Witam,
Problem dotyczy letniego powietrza z nawiewu. Jak rozgrzeję silnik do 90 stopni, termostat działa na pewno prawidłowo, węże od nagrzewnicy są gorące, a z nawiewu przy ustawieniu na gorąco leci powietrze o temperaturze około 35 stopni. Ten sam test przeprowadzałem w silniku abk i tam temperatura ta wynosiła ok 60 stopni. Czy problem może tkwić w zapchanej nagrzewnicy, czy szukać w innym miejscu ?
[B4 2.0 ABT] Niska temperatura z nawiewu
- ignac112
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Pewnie klapki wypierdziało i masz tam dziurki, a jak wiadomo zimne powietrze bardziej dmucha niż ciepłe, dlatego czujesz letnie powietrze. Rozbierz konsolę środkową i będziesz widział klapy, możesz też spróbować ściągnąć schowek lub półeczkę pod nogami i może uda Ci się sprawdzić stan klap.PieterB pisze:paw1131, <bylo> <szukaj>albo częściowo zakamieniona nagrzewnica lub klapki są nieszczelne lub nie działają prawidłowopaw1131 pisze:Czy problem może tkwić w zapchanej nagrzewnicy, czy szukać w innym miejscu ?
Testy wykonywałem na II biegu wentylatora. Dzisiaj chciałem sprawdzić stan klap, ale zanim do nich się dostałem ujrzałem, że za kratkami nawiewu znajduje się pełno gąbki (a raczej kawałeczków jakie z niej zostały). Czyli generalnie teraz pozostaje mi zdjąć deskę rozdzielczą i naprawić gąbki na klapach. Mam jeszcze jedno pytanie: Czy dobrym pomysłem jest wycięcie kształtu z blachy aluminiowej i zanitowanie tych dziur w klapach, czy dodatkowo trzeba uszczelniać jeszcze boki klap?