Avel 89PLN. Te kosmetyki nie sa tanie ale sa bardzo wydajne wiec bedziesz mogl sprzedac reszte jesli nie wykorzystasz. Ja ten balsam 500ml Avel mam jeszcze do tej pory. Tapicerke nacieralem nim juz chyba z 20 razy, bo caly czas skora byla dosyc sucha i ciagle wchlaniala balsam (widac po natezeniu koloru, zwlaszcza na czarnym) ale od jakiegos czasu widze ze kolor juz sie nie zmienia i chyba juz wystarczy tego balsamu. Teraz juz na sam koniec natre cala tapicerke woskiem w kolorze, ktory zabezpieczy skore przed wilgocia i potem, co powinno juz ja zakonserwowac na dluzszy okres czasu. Takie woski widzialem na Allegro po okolo 70PLN. Sa to twarde woski, nie plynne.
Zobacz sobie jak mozna wyczyscic jasna tapicerke: renowacja BMW i tutaj ... to sa te same kosmetyki ktore opisalem powyzej, zobacz jak odzyskal kolor podlokietnik: renowacja Passat.
Zobacz sobie jak mozna wyczyscic jasna tapicerke: renowacja BMW i tutaj ... to sa te same kosmetyki ktore opisalem powyzej, zobacz jak odzyskal kolor podlokietnik: renowacja Passat.
mam pytanko chce zregenerować skórę u siebie mam 2 miejsca co wymagają interwencji ale do rzeczy
chciałem kupić do naprawy tego zestaw Renoskór
farba czarna
bezbarwny
szpachle do skór
wyczyścić skórę całą chce szarym mydłem (biały jeleń)
ale teraz nie wiem co wybrać żeby przywrócić blask skórze jaki preparat żeby przywrócił jej blask i wyrównał resztę jak zrobię renoskór tamte miejsca ? i jednocześnie ją zakonserwował ,nie ukrywam chciałbym coś w normalnej cenie :roll: preparatów jest pełno tak samo porad ale po zapoznaniu się z tym to nie wie człowiek co robić
chciałem kupić do naprawy tego zestaw Renoskór
farba czarna
bezbarwny
szpachle do skór
wyczyścić skórę całą chce szarym mydłem (biały jeleń)
ale teraz nie wiem co wybrać żeby przywrócić blask skórze jaki preparat żeby przywrócił jej blask i wyrównał resztę jak zrobię renoskór tamte miejsca ? i jednocześnie ją zakonserwował ,nie ukrywam chciałbym coś w normalnej cenie :roll: preparatów jest pełno tak samo porad ale po zapoznaniu się z tym to nie wie człowiek co robić
Nie wiem czy po zastosowaniu Renoskoru bedzie mozna jeszcze cos wetrzec w skore, popytaj moze kogos kto malowal skore albo poszukaj na sieci, jest kilka takich opisow.
Ja swoja skore regenerowalem innym sposobem, bez malowania, wiec ma ori kolor z garbiarni i bez problemu wchlania wszystkie balsamy i woski.
Efekt polysku uzyskasz stosujac bezbarwny wosk do skory, jest tego sporo na Allegro ale cos dobrego to chyba od okolo 70PLN sie zaczyna.
Ja dalej uzywam balsamu Avel i jest OK.
Ja swoja skore regenerowalem innym sposobem, bez malowania, wiec ma ori kolor z garbiarni i bez problemu wchlania wszystkie balsamy i woski.
Efekt polysku uzyskasz stosujac bezbarwny wosk do skory, jest tego sporo na Allegro ale cos dobrego to chyba od okolo 70PLN sie zaczyna.
Ja dalej uzywam balsamu Avel i jest OK.