[ABK] Zmiana przepływomierza klapkowego na "współczesny
tak w projekcie jest wszystko jednak pcb jest dwustronne co utrudnia wykonanie w amatorskich warunkach.
ten układ ma na celu dopasowanie harakteryski nowego przepływomierza więc sterownik widzi sygnał dokładnie taki jak by miał podłaczoną oryginalną przepływkę
co do wykonania to określcie ilość chętnych
ten układ ma na celu dopasowanie harakteryski nowego przepływomierza więc sterownik widzi sygnał dokładnie taki jak by miał podłaczoną oryginalną przepływkę
co do wykonania to określcie ilość chętnych
- karolas123
- Forum Audi 80
- karolas123
- Forum Audi 80
- elektronic
- Forum Audi 80
- Imię: Wiesław
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
karolas123, chyba temat w ostatnich stronach zszedł jedynie na tanią wymianę przepływomierza na nowszy.
Z tego co się orientuje w przypadku montażu turbo robi się konwersje na MAF > MAP (czyli na map sensor). Do tego daje się większe wtryski a później przy użyciu "oszukanego" sygnału z przepływomierza, który podaje świnka zmniejsza się czas wtrysku w zakresie podciśnienia tak aby większe wtryski dawały odpowiednią ilość paliwa a im bliżej właściwego doładowania daje się sygnał bliższy oryginałowi.
Drugą metodą na dolanie paliwa są dodatkowe wtryskiwacze, które także może samodzelnie obsługiwać "świnka".
Z tego co się orientuje w przypadku montażu turbo robi się konwersje na MAF > MAP (czyli na map sensor). Do tego daje się większe wtryski a później przy użyciu "oszukanego" sygnału z przepływomierza, który podaje świnka zmniejsza się czas wtrysku w zakresie podciśnienia tak aby większe wtryski dawały odpowiednią ilość paliwa a im bliżej właściwego doładowania daje się sygnał bliższy oryginałowi.
Drugą metodą na dolanie paliwa są dodatkowe wtryskiwacze, które także może samodzelnie obsługiwać "świnka".
Kolega dzilo przecież napisał, że mógłby się tego podjąć. Wtedy wszystkim zajęłaby się jedna osoba i to byłoby najlepsze rozwiązanie, zwłaszcza, że wykonał on jednostronną wersję płytki, co jest o wiele lepszym rozwiązaniem, znacznie prostszym, niż to z elki. Kwestia tylko za ile? Wiadomo, że za darmo nie będzie tego robił 8-) Jakby co, ja się wstępnie piszę
karolas123 my nie chcemy uturbić ABK, chcemy po prostu wywalić klapkową przepływkę, a w jej miejsce włożyć termiczną
karolas123 my nie chcemy uturbić ABK, chcemy po prostu wywalić klapkową przepływkę, a w jej miejsce włożyć termiczną
- karolas123
- Forum Audi 80
A to inna dyskusja, panowie, tylko ja wam powiem ze w momencie gdy 1cm2 zrobienia płytki kosztuje kilka złotych nie ma sensu zaprzatac sobie głowy samodzielnym lutowaniem. 2 warstwowa płytka z soldermaska nie bedzie kosztować majatku a bedzie o wiele pewniejsza. Z wieczora wrzuca na uP ten program sprawdzić czy działa.
- dr.ziolo
- Forum Audi 80
- Imię: Sławek
Panowie, zagadałem z gościem z "elektrody" i dostałem taką oto odpowiedź:
"Mogę zrobić nawet jedną sztukę. Za zmontowany i uruchomiony układ chciałbym 180zł. Natomiast za samą płytkę do samodzielnego złożenia jakieś 20-25zł (jeszcze nie wiem, ile dokładnie te płytki będą kosztować - już dawno nie zamawiałem i cenniki się mogły zmienić)."
http://img21.imageshack.us/img21/2668/bmw15092009.jpg
tu jest wykres z hamowni (od tego człowieka)
A za jaką cenę kolega dzilo byłby gotów podjąć się stworzenia tego układu?
"Mogę zrobić nawet jedną sztukę. Za zmontowany i uruchomiony układ chciałbym 180zł. Natomiast za samą płytkę do samodzielnego złożenia jakieś 20-25zł (jeszcze nie wiem, ile dokładnie te płytki będą kosztować - już dawno nie zamawiałem i cenniki się mogły zmienić)."
http://img21.imageshack.us/img21/2668/bmw15092009.jpg
tu jest wykres z hamowni (od tego człowieka)
A za jaką cenę kolega dzilo byłby gotów podjąć się stworzenia tego układu?
- Daniel Choros
- Forum Audi 80
koszty wykonania pcb w firmie która zajmuje się wykonywaniem pcb to jest jakieś 200 (podaje orientacyjnie) plus wycena ilości pcb. Także przy niewielkich ilościach sporo...
nie chce na tym zarabiać ale no co tu ukrywać miły był by ekwiwalent za czas ale to pozostawię już waszej gestii...
ile dokładnie by to kosztowało będzie można wycenić jak będzie znana liczba chętnych
także ja czekam na konkretne deklaracje.
postaram się wycenić koszt elementów elektronicznych i przedstawić
nie chce na tym zarabiać ale no co tu ukrywać miły był by ekwiwalent za czas ale to pozostawię już waszej gestii...
ile dokładnie by to kosztowało będzie można wycenić jak będzie znana liczba chętnych
także ja czekam na konkretne deklaracje.
postaram się wycenić koszt elementów elektronicznych i przedstawić
- karolas123
- Forum Audi 80
eeehh dobrze 8 zł za pcb ale te firmy licza sobie jeszcze uruchomienie produkcji plus wykonanie dokumentacji wiem co mówię mam z tym kontakt w pracy.
jak są zainteresowani i będzie znana liczba osób mogę poprosić o wycenę wykonania takiej partii
jeszcze jedna rzecz nie da sie wydzielić oddzielnego wątku z tego tematu bo nasza dyskusja ni jak się ma do niego
jak są zainteresowani i będzie znana liczba osób mogę poprosić o wycenę wykonania takiej partii
jeszcze jedna rzecz nie da sie wydzielić oddzielnego wątku z tego tematu bo nasza dyskusja ni jak się ma do niego
- karolas123
- Forum Audi 80