[All] Wybór klucza dynamometrycznego
- misiekdzwon
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
[All] Wybór klucza dynamometrycznego
Witam kolegów
Jestem w trakcie wybierania klucza dynamometrycznego. Tylko nie wiem z jaką skalą mam go wybrać. Kieruję się przy wyborze tym, iż chciałbym dokręcać śruby w moim Avancie z motorem 1Z z odpowiednim momentem. Przykładowo stopki na wale, koła pasowe na rozrządzie, stopki na wałku rozrządu... śruby przegubów itp. Po prostu takie wrażliwe miejsca, w który liczy się odpowiedni moment dokręcenia. Przeznaczam na to w granicach 200-250 zł- myślę że za tę kwotę lipy nie kupię i urządzenie posłuży mi długo.
Proszę o jakieś porady, może ktoś z praktyki co nie co wie.
Pozdrawiam
Piotr
Jestem w trakcie wybierania klucza dynamometrycznego. Tylko nie wiem z jaką skalą mam go wybrać. Kieruję się przy wyborze tym, iż chciałbym dokręcać śruby w moim Avancie z motorem 1Z z odpowiednim momentem. Przykładowo stopki na wale, koła pasowe na rozrządzie, stopki na wałku rozrządu... śruby przegubów itp. Po prostu takie wrażliwe miejsca, w który liczy się odpowiedni moment dokręcenia. Przeznaczam na to w granicach 200-250 zł- myślę że za tę kwotę lipy nie kupię i urządzenie posłuży mi długo.
Proszę o jakieś porady, może ktoś z praktyki co nie co wie.
Pozdrawiam
Piotr
Ostatnio zmieniony 17 paź 2012, 11:50 przez misiekdzwon, łącznie zmieniany 1 raz.
Fajnie by bylo aby mial zakres regulacji od 30Nm i do conajmniej 200Nm. Kup oczywiscie klucz nastawny na 1/2 cala. Takim kluczem bez problemu dokrecisz sruby w silniku, kola i.t.d. O zakresie od 30 widzialem tylko Drapera i takim sie poslugiwalem, osobiscie stwierdzam ze solidny sprzet. Pamietaj aby klucz przechowywac w pozycji rozkreconej.
- misiekdzwon
- Forum Audi 80
Dzięki za odpowiedź
Na allegro widziałem klucze z nastawem od 10 do 210 Nm, tak że chyba taki będzie najlepszy. Choć domyślam się że im większy zakres ustawień tym większy stopień błędu może wykazywać przyrząd. Najlepszym rozwiązaniem jest chyba kupno dwóch kluczy- jednego od 10 do 100, a drugi od 100 do 200 Nm Ale w moim przypadku kupno dwóch przyrządów mija się z celem gdyż koszta będą zbyt wysokie, a moje amatorskie zamiłowania nie mogą pustoszyć mojego portfela :evil:
Na allegro widziałem klucze z nastawem od 10 do 210 Nm, tak że chyba taki będzie najlepszy. Choć domyślam się że im większy zakres ustawień tym większy stopień błędu może wykazywać przyrząd. Najlepszym rozwiązaniem jest chyba kupno dwóch kluczy- jednego od 10 do 100, a drugi od 100 do 200 Nm Ale w moim przypadku kupno dwóch przyrządów mija się z celem gdyż koszta będą zbyt wysokie, a moje amatorskie zamiłowania nie mogą pustoszyć mojego portfela :evil:
- troll oslo
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
W zasadzie wystarczy ci skala do ok.160 z wyższych wartości i tak nie będziesz korzystał.
Warto spojrzeć na www.uni-max.com.pl swego czasu mieli dobre ceny.
Poza tym Beta i Hans są w dobrych cenach w Inter-Cars o ile kupujesz sprzęt na warsztat.
Warsztaty (nie wszystkie ) mają pow.40% rabatu na wszystko w IC.Może masz znajomego warsztatowca niech kupi na siebie.On będzie miał koszty a ty lepszą cenę
Warto spojrzeć na www.uni-max.com.pl swego czasu mieli dobre ceny.
Poza tym Beta i Hans są w dobrych cenach w Inter-Cars o ile kupujesz sprzęt na warsztat.
Warsztaty (nie wszystkie ) mają pow.40% rabatu na wszystko w IC.Może masz znajomego warsztatowca niech kupi na siebie.On będzie miał koszty a ty lepszą cenę
- misiekdzwon
- Forum Audi 80
Nie potrzebuję klucza do warsztatu tylko dla siebie i nie chcę aby to był jakiś super profesjonalny, tylko żebym mógł podokręcać śruby choć mniej więcej z odpowiednią siłą. Na dzień dzisiejszy nie mam orientacji z jaką siłą dokręcam i dlatego poszukuję urządzenia.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2010, 00:15 przez misiekdzwon, łącznie zmieniany 1 raz.
- misiekdzwon
- Forum Audi 80
- misiekdzwon
- Forum Audi 80
jak bym osobiście skłaniałbym się ku jonnesway firma ogólnie polecana przez mechaników korzystających z ich wyrobów zaś NEO to marka firmy topex gdzie wykonanie ich narzędzi jest różne .Także ja polecam Jonnesway lub Yato które ma dobrą opinie jeśli chodzi o dynamometry obie firmy wykonują narzedzia z tych samych materiałów tyle ze Yato ma dokładniejsze jeśli chodzi o precyzje grzechotek
- borysekman
- Forum Audi 80