[B4 ABK 2.0 115KM 93'] Pompka od spryskiwacza
[B4 ABK 2.0 115KM 93'] Pompka od spryskiwacza
Witam, ostatnio zauwazylem to ze przestaje mi dzialac pompka od spryskiwacza, raz dziala a raz nie.
Dowiedzialem sie ze jest to wina wytartych szczotek na silniczku wiec moje pytanie jest takie
CZY ktos wie jaki jest nr fabryczny tej pompki lub proszę o podpowiedz jaka kupić lub od jakiego innego auta bedzie mi pasowac ?
Dziękuje za wszelkie informacje i pozdrawiam
Dowiedzialem sie ze jest to wina wytartych szczotek na silniczku wiec moje pytanie jest takie
CZY ktos wie jaki jest nr fabryczny tej pompki lub proszę o podpowiedz jaka kupić lub od jakiego innego auta bedzie mi pasowac ?
Dziękuje za wszelkie informacje i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2009, 08:26 przez Dobry_K, łącznie zmieniany 1 raz.
jak kupiłem swoje audi spryskiwacze w ogole nie działały, pomyślałem, że trzeba się za to zabrać. ściągnąlem nadkole, ściągnąlem silniczek, podłączyłem do aku i okazało się że nie rusza, ściągnąlem gume i pierwszy plasticzek i ujrzałem rdze... pomyślałem ze wystarczy go wymoczyć w ropie. poruszałem jeszcze troche obcążkami podłączyłem ponownie pod aku i dał znak życia, kręciłem i go moczyłem aż zaczął działać, zamontowałem z powrotem i działa to tej pory...
miałem ten sam problem z pompką spryskiwaczy w moim ABK, nie chciało mi się grzebać to kupiłem zamiennik i nie pasował bo średnica króćca który wciskasz w uszczelkę była mniejsza i całkiem inne styki, więc kupiłem drugą prawie identyczny, nie chodziła od nowości, więc starą tak jak zakk87, rozruszałem, oczyściłem i już 1,5 roku pracuje bez problemu, ona tam pracuje z racji położenia (nadkole, wilgoć, brud) w ciężkich warunkach, ale co oryginał to oryginał więc warto trochę się pobawić
No i jest już po sprawie. Kupilem nową pompkę jakiejs firmy na P... bo nie pamietam nazwy i musze przyznac iż wszystko pasowalo jak ulał ( wtyczka, kruciec ....)
Cena 21zl jest smieszna za zamiennik w porownaniu do serwisu gdzie taka sama pompka kosztuje 300zl i bedzie dostepna na nastepny dzien, pozdro
Cena 21zl jest smieszna za zamiennik w porownaniu do serwisu gdzie taka sama pompka kosztuje 300zl i bedzie dostepna na nastepny dzien, pozdro
[B4 ABK 2.0 93']
Sory ze dopiero teraz odpisuje ale jakos tak wyszlo
Wiec ta pompka jest firmy TOPRAN hmm teraz juz minal z miesiac i smiga super, daje dobre cisnienie i smiga fajnie, pozdrawiam i zapraszam do majsterkowania
Wiec ta pompka jest firmy TOPRAN hmm teraz juz minal z miesiac i smiga super, daje dobre cisnienie i smiga fajnie, pozdrawiam i zapraszam do majsterkowania
Podpinam się.
Mam problem ze spryskiwaczami, ponieważ pekł jakiś oring co jest pod pompką i wycieka pod nią płyn.
W aso nie mają tego czegoś, tylko tą czarna uszczelke w zbiornik dostałem.
Kupiłem tez nową taką jak była, pompkę, ale lipa, bo bez tego pierścienia bedzie dalej wyciekać.
Nie mam pojęcia czy to jakaś rzezba, a wyczytałem że były 2 rodzaje pompki w b4.
Ja u siebie miałem tą mniejszą, większa wogóle nie wchodzi...
http://t.motocentrum.pl/144/105876/doku ... -meyle.jpg
http://t.iparts.pl/144/102155/dokumenty ... -meyle.jpg
dokładnie to taka biała uszczelka tam siedziałą
Mam problem ze spryskiwaczami, ponieważ pekł jakiś oring co jest pod pompką i wycieka pod nią płyn.
W aso nie mają tego czegoś, tylko tą czarna uszczelke w zbiornik dostałem.
Kupiłem tez nową taką jak była, pompkę, ale lipa, bo bez tego pierścienia bedzie dalej wyciekać.
Nie mam pojęcia czy to jakaś rzezba, a wyczytałem że były 2 rodzaje pompki w b4.
Ja u siebie miałem tą mniejszą, większa wogóle nie wchodzi...
http://t.motocentrum.pl/144/105876/doku ... -meyle.jpg
http://t.iparts.pl/144/102155/dokumenty ... -meyle.jpg
dokładnie to taka biała uszczelka tam siedziałą
- sagem
- Forum Audi 80
- Imię: Sebek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Górna pompka to standardowa do spryskiwacza szyby, dolna to spryskiwacz reflektorów. Zdjęcie które wrzuciłeś to nic innego jak silikon którym ktoś uszczelnił połączenie.
Oryginalnie powinna być oring/gumką z dziurką którą wkładasz w otwór w zbiorniczku po czym w nią wkładasz pompkę, i nic nie będzie ciekło. Z tego co wiem to jest DOSTĘPNE w aso, a jak masz problem załatwić to na byle szrocie z b3/b4 będzie pasowała ta gumka.
Oryginalnie powinna być oring/gumką z dziurką którą wkładasz w otwór w zbiorniczku po czym w nią wkładasz pompkę, i nic nie będzie ciekło. Z tego co wiem to jest DOSTĘPNE w aso, a jak masz problem załatwić to na byle szrocie z b3/b4 będzie pasowała ta gumka.