[80 b3] CIEKAWE- Kontrolki świecą się nawet po wyj. kluczy
[80 b3] CIEKAWE- Kontrolki świecą się nawet po wyj. kluczy
Witam,
Jakiś czas temu wybrałem się audiczką do sklepu. Po powrocie nie udało się jej odpalić ponieważ jak się okazało była praktycznie pusta ( 0 gazu i opary benzyny ) . Na drugi dzień postanowiłem jeszcze raz sprawdzić czy nie odpali przed wlaniem w nią benzyny i :
Okazało się że kluczyk można przekręcić tylko do momentu kiedy zapalają się kontrolki - nie można było przekręcić dalej tj. do momentu kiedy zaczyna wszystko w motorze ruszać.
Popróbowałem kilka razy przekręcić ten kluczyk (być może trochę za nerwowo ;d ) i nic. Najciekawsze okazało się to , ŻE NAWET KIEDY WYJĄŁEM KLUCZYKI ZE STACYJKI KONTROLKI DALEJ SIĘ PALIŁY.. Trzeba było więc odłączyć aku.
Znajomy mówi że to na 99% kostka stacyjkii ale przed zakupem nowej i zabrania się do wymiany proszę o jakieś podpowiedzi - czy waszym zdaniem faktycznie to typowa usterka kostki czy mam do czynienia z jakimś ciekawszym tematem
Piszcie
Jakiś czas temu wybrałem się audiczką do sklepu. Po powrocie nie udało się jej odpalić ponieważ jak się okazało była praktycznie pusta ( 0 gazu i opary benzyny ) . Na drugi dzień postanowiłem jeszcze raz sprawdzić czy nie odpali przed wlaniem w nią benzyny i :
Okazało się że kluczyk można przekręcić tylko do momentu kiedy zapalają się kontrolki - nie można było przekręcić dalej tj. do momentu kiedy zaczyna wszystko w motorze ruszać.
Popróbowałem kilka razy przekręcić ten kluczyk (być może trochę za nerwowo ;d ) i nic. Najciekawsze okazało się to , ŻE NAWET KIEDY WYJĄŁEM KLUCZYKI ZE STACYJKI KONTROLKI DALEJ SIĘ PALIŁY.. Trzeba było więc odłączyć aku.
Znajomy mówi że to na 99% kostka stacyjkii ale przed zakupem nowej i zabrania się do wymiany proszę o jakieś podpowiedzi - czy waszym zdaniem faktycznie to typowa usterka kostki czy mam do czynienia z jakimś ciekawszym tematem
Piszcie
- Audi Sport
- Forum Audi 80
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
GrocH69, nie chciałbym być złym prorokiem, ale chyba trafiło płetwe w stacyjce.GrocH69 pisze:Okazało się że kluczyk można przekręcić tylko do momentu kiedy zapalają się kontrolki - nie można było przekręcić dalej tj. do momentu kiedy zaczyna wszystko w motorze ruszać.
https://audi80.pl/b3-18-pm-stacyjka-vt13410.htm
Wyjmij kostkę ze stacyjki i sprawdź ją na sucho, czyli spróbuj uruchomić auto, przekręcając ją płaskim wkrętakiem.
https://audi80.pl/b3-b4-kostka-stacy ... t27544.htm
gdy tylko dostaniesz sie do kosci bedzie wszystko jasne 10 minut roboty , ściagasz kierownice licznik wyciagasz i jestes w stanie dotrzec do kosci dla ulatwienia mozesz tez półkę pod kierownica wymontowac , robota na 15 minut z browarkiem w rękuGrocH69 pisze:wolałbym wiedzieć na 100% czy to na pewno jest przyczyną
Raczej to wina kostki, ale na odległość nikt Ci tego nie sprawdzi. Jak wyjmiesz kostkę to spróbuj odpalić za pomocą śrubokręta jeżeli działa i kostka nie jest nigdzie pęknięta to znaczy, że to nie jej wina. Kierownicy nie trzeba demontować. Dojście po wyjęciu licznika jest dość dobre także nie ma problemu by ją wyjąć i wszystko posprawdzać.GrocH69 pisze:Znajomy mówi że to na 99% kostka stacyjkii ale przed zakupem nowej i zabrania się do wymiany proszę o jakieś podpowiedzi - czy waszym zdaniem faktycznie to typowa usterka kostki
Odkrecasz dwie śrubki które trzymają kostkę i wyjmujesz nie odpinając kostki z przewodami oczywiście. A śrubokręt wkładasz w miejsce gdzie wchodzi "płetwa" ze stacyjki. I odpalasz tak jakbyś normalnie kluczykiem to robił tylko, że zamiast kluczyka bedziesz to robił płaskim śrubokrętemNie za bardzo wiem jak się odpala śrubokrętem odpinam kostkę i gdzie wtedy idzie ten śrubokręt ?
Pokręciłem trochę tym śrubokrętem w kostce i okazało się że chyba musi być sprawna bo samochód chciał odpalić ! ( wszystko przebiegało jak w trakcie przekręcania kluczyka w stacyjce tj. 1 poziom gdy zapalają się kontrolki i drugi gdy zaczyna ruszac motor ) Fakt że audiczka jest prawdopodobnie zupełnie pusta ale rozrusznik pięknie pracował więc kostke chyba należy uznać za sprawną .. a więc jednak niespodzianka super..
Jutro lecę po stacyjke na szrocik :mrgreen: i niedługo działam z wymianą .
Na marginesie można podjąć się wymiany w swoim garażu ? czy lepiej oddać to w ręce mechanika ?
Dzięki za pomoc
Jutro lecę po stacyjke na szrocik :mrgreen: i niedługo działam z wymianą .
Na marginesie można podjąć się wymiany w swoim garażu ? czy lepiej oddać to w ręce mechanika ?
Dzięki za pomoc