[B3 1y] Problem niedogrzanego silnika.
[B3 1y] Problem niedogrzanego silnika.
Witam,
Posiadam Audi 80 B3 1.9D 1Y. Mam kilka problemów:
1. Auto nie może osiągnąć temperatury 90 stopni, (zawsze utrzymywało temp.92) stopni(a teraz utrzymuje się powyżej 80) mimo częściowo przysłoniętej chłodnicy. Rok temu w zimie nie było takich problemów. Wymieniłem termostat, ale problem nie ustał do końca. Przez co ogrzewanie słabiej grzeje, wieje ciepłe powietrze.
2. Czemu w moim silniku znajduję się dodatkowa elektryczna pompka wody, skoro nie ma turbiny i niema ona co chłodzić. A może ma jakis związek ze słabym ogrzewaniem
Dziękuje i pozdrawiam
Wesołych Świąt.
Posiadam Audi 80 B3 1.9D 1Y. Mam kilka problemów:
1. Auto nie może osiągnąć temperatury 90 stopni, (zawsze utrzymywało temp.92) stopni(a teraz utrzymuje się powyżej 80) mimo częściowo przysłoniętej chłodnicy. Rok temu w zimie nie było takich problemów. Wymieniłem termostat, ale problem nie ustał do końca. Przez co ogrzewanie słabiej grzeje, wieje ciepłe powietrze.
2. Czemu w moim silniku znajduję się dodatkowa elektryczna pompka wody, skoro nie ma turbiny i niema ona co chłodzić. A może ma jakis związek ze słabym ogrzewaniem
Dziękuje i pozdrawiam
Wesołych Świąt.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
no właśnie nie, przynajmniej ja tak kiedyś miałem. Po prostu auto zapowietrzone nie ma odpowiedniego obiegu płynu, hmm przynajmniej mi się tak wydaje, no ale mogą się mylić.k3llys pisze:ale jeśli byłby zapowietrzony to nie powinien w tedy się właśnie szybko grzać?
A mi chodziło o zapowietrzenie nagrzewnicy a nie całego układu.
A poza tym nikt tu nic nie pisał o tym że auto się szybko czy też wolno nagrzewa.
a to prawdopodobnie oszukuje Cię licznik lub czujnik w króćcu.audi80d pisze:ale czemu silnik nie może osiągnąć <90stopni ?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Kontakt:
tu masz parę tematów http://www.google.com/cse?cx=partner-pu ... gsc.page=1
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Silnik: 1.9 1Z
Nie musisz sprawdzać ,bo odpowiedż jest znana i oczywista 8-) ta pomka ze słabym grzaniem ,na pewno nie ma nic wspólnego ...a to że przy temp.ok.80 stopni słabo ci grzeje ,swiadczy tylko o tym że masz coś nie tak z nagrzewnicą ,ewentualnie z klapami przy nagrzewnicy 8-)audi80d pisze:wnioskuje, że ta pompka wspomaga obieg cieczy w nagrzewnicy. Być może jest uszkodzona i dlatego słabo grzeje w samochodzie . Sprawdzę i dam odpowiedź