[Audi 80 b4 1z] Pytanie o świece żarowe...
[Audi 80 b4 1z] Pytanie o świece żarowe...
takie pytanko kiedy zapalają się świece żarowe, chodzi mi o temperature w otoczeniu.
ponieważ mój samochód stał 2 dni w garażu i licznikowo wskazywał mi ze jest 6 stopni na zewnątrz i przy przekręceniu stacyjki zapaliły się świece żarowe na ok 4-5 sekund.
co wy o tym sądzicie jakieś sugestie itp proszę jak to wygląda u was?
ponieważ mój samochód stał 2 dni w garażu i licznikowo wskazywał mi ze jest 6 stopni na zewnątrz i przy przekręceniu stacyjki zapaliły się świece żarowe na ok 4-5 sekund.
co wy o tym sądzicie jakieś sugestie itp proszę jak to wygląda u was?
czyli tak naprawdę jak jest ok 4-7 stopni na dworze i samochodzik trochę postoi np przez dwa dni to powinny się zapalić świece żarowe? bo u mnie tak jest właśnie patrzyłem na temperaturę która jest kolo licznika wskazywało mi ok 6,5 stopnia i zapaliły mi się świece żarowe na 4-5s i odpala nie giełdając
-
- Forum Audi 80
Wszysto zależy od tego jaki masz czujnik temperatury przy silniku.
nowsze czujniki majom tolerancje temperatury około 7 - 8stopni
a obojętnie gdzie on stoi i ile czasu stoi.
To wszystko zależy od tego jaka w danym momencie jest temperatura otoczenia.
im żimniej tym dłużej grzeją świeczki.To jest normalne
nowsze czujniki majom tolerancje temperatury około 7 - 8stopni
a obojętnie gdzie on stoi i ile czasu stoi.
To wszystko zależy od tego jaka w danym momencie jest temperatura otoczenia.
im żimniej tym dłużej grzeją świeczki.To jest normalne
Ja uważam,że nie do końca jest tak jak pisał mój poprzednik....i nie jest obojętne gdzie stoi auto i jak długo .....temp zewnętrzna to jedno a to jak bardzo został wychłodzony silnik to drugie...moje auto stoi na zewnątrz a świece załączają się tylko raz,rano ....silnik musi się schłodzić do odpowiedniej temperatury aby świece załączyły się kolejny raz,bo to czujniki temperatury silnika czy cieczy chłodzącej decydują o tym kiedy i na jak długo zostaną załączone świece.... a więc im dłużej silnik nie pracuje,im niższa temperatura na zewnątrz,tym bardziej wychładza się silnik i tym częściej i na dłużej załączają się świece.....generalnie jednak jest tak jak kolega pisał .....
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
prawda jest taka ze nawet po całonocnym postoju gdy temperatura otoczenia podczas odpalania na termometrze jest ponad 5-6 stopni świece mogą się zapalić na kilka sekund... nieraz zauważyłem że po całonocnym postoju gdy temperatura otoczenia podczas odpalania samochodu jest bliska 10 stopni świece się zapalają a to dlatego że w nocy temperatura spadła do ok 2-3 stopni i schłodziła ciecz która nie nabrała jeszcze temperatury jaka panuje w powietrzu... druga sprawa to dużo zależy od czujnika.sa przypadki że czujnik w ogóle zeświruje tak jak u nie było i pokazuje temp wyższą o 30 stopni a sa przypadki że tylko o kilka stopni przekłamuje i wtedy świece również będą inaczej grzały...
Mam pytanie odnośnie grzania swiec:
U mnie kontrolka świeci sie przez ok 10 sekund bez wzgledu na to czy jest -15 czy
+40 na dworze, natomiast jak jest ciepło to pali na dotyk a teraz mam z tym problem i musze go troszke pokrecic. Czy ktoś mógłby mi pomóc w okresleniu usterki. Bo nie wiem co mam wymienic :-|
U mnie kontrolka świeci sie przez ok 10 sekund bez wzgledu na to czy jest -15 czy
+40 na dworze, natomiast jak jest ciepło to pali na dotyk a teraz mam z tym problem i musze go troszke pokrecic. Czy ktoś mógłby mi pomóc w okresleniu usterki. Bo nie wiem co mam wymienic :-|
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Uszkodzony czujnik temp.dla kompaspeleo pisze:Mam pytanie odnośnie grzania swiec:
+40 na dworze,
Bo w związku z powyższym ,zapewne masz wszystkie świece spalone , co jest normalne przy uszkodzonym czujniku 8-)speleo pisze:teraz mam z tym problem i musze go troszke pokrecic.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Stare miecie i nie tylko mają silniki z pośrednim wtryskiem ,gdzie świece grzeją całorocznie ,taka "uroda " pośredniego wtrysku Sprawny tdi nie potrzebuje grzać świec powyżej 5 stopni,i nie grzeje o ile komp "widzi "prawidłową temperaturęspeleo pisze:Tylko własnie dzis przeczytałem o tym grzaniu świec, do tej pory myslałem ze to normalne(wczesniej miałem miecia).