[B3 all] Zakłócenia radia a światła dzienne (led)
[B3 all] Zakłócenia radia a światła dzienne (led)
Witam.Miałem problem jak i wielu z zakłóceniami od ledów radia. Zauważyłem iż nie ma reguły czy to ledy markowe czy niePrzeszukałem różne fora i na elektrodzie znalazłem taki wpis : wpiąłem ten stabilizator (L7812) w wiązkę do tego mały radiator 5*5 i po problemie, radio już nie szumi <ok> .Koszt niewielki a radyjko działa jak wcześniej. Układy takie można kupić w sklepie elektronicznym (np w Kaliszu na ul Granicznej) koszt 1,5 zł a radiator miałem to nie wiem .Życzę powodzenia
- karolas123
- Forum Audi 80
[B3 all]Zakłócenia radia a światła
A więc krótko bo to jest raczej nieskomplikowane . Po założeniu ledów i odpaleniu silnika radio zaczynało prawie zanikać i szumiało gdyż ledy wytwarzają duże zakłócenia elektromagnetyczne. Pojeździłem z tydzień i przewertowałem różne fora bo nigdzie nie było jednoznacznej odpowiedzi na ten problem a lubię radia posłuchać. Na elektrodzie ktoś opisał i ten sposób wydawał mi się najrozsądniejszy. Po zamontowaniu ledów w/g instrukcji na kablu plusowym za bezpiecznikiem (jest w zestawie) wstawiłem stabilizator napięcia 12v (ponoć utrzymuje 11,94 v)i trzeba go skręcić z jakąś blaszką lub radiatorem aby odbierał ciepło bo ponoć się nagrzewa.Symbol stabilizatorka powtórzę L7812 i schemacik podłączenia tegoż układu : Nie jestem jakimś tam elektronikiem ale czasem coś tam mi się uda za pomocą różnych porad z internetu.Nie ma tu żadnej filozofii każdy powinien sobie poradzić.
- karolas123
- Forum Audi 80
Rzeczywiście problem nie dotyczy wszystkich ale dopóki się nie założy to się tego nie wie. Różne produkty występują na rynku i markowe i nie markowe ale czy będą zakłócać czy nie to dopiero się okaże jak zamontuje. P.s. dodam że mam cb radio i na cb nie "szumiało" ale ledy też ponoć zakłócają i radia samochodowe jak i cb.