Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9TDI 1Z] Nie jedzie, gaśnie, wolny przepływ paliwa...

ODPOWIEDZ
KamilxDBn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.9TDI 1Z] Nie jedzie, gaśnie, wolny przepływ paliwa...

Post autor: KamilxDBn » 09 gru 2012, 00:55

Witam. Mam oto taki problem, w piątek wszystko było ok, po zatankowaniu paliwa na stacji zrobiłem około 60km po czym zgasiłem auto i poszedłem do domu. Po całej nocy z piątku na sobotę auto stało pod chmurką przy temperaturze -14' po czym odpaliłem je bez większych problemów, poczekałem aż się zagrzeje jakieś 15 minut i zacząłem powoli jeździć i zaczęły się problemy, 1 bieg ok 2 bieg ok 3 bieg jedzie do 2000obr/min i zaczyna zwalniać i schodzić z obrotów po czym gaśnie i nie reaguje na gaz - sprzęgło gaz w podłoge i trzyma mniej więcej 1700 obr i schodzi w dół powoli po czym gaśnie, ponowne odpalenie nie jest już takie łatwe bo trzeba trochę pokręcić 5-7 sek. po czym odpala jedzie tak jak wyżej napisałem i znowu gaśnie. Zaglądałem pod maske i w przewodzie od filtra do pompy płynie paliwo ale bardzo bardzo powoli niczym kisiel a porównanie mam z Audi brata i jest widoczna ogromna różnica w prędkości przepływu paliwa, był moment gdy wężyk ten był pusty a auto nadal chodziło natomiast w wężyku zwrotnym z pompy do filtra było widać przepłw paliwa.
W czym może być problem ? Gdzie go szukać ?

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 09 gru 2012, 01:02

KamilxDBn pisze:Mam oto taki problem, w piątek wszystko było ok, po zatankowaniu paliwa na stacji zrobiłem około 60km po czym zgasiłem auto i poszedłem do domu. Po całej nocy z piątku na sobotę auto stało pod chmurką przy temperaturze -14' po czym odpaliłem je bez większych problemów, poczekałem aż się zagrzeje jakieś 15 minut i zacząłem powoli jeździć i zaczęły się problemy, 1 bieg ok 2 bieg ok 3 bieg jedzie do 2000obr/min i zaczyna zwalniać i schodzić z obrotów po czym gaśnie i nie reaguje na gaz - sprzęgło gaz w podłoge i trzyma mniej więcej 1700 obr i schodzi w dół powoli po czym gaśnie, ponowne odpalenie nie jest już takie łatwe bo trzeba trochę pokręcić 5-7 sek. po czym odpala jedzie tak jak wyżej napisałem i znowu gaśnie. Zaglądałem pod maske i w przewodzie od filtra do pompy płynie paliwo ale bardzo bardzo powoli niczym kisiel a porównanie mam z Audi brata i jest widoczna ogromna różnica w prędkości przepływu paliwa, był moment gdy wężyk ten był pusty a auto nadal chodziło natomiast w wężyku zwrotnym z pompy do filtra było widać przepłw paliwa.
W czym może być problem ? Gdzie go szukać ?
W paliwie które zatankowałeś ,lub w filtrze paliwa ;-) nic innego to być nie może 8-)

KamilxDBn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: KamilxDBn » 09 gru 2012, 09:31

jest możliwość żeby była to wina pompy w baku ?

matek10912
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mateusz
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik:
Kontakt:

Post autor: matek10912 » 09 gru 2012, 09:58

W zbiorniku nie ma zadnej pompy. Jest tam tylko plywak i smok z sitkiem co zasysa paliwo

Awatar użytkownika
radi88
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: radi88 » 09 gru 2012, 10:10

matek10912 pisze:W zbiorniku nie ma zadnej pompy. Jest tam tylko plywak i smok z sitkiem co zasysa paliwo
Dokładnie, pompa wtryskowa zasysa paliwo bezpośrednio baku.

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek

Post autor: Krzysiek 84 » 09 gru 2012, 10:51

Odstaw Auto do cieplego garazu, jesli masz opalarke ogrzej filtr paliwa. Zalej jakies pewne paliwo i lepsze typu verva i kup dodatek obnizajacy wytracanie parafiny w paliwie.
w tym roku uzywam http://sklep.texpert.pl/do-diesla-ropy/ ... iesla.html i jak na razie auto jeszcze pod chmurką i pali bez problemu oraz nie ma problemu z jazda.
i jeszcze inne http://sklep.texpert.pl/dodatki-do-olei ... ioner.html
http://sklep.texpert.pl/dodatki-do-olei ... -fuel.html

KamilxDBn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: KamilxDBn » 09 gru 2012, 11:08

Więc wyciągłem filtr paliwa odkręciłem korek od dołu i odziwo wyleciało tylko kilka kropel, zabrałem go do domu ogrzałem opalarką wyleciała 300-400ml czegoś ropo podobnego a raczej ropa i coś płynnego czarnego co nie miesza się z ropą bo mam to właśnie przed swoimi oczami mieszam mieszam i nic... Do paliwa dodałem wczoraj takie coś
http://rolcar.pl/pl/stp-formula-do-dies ... sator.html
a teraz zbieram się i trzeba iść na stacje po troche paliwa żeby zalać filtr paliwa i odpalić autko

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz

Post autor: MUNIOR » 09 gru 2012, 13:32

KamilxDBn pisze:a teraz zbieram się i trzeba iść na stacje po troche paliwa
Byle by nie na tą ,skąd zatankowałeś wczesniej :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”