[b4 1z] Poduszki silnika - never ending story
[b4 1z] Poduszki silnika - never ending story
Wczoraj wymieniłem poduchy pod skrzynią(do prawej jest zajefajny dostęp :evil: ) ,i samochód stał się jakby "sztywniejszy".Biegi wchodzą bardziej dokładnie i twardo,ale całość uzupełnia drżenie (delikatne drżenie) całego samochodu (może to już było ? )
Sprawdziłem jedną poduszkę silnika (lewą) i delikatne drgania są przenoszone z silnika na ramę .Prawej nie udało mi się sprawdzić,za mało miejsca żeby rękę wcisnąć.
Zakładam że poduszki silnika mają w 100% tłumić drgania silnika,a z racji że nie tłumią już dobrze to czeka kolejna inwestycja.
Czy można gdzieś nabyć NOWE dobre poduszki silnika ? Rzecz jasna są "używki" ,ale ja osobiście patrzę krzywym okiem na części używane .
Sprawdziłem jedną poduszkę silnika (lewą) i delikatne drgania są przenoszone z silnika na ramę .Prawej nie udało mi się sprawdzić,za mało miejsca żeby rękę wcisnąć.
Zakładam że poduszki silnika mają w 100% tłumić drgania silnika,a z racji że nie tłumią już dobrze to czeka kolejna inwestycja.
Czy można gdzieś nabyć NOWE dobre poduszki silnika ? Rzecz jasna są "używki" ,ale ja osobiście patrzę krzywym okiem na części używane .
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Poduszki silnika najlepiej kup nowe. Podejrzewam ze u Ciebie beda to poduszki gumowo-olejowe. Jezeli teraz masz takie zalorzone i masz drzenie to albo poduszki sa do niczego albo zbyt mocno dokreciles. Jak chcesz sprawdzic poduszke to niestety bedziesz musial sie poswiecic i wymontowac jedna z nich i delikatnie nia porzasnac przy uchu i stwierdzisz czy znajduje sie w niej plyn czy juz jest pusta.
Poduszki mają hydropodstawę także lepiej kupić ori używkę w dobrym stanie niż nową bez hydropodstawy. Bardzo często ludzie kupują nowe tańsze zamienniki i dziwią się, że budą trzepie bardziej niż przed wymianą, a to właśnie wina braku hydropodstawyprzemoO23 pisze:Czy można gdzieś nabyć NOWE dobre poduszki silnika ? Rzecz jasna są "używki" ,ale ja osobiście patrzę krzywym okiem na części używane .
A nowych z hydropodstawa niema ? Na intercars znalazłem poduszkę febi blisten z hydropodstawą za 310 złtomekk666 pisze:Poduszki mają hydropodstawę także lepiej kupić ori używkę w dobrym stanie niż nową bez hydropodstawy. Bardzo często ludzie kupują nowe tańsze zamienniki i dziwią się, że budą trzepie bardziej niż przed wymianą, a to właśnie wina braku hydropodstawyprzemoO23 pisze:Czy można gdzieś nabyć NOWE dobre poduszki silnika ? Rzecz jasna są "używki" ,ale ja osobiście patrzę krzywym okiem na części używane .
Ostatnio zmieniony 02 gru 2012, 12:48 przez przemoO23, łącznie zmieniany 1 raz.
Oczywiście, że są, ale to wydatek od 180 zł do prawie 350zł za sztukę.przemoO23 pisze:A nowych z hydropodstawa niema ? Na intercars znalazłem poduszkę ferbi z hydropodstawą za 310 zł
W tej cenie bez problemu powinieneś znaleść LemforderaprzemoO23 pisze:znalazłem poduszkę febi blisten z hydropodstawą za 310 zł
A czym się te firmy różnią ? Febi blisten gorszy czy jak ?tomekk666 pisze:Oczywiście, że są, ale to wydatek od 180 zł do prawie 350zł za sztukę.przemoO23 pisze:A nowych z hydropodstawa niema ? Na intercars znalazłem poduszkę ferbi z hydropodstawą za 310 zł
W tej cenie bez problemu powinieneś znaleść LemforderaprzemoO23 pisze:znalazłem poduszkę febi blisten z hydropodstawą za 310 zł
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
Odpuście sobie te nówki ,szkoda pieniedzy wywalać w błoto ...wczoraj był u mnie kolega z forum autem ,miał nówki poduszki silnika i skrzyni ,zdaje się lemfordera ,jak dobrze pamiętam ,coś po stokilkadziesiąt zeta sztuka za te silnika ...i co :?: masakra ,tylko wsiadłem i mi od razu nie pasuje ,trzepotał się w środku jak stary ursus :roll: Jak chcecie mieć spokój to żadnych nowych poduszek ...tylko ori używki mogą zapewnić komfort i święty spokój 8-) No chyba że ktoś zakłądał te powyżej 200zł ,to niech się podzieli wrażeniami
Ostatnio zmieniony 02 gru 2012, 13:13 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak dokładnie o to chodzi. Najlepszą opcją wg mnie będzie zakup ori używek w fajnym stanie.przemoO23 pisze:A czym się te firmy różnią ? Febi blisten gorszy czy jak ?
Mówimy tutaj o silnikach benzynowych. Jesli tak to ok zgadzam się zakup nowej ze "sredniej półki cenowej" ma sens. Jeżeli natomiast mówisz o zakupie takich poduszek do diesla to kompletnie nie ma sensu. Tam są dużo większe drgania i takie ze "sredniej półki cenowej" nie sprawdzą się w tym aucie.szaakaal pisze:Poszukaj takich ze sredniej polki i pamietaj ze na nowe zawsze masz gwarancje, otarlem sie o ten temat.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
I co :?: jak będzie się auto w środku trzepać to ci uznają że to wada podlegająca gwarancji :?:... nie rozmieszaj mnie :roll: Gwarancja to mała znaczące hasło reklamowe dla naiwnych Kupujcie te nówki i narzekajcie że są wibracje ...wasze auta wasza sprawa....Jakiś czas temu udało mi się kupić orginalne nowe obie poduszki silnika za śmieszną ceną 50zł sztuka ...orginalne są na 100% ,siedzą aktulanie u mnie w aucie i sprawują się idealnie ,ale najciekawsze jest to że nie chlupie w nich olej ,co jest normalne w używanych orginałach,bo w tych co wyciągnąłem chlupie ... podejrzewam że w nowych jest go full i nie słychać chlupotania ...po latach coś tam ubywa i dlatego słychac chlupotszaakaal pisze:pamietaj ze na nowe zawsze masz gwarancje
Ostatnio zmieniony 02 gru 2012, 13:43 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 1 raz.
Czyli co ,nie warto wydać 300zł+ na firmową poduszkę z hydropodstawą bo i tak będzie gorsza od starej oryginalnej ?
Jeśli tak to raz by jedną kupił ,a później druga.
Dla mnie to też nie jest mało,chciałem się tylko dowiedzieć czy są nowe poduchy które dobrze amortyzują silnik (czyt. czy ktoś już kupił i może wydać opinie) .Wydaj to się wszyscy przekonamy 2 X 300zeta to już 600 ...dla jednego dużo ,dla innego mało ...dla mnie i zapewne dla 99% użytkowników to dużo
Jeśli tak to raz by jedną kupił ,a później druga.
Ostatnio zmieniony 02 gru 2012, 13:53 przez przemoO23, łącznie zmieniany 1 raz.