[B3/B4]Licznik kilometrów wariuje
już tłumacze...
UN4 są z reguły nierozbieralne, jeśli zaś chodzi o VDO to były 2 rodzaje:
z płytką prędkościomierza umieszczoną prostopadle do tarczy prędkościomierza i z płytką umieszczoną równolegle...
te umieszczone równolegle są podobno niebezpieczne w rozbieraniu, chociaż nie jednemu udało się to zrobić bez problemu, ja np w swoim bez problemu kręciłem wskazówką i nic nie uszkodziłem
jeśli chodzi o licznik od A4 to odpada, ponieważ:
inna jest podstawa prędkościomierza, poza tym nie pasuje wizualnie do reszty zegarów...
podejrzewam też że prędkościomierz z A4 posiada zupełnie inne wyjścia na sygnały z czujnika w skrzyni, chociaż przeliczanie impulsów jest bardzo zbliżone, o czym świadczyc mogą np swapy licznika z A4 do B4/B3
UN4 są z reguły nierozbieralne, jeśli zaś chodzi o VDO to były 2 rodzaje:
z płytką prędkościomierza umieszczoną prostopadle do tarczy prędkościomierza i z płytką umieszczoną równolegle...
te umieszczone równolegle są podobno niebezpieczne w rozbieraniu, chociaż nie jednemu udało się to zrobić bez problemu, ja np w swoim bez problemu kręciłem wskazówką i nic nie uszkodziłem
jeśli chodzi o licznik od A4 to odpada, ponieważ:
inna jest podstawa prędkościomierza, poza tym nie pasuje wizualnie do reszty zegarów...
podejrzewam też że prędkościomierz z A4 posiada zupełnie inne wyjścia na sygnały z czujnika w skrzyni, chociaż przeliczanie impulsów jest bardzo zbliżone, o czym świadczyc mogą np swapy licznika z A4 do B4/B3
... ja mam ten VDO z plytka rownolegle umieszczona do tarczy,
wskazowka krecila sie delikatnie az cos strzelilo i szlak ja trafil... teraz to tak jak to mowia "po ptokach" pozostaje kupic taki sam licznik predkosci i wkrecic zamiast uszkodzonego albo caly komplet ok 150-300 PLN ceny allegro, chyba ze ktos z kolegow ma DOBRY i chetnie sprzeda albo wie gdzie poza allegro szukac tego typu zegarkow.
Ale kilometry sie kreca usterka naprawiona kosztem drugiej
... ale wpadlem jeszcze na taki pomysl ... tu pytanie sprecyzowane do COBRY ...
Jakby tak caly ustruj wskazowki przelutowac z jakiegos innego (uszkodzonego) VDO (nie wazne czy z rownolegle czy prostopadle umieszczonej tarczy - chyba ze to ma znaczenie)
i wlutowac to w moj uszkodzony licznik i poskladac calosc ... jak to sie da pochytac to prosze o jakis opis sytuacyjny ...
z gory dzieki
wskazowka krecila sie delikatnie az cos strzelilo i szlak ja trafil... teraz to tak jak to mowia "po ptokach" pozostaje kupic taki sam licznik predkosci i wkrecic zamiast uszkodzonego albo caly komplet ok 150-300 PLN ceny allegro, chyba ze ktos z kolegow ma DOBRY i chetnie sprzeda albo wie gdzie poza allegro szukac tego typu zegarkow.
Ale kilometry sie kreca usterka naprawiona kosztem drugiej
... ale wpadlem jeszcze na taki pomysl ... tu pytanie sprecyzowane do COBRY ...
Jakby tak caly ustruj wskazowki przelutowac z jakiegos innego (uszkodzonego) VDO (nie wazne czy z rownolegle czy prostopadle umieszczonej tarczy - chyba ze to ma znaczenie)
i wlutowac to w moj uszkodzony licznik i poskladac calosc ... jak to sie da pochytac to prosze o jakis opis sytuacyjny ...
z gory dzieki
a czy ten Twoj VDO jest z wersji diesel czy benzyna ?
i czy plytke z predkosciomierza ma rownolegla do zegarow czy prostopadla ?
jesli mozesz to jakos poazac na foto, chetnie wzialbym caly ... moze jakos da sie ponegocjowac cene ? ale to zalezy jak umieszczonajest plytka z zolta zembatka
czekam na odp
i czy plytke z predkosciomierza ma rownolegla do zegarow czy prostopadla ?
jesli mozesz to jakos poazac na foto, chetnie wzialbym caly ... moze jakos da sie ponegocjowac cene ? ale to zalezy jak umieszczonajest plytka z zolta zembatka
czekam na odp
aroslaw, musisz odkręcić tą płytkę z tyłu i będzie widać jak jest umieszczona.
Najlepiej od razu zrób fotkę i wstaw.
edit. Ten co masz jest na 99% od benzyny.
Najlepiej od razu zrób fotkę i wstaw.
edit. Ten co masz jest na 99% od benzyny.
Ostatnio zmieniony 02 lis 2007, 14:38 przez zserty, łącznie zmieniany 1 raz.
... jak napisal COBRA ten Twoj cyferblat jest z benzynki,
a ja mam kolejne zapytanie ... moze ktos ma do odsprzedania sam predksciomierz,
bo z tego co juz sie rozeznalem jest sznasa na przeszczep ustroju wskazowki
prosilbym o przeslanie fotek - tylko licznika z prostopadla plytka jak to tam wyglada
moze ktos dysponuje takimi zdjeciami albo jest w trakcie operacji i moze kliknac kilka
ewentualne jesli ktos ma nieuszkodzoana sprezynke ktora mocowana jest na osi wskazowki ? bede wdzieczny
a ja mam kolejne zapytanie ... moze ktos ma do odsprzedania sam predksciomierz,
bo z tego co juz sie rozeznalem jest sznasa na przeszczep ustroju wskazowki
prosilbym o przeslanie fotek - tylko licznika z prostopadla plytka jak to tam wyglada
moze ktos dysponuje takimi zdjeciami albo jest w trakcie operacji i moze kliknac kilka
ewentualne jesli ktos ma nieuszkodzoana sprezynke ktora mocowana jest na osi wskazowki ? bede wdzieczny
tu masz link do naprawy licznika i sa zdjecia :]
http://www.audi80.prh.pl/pliki_audi80/w ... a_B3B4.pdf
http://www.audi80.prh.pl/pliki_audi80/w ... a_B3B4.pdf