[cabrio]Dach otwiera sie do polowy
[cabrio]Dach otwiera sie do polowy
hej,posiadam audi cabrio 1997r i dach otwiera sie elektrycznie do poowy.Przestala podnosic sie klapa.Do wczoraj bylo ok.wszystko pracuje tylko jakby sie blokowal.Jakies pomysly??
.Dodam ze po otworzeniu drzwi zapala sie kontrolka cisnienia oleju po jakis 20sek.Gdzy zamkne drzwi gasnie.gdzie sprawdzic olej do tej klapy??
.Dodam ze po otworzeniu drzwi zapala sie kontrolka cisnienia oleju po jakis 20sek.Gdzy zamkne drzwi gasnie.gdzie sprawdzic olej do tej klapy??
- siwusek216
- Forum Audi 80
Pompa dachu jest w bagażniku po prawej stronie, podnieś tapicerkę pod pompa jest zbiornik oleju 3/4 jego wysokości to prawidłowy poziom oleju. Olej dolewa sie przez srubke na korpusie pompy od góry za elektro zaworami. Olej zielony Febi do wspomagania (o ile dobrze pamiętam to 6162). Zobacz podłogę bagażnika pod kołem zapasowym jeśli jest z oleje oznacza to wyciek oleju pewnie zbiorniczek jest pęknięty.
- siwusek216
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
mam identyczny problem jak kolega w pierwszym poście
poziom oleju prawidłowy, kabelki w klapie wszystkie złączone
brakuje mi już pomysłów gdzie szukać przyczyny
może ktoś coś słyszał o jakiś innych rozwiązaniach tego problemu ?
poziom oleju prawidłowy, kabelki w klapie wszystkie złączone
brakuje mi już pomysłów gdzie szukać przyczyny
może ktoś coś słyszał o jakiś innych rozwiązaniach tego problemu ?
Ostatnio zmieniony 12 maja 2013, 13:39 przez P_F, łącznie zmieniany 1 raz.
- WormsCrew88
- Forum Audi 80
przewody o których mówisz sprawdziłem, są OK
a jaki konkretnie miałeś problem z zamkiem centralnym tylnej klapy ?
a jaki konkretnie miałeś problem z zamkiem centralnym tylnej klapy ?
Ostatnio zmieniony 12 maja 2013, 13:40 przez P_F, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wiem w czym tkwił problem, ale rozwiązałem go przy użyciu dwóch kluczyków. Jednym otwierałem i zamykałem drzwi kierowcy, a w tym samym czasie to samo robiła druga osoba w klapie. W pewnym momencie nastąpiło jakby zblokowanie centralnego i odblokowanie, po czym wszystko zaczęło hulać.
Zakładam, że jakiś czujnik miał wrażenie, że klapa jest otwarta, mimo iż była zamknięta. Dlatego wpadłem na taki dziwny sposób, który na szczęście rozwiązał problem dręczący mnie przez ponad pół roku od momentu zakupu audi. Do dziś nie mam od tamtej pory żadnych problemów, a czasem nawet otwieram lub zamykam dach podczas powolnej jazdy.
Zakładam, że jakiś czujnik miał wrażenie, że klapa jest otwarta, mimo iż była zamknięta. Dlatego wpadłem na taki dziwny sposób, który na szczęście rozwiązał problem dręczący mnie przez ponad pół roku od momentu zakupu audi. Do dziś nie mam od tamtej pory żadnych problemów, a czasem nawet otwieram lub zamykam dach podczas powolnej jazdy.