Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 ABK] Dziwne zachowanie rozrusznika

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
m@x1313
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: m@x1313 » 20 gru 2012, 15:28

Wymieniłem kostkę stacyjki, na razie nie wiem czy problemy zniknęły, ale żeby nie było nudno wszystko poskładałem, przekręcam stacyjkę i nie mam żadnych kontrolek, nie działa obrotomierz, komp pokładowy, AC/BC, działa natomiast zegarek, wskaźnik temp i paliwa oraz podświetlenie, jestem mega wq.... :evil: Natomiast silnik normalnie odpala. Macie jakieś pomysły, bezpiecznik nr 12 ok.

[ Dodano: 2013-01-07, 21:48 ]
Teraz mogę już coś napisać na temat kostki stacyjki, różnica między topran a valeo, valeo ma blokadę ponownego rozruchu tzn. trzeba cofnąć kluczyk żeby znów odpalić (a tak brak innych różnic), a rozrusznik nadal się zatrzymywał (zawieszał) przy rozruchu. Podejrzewam że przyczyną tego był niedoładowany akumulator, ponieważ wymieniłem alternator i teraz jest ok no i aku jest lepiej naładowany. Licznik zrobiony, przyczyna pęknięta płyta główna licznika nad kontrolką świateł postojowych, po zlutowaniu wszystko OK,

[ Dodano: 2013-03-12, 16:46 ]
Dalej to samo, silnik blokuje się przy rozruchu, ale tylko na zimnym silniku po nocy, dalej nie wiem co jest tego przyczyną. Wymienione: rozrusznik, świece, kopułka i palec, kostka stacyjki, alternator (aku naładowany). Czujnik spalania stukowego sprawny, jak opóźniłem zapłon tak że samochód miał muła to i tak się blokowało. Proszę Was o poradę :roll:

[ Dodano: 2013-09-04, 17:51 ]
No i problem z blokowaniem silnika przy rozruchu rozwiązał sie sam. Winna była cewka zapłonowa. Tzn. po 1,5 roku padła mi kupiona nowa ori cewka zapłonowa, wymieniłem na używaną ori i teraz już silnik pali od kopa. Cewka musiała robić zwarcie, że napięcie aku przy rozruchu spadało do 8,5V. Objawy takie jakby zwarcie robił rozrusznik.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl