[2.0 ABK] Akumulator
Zgadza się, gęsty olej to dodatkowy opór dla rozrusznika. Wyrobione tulejki było by słychać.....wtedy wirnik w rozruszniku tak charakterystycznie brzęczy...nie potrafię tego dźwięku nazwać U mnie tak się działo na kończącym się akumulatorze. Jak już raz bujnął wałem to później kręcił a że auto pali od strzała to aku nie miało okazji paść.
Dźwięk ten jest zaraz po odpaleniu jak wirnik rozrusznika wytraca obroty. Jak na łożyskach ślizgowych jest duży luz to wirnik zaczyna w nich jak by skakać i tak warczy Z kolei jak będziesz miał wyjechane tulejki to wirnik będzie przycierał o stojan i to też będzie dodatkowe obciążenie dla rozrusznika.
co do rozrusznika, to mam go troszkę zregenerowanego ale nie jestem do niego w 100 % przekonany. Pewne jest, że nie wydaje żadnych dźwięków niepożądanych i nie zawiesza się.
co do ciężkiego obrotu i zimy... problem pojawiał się również jesienią i nawet na ciepłym silniku. Pierwszy obrót ciężki kontrolki przygasają a potem już kręci normalnie. To też może być aku? czy szybciej rozrusznik czy też ten "obwód" dołożony do rozrusznika? Bo za co jest to odpowidzialne i co się z tym dzieje?
do wymiany też mam kostkę stacyjki, bo przy regeneracji pająka zajrzałem do niej i jest pęknięta, czy to też może powodować takie objawy?
co do ciężkiego obrotu i zimy... problem pojawiał się również jesienią i nawet na ciepłym silniku. Pierwszy obrót ciężki kontrolki przygasają a potem już kręci normalnie. To też może być aku? czy szybciej rozrusznik czy też ten "obwód" dołożony do rozrusznika? Bo za co jest to odpowidzialne i co się z tym dzieje?
do wymiany też mam kostkę stacyjki, bo przy regeneracji pająka zajrzałem do niej i jest pęknięta, czy to też może powodować takie objawy?
Koledzy mam pytanie w moim audi jest akumulator 62Ah jest on już dwa lata poprzedni właściciel założył i teraz go nie doładowuje jaki akumulator kupić jak ten padnie w miarę jeszcze cięgnie. Na nalepce w bagażniku jest taki kod: J1E = Battery 220 a (40 ah) jak bym kupował to jaki wsiąść 45Ah, 50Ah czy 55Ah. Jeszcze alternator 8GN = Alternator 12/55a. Myślę że dobry będzie 45Ah tylko w naszych audiczkach musi być lewy+ bo inaczej akumulator jest odwrotnie tak jak teraz.
-
- Forum Audi 80
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80