[Audi 80 All] Wymieniać olej w skrzyni czy nie wymieniać
[Audi 80 All] Wymieniać olej w skrzyni czy nie wymieniać
Witam, chciałbym się dowiedzieć oraz abyście może się podzielili własnym doświadczeniem czy warto wymieniać olej w skrzyni biegów, producent zapewnia że olej w skrzyni jest dożywotni ale czy to prawda? czy z czasem po dwudziestu kilku latach olej nie straci swoich właściwości?Co zrobić kiedy skrzynia nie ma wycieków a biegi zaczynają ciężko wchodzić, jaki był rezultat po wymianie oleju w skrzyniach waszych audic?
- karolas123
- Forum Audi 80
W każdym swoim aucie wymieniam oleje w skrzyniach, dyfrach, wspomaganiach nie wspominając o silniku. Na oleje o minimum zalecanej przez producenta specyfikacji. Nigdy nie żałowałem, nie miałem najmniejszych problemów.
Moja rada -wymieniać, zwłaszcza, że można znaleźć w np. skrzyni byle co, a nie oryginalny olej. Pamiętajmy, ze te auta mają często ponad 20 lat i co się z nimi działo i co kto lał to wielka niewiadoma zazwyczaj.
W 90ce jaką mam w skrzyni było ok, wymieniłem. We wspomaganiu...syntetyk, wyło i jęczało. Wlałem jak należy zalecany do tego typu olej i wspomaganie żyje, ucichło.
To tak dla przykładu, a widziałem o wieeeele ciekawsze kwiatki
Moja rada -wymieniać, zwłaszcza, że można znaleźć w np. skrzyni byle co, a nie oryginalny olej. Pamiętajmy, ze te auta mają często ponad 20 lat i co się z nimi działo i co kto lał to wielka niewiadoma zazwyczaj.
W 90ce jaką mam w skrzyni było ok, wymieniłem. We wspomaganiu...syntetyk, wyło i jęczało. Wlałem jak należy zalecany do tego typu olej i wspomaganie żyje, ucichło.
To tak dla przykładu, a widziałem o wieeeele ciekawsze kwiatki
Też jestem za zmianą oleju w skrzyni, ale czytałem kiedyś, że producent tego nie przewidział. Pewnie konstruktorzy, którzy projektują samochody nie przewidzieli, że użytkowane będą po 20 lat. Jeśli oleju brakuje to trzeba uzupełnić. Można odkręcić śrubę i sprawdzić jaki kolor ma olej aktualnie tam się znajdujący. Jeśli będzie czarny to obowiązkowa wymiana.
- damianek1234561
- Forum Audi 80
- andrzejsz23
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
pod spodem skrzyni masz korek spustowy, imbusem 17 odkrecasz go i zlewasz. A żeby zalać to po lewej stronie skrzyni też jest taki sam korek i wykrecasz go i trzeba zalac olejem do momentu az wyrówna sie z tym wlewem i zakrecasz. Ten otwór również służy do sprawdzania poziomu oleju.lobos pisze:A więc teoretycznie banalne pytanie: jak w skrzyni wymienić olej krok po kroku? i czy we wszystkich skrzyniach olej wymienia się tak samo?
- damianek1234561
- Forum Audi 80
- Bati Corrado
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Mam najlepszego przyjaciela w pracy który za plecami się śmiał że wymieniam i dbam o stare trupy :evil: .Na szczęście jego najlepszy przyjaciel a mój kolega przekazał mi ową informacje :mrgreen: Niestety fragles nie sprawdzał stanu oleju i to w A4 B5 1.9 TDI.Efekt wymiana skrzyni oleju sprzęgła dwu masowego i tego co nie wiem.Ten się śmieje kto się śmieje ostatni.Ale nie będę powielał jego zachowania :mrgreen: Wymieniać sprawdzać i trzymać się z daleka od takich przyjaciół. Pan Bóg sprawiedliwy ale nie rychliwy .Cześć