[B4 1.9 TDI 1Z] Problem z redukcją biegów
[B4 1.9 TDI 1Z] Problem z redukcją biegów
Witam, od pewnego czasu mam problem z redukcją biegu z 4 na 3. Jest opór, nie można 'wsunąć biegu', wtedy muszę (na sprzęgle) machnąć 2jkę, a potem 3 wchodzi bez problemu. Problem jest tylko gdy chce redukować, co może być przyczyną ? Olej ? To reszta biegów by sprawiała problem, nie tylko 3...
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
synchronizator w skrzyni
poczytaj trochę http://www.google.com/cse?cx=partner-pu ... gsc.page=1
poczytaj trochę http://www.google.com/cse?cx=partner-pu ... gsc.page=1
to synchonizator padl ci ja tez tak mialem nie baw sie w naprawe skrzyni tylko znajdz i zaloz bo wymiana to duzo zajmnie ci czasu tego synchoniztora sobie odpusc ja kupilem skrzynie i smigam dalej tylko jak bedeziesz kupywal to mussz wiedziec jaki numer skrzyni masz i do jakiego silnika a numer skrzyni znajdziesz w bagaju tam gdzie kolo zapasowe.
PS.cena skrzyni jak ja kupywalem to 400 zl puls robocizna dla mechanika i olej i to tak mi padl 3 bieg i potem latal mi tem synchro po skrzyni i zablokolal cala skrzynie bo gdziesz w tryby sie walil i nie moglem wogole wsadzic biegu
PS.cena skrzyni jak ja kupywalem to 400 zl puls robocizna dla mechanika i olej i to tak mi padl 3 bieg i potem latal mi tem synchro po skrzyni i zablokolal cala skrzynie bo gdziesz w tryby sie walil i nie moglem wogole wsadzic biegu
- damianek1234561
- Forum Audi 80
moze sie myle to niech mnie ktos poprawi ale wydaje mi sie ze gdyby to byl synchronizator to mialbys problem nie tylko z 3 ale tez z innym biegiem skoro lewarek lata to pewnie kulka pod nim powiedziala dosc i wrzucasz bieg nieprecyzyjnie dlatego tak jest, jesli podczas pruby redukcji czujesz wibracje na drazku to podejrzewalbym ze nie wysprzegla do konca
Cześć Najśmieszniejsze to jest to że wszyscy możecie mieć racje Myślę że to będzie synchronizator jak pisze Gibaj ale nie na pewno. Jeśli skrzynia ma przecieki olej też warto sprawdzić Sprzęgło to wystarczy na postoju przy zapalonym silniku, wrzucić 3-kę i powoli puszczać sprzęgło. Jeśli zgaśnie to jest ok, jeśli nie to szykuje się wymiana. Ja dodam od siebie że pod spodem jest łącznik skrzyni metalowo gumowy taki jakby krzyżak i jeśli ma luzy to też może ryć fazę zmiany biegów. Powodzenia chłopie