wlatca_komaruf pisze:Czytałem też na którymś forum, że lambda nie wysyła sygnałów na wolnych obrotach?
no u mnie w ABK działa, natomiast nie wiem jak to jest w starszych autach typu właśnie JN bo jakoś tego nie sprawdzałem.
wlatca_komaruf pisze:Nawet jeśli by była, a nie byłaby podłączona to tylko tyle, że sonda wysyłałaby sygnały później niż z grzałką.
no nie do końca tak jest bo z tego co czytałem to nie które sondy bez grzałki nie potrafią osiągnąć temperatury w której pracują. Prawdopodobnie zależy to od umiejscowienia sondy im dalej od kolektora wydechowego tym niższa temperatura tam panuje wiadomo u mnie np jest w katalizatorze gdzie np w JN jest blisko kolektora wydechowego.
Chodź oczywiście mogę się mylić więc niech mnie ktoś poprawi. Osobiście widziałem dwa JN które miały sondy jednoprzewodowe ale czy wszystkie tak miały nie wiem.
[ Dodano: 2012-12-30, 18:39 ]
wlatca_komaruf pisze:PS jak jest w ogóle z obrotami na zimnym silniku? Po odpaleniu powinny być wyższe, a później spadać prawda? "Automatyczne ssanie"?
tak, chodź z tego co pamiętam to rzadko kiedy przekraczało 1100 a ciepłe trzymało się ok 900