[b4 all] miękki pedał po wymianie płynu
-
- Forum Audi 80
Witam, podepnę się pod temat: wymieniałem dzisiaj u siebie w Audi B4 2.0E prawy tylny zacisk hamulca ponieważ stary był już zapieczony i nie odbijał tak jak trzeba i praktycznie ręczny nie trzymał na to koło, po wymianie ręczny żyleta ale mam strasznie miękki pedał hamulca, wcześniej przed wymianą pedał był ok, układ odpowietrzyłem, teraz już lecia tylko płyn bez powietrza i mam takie pytanie czy muszę teraz odpowietrzać wszystkie koła oraz czy robić to na zapłonie albo zapalonym silniku (ABS) Ewentualnie co może być przyczyną miękkiego pedału ?
Ja dodam, że jeśli nie zabezpieczyłeś w trakcie wymiany przewodu - tak żeby płyn nie uciekał to zapowietrzony możesz mieć nie tylko wymieniany zacisk. Dla spokojności radzę odpowietrzyć cały układ, jeśli masz wątpliwości, bo to nie wiszący zderzak czy porysowany lakier a życie Odpowietrzać nie musisz na zapłonie, ale dobrze, żebyś sprowokował potem działanie ABS i zobaczył jak się sprawy mają, różnie może być.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
wymiana płynu
Witam
Mam pytanie czy to prawda że po wymianie całego płynu hamulcowego może zacząć cieknąć pompa sprzęgła i są problemy z serwem.ponoć stary płyn jest gęściejszy i uszczelki w pompach też nie są nowe tak mi powiedział mechanik co Wy na to?
Mam pytanie czy to prawda że po wymianie całego płynu hamulcowego może zacząć cieknąć pompa sprzęgła i są problemy z serwem.ponoć stary płyn jest gęściejszy i uszczelki w pompach też nie są nowe tak mi powiedział mechanik co Wy na to?
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Re: wymiana płynu
też słyszałem taką opinię.rysiek500 pisze:Witam
Mi po wymianie płynu hamulcowego po około 1 tyś km poszła pompa hamulcowa i prawdopodobnie miało to właśnie związek z wymianą płynu. Tak przynajmniej twierdził znajomy mechanik ile w tym prawdy nie wiem że tak się dzieje gdy bardzo rzadko lub nawet wcale nie jest wymieniany płyn hamulcowy.
Fakt jest taki że zaraz po wymianie płynu musiałem wywalić kasę na nową pompę.
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
Re: wymiana płynu
Mam nadzieję że to są bardzo sporadyczne przypadki, bo też jestem po wymianie płynu hamulcowego w układzie.PieterB pisze: Mi po wymianie płynu hamulcowego po około 1 tyś km poszła pompa hamulcowa i prawdopodobnie miało to właśnie związek z wymianą płynu. Tak przynajmniej twierdził znajomy mechanik ile w tym prawdy nie wiem że tak się dzieje gdy bardzo rzadko lub nawet wcale nie jest wymieniany płyn hamulcowy.
Fakt jest taki że zaraz po wymianie płynu musiałem wywalić kasę na nową pompę.