[Cabrio] Alufelgi na lato - wybór
HBArt, Ty szukasz dystansów z 4x108 na 5x130 tak? bo jeśli szukasz zwykłych 4x108 https://audi80.pl/s-dystanse-4x108-20mm-vt75630.htm tylko z tego co wiem to na tył 20mm raczej nie podejdzie jeśli średnica pierścienia centrującego jest 57,1mm na wejściu i wyjściu dystansu.
k3llys na razie nie szukam niczego konkretnego, rozglądam się nad możliwościami ładnej felgi na lato do mojego Caba. Jako że nasz rozstaw jest specyficzny i mało które ciekawe felgi w nim wychodziły, a jeśli nawet to są bardzo ciężko dostępne.... Dlatego szukam innych rozwiązań, pomysłów. 5x112 i przerabianie piast w tym sezonie nie wchodzi w grę gdyż mam trochę innych planów co do auta, więc kolejne możliwości, dystanse na np. właśnie 5x130 bo tutaj można już szukać ciekawych felg albo np. pospolite 4x100 =).
Kolczat w takim razie np. ET49 szerokość 8,5 czy takie felgi wejdą do Cabrio przy 20mm dystansie?
Kolczat w takim razie np. ET49 szerokość 8,5 czy takie felgi wejdą do Cabrio przy 20mm dystansie?
Najtaniej z efektem będzie szukać koła 5x130, natomiast jeśli w grę wchodzi 17" to można też 4x100 lub 5x108 szukać i rozwiercać piasty i tarcze + ewentualne dystanse.
Ja o mały włos nie kupiłem felg z Ferrari, bo one mają rozstawy właśnie 5x108 i wysokie ET. Ale poniżej 6000zł za komplet nawet nie ma szans kupić, chyba, że jedna będzie spalona
Ja o mały włos nie kupiłem felg z Ferrari, bo one mają rozstawy właśnie 5x108 i wysokie ET. Ale poniżej 6000zł za komplet nawet nie ma szans kupić, chyba, że jedna będzie spalona
bendek88 dzięki za wyjaśnienie!
Atlas felgi z Ferrari wyglądałyby kozacko, ale faktycznie ceny kosmiczne, no ale nie ma się co dziwić, jeśli nie znajdę ładnych kół na 4x108, prawdopodobnie będę szukał dystansów 5x130.
Może ktoś z Was zna osobę, lub może polecić jakiś zakład który takie dystanse wykonuje?
Jakie są niebezpieczeństwa w montażu takich dystansów?
Czytałem na forum już mnóstwo postów na podobny temat, jedni piszą że jest ok inni że to ryzykowne.
Atlas felgi z Ferrari wyglądałyby kozacko, ale faktycznie ceny kosmiczne, no ale nie ma się co dziwić, jeśli nie znajdę ładnych kół na 4x108, prawdopodobnie będę szukał dystansów 5x130.
Może ktoś z Was zna osobę, lub może polecić jakiś zakład który takie dystanse wykonuje?
Jakie są niebezpieczeństwa w montażu takich dystansów?
Czytałem na forum już mnóstwo postów na podobny temat, jedni piszą że jest ok inni że to ryzykowne.
Po moich wielokrotnych doświadczeniach z dystansami polecam osobistą wizytę u tokarza, zapłacenie więcej, ale z gwarancją by było idealnie. Co ciekawe mój setup rozwierconych piast i tarcz po przełożeniu do innego cabrio nie pasował tak idealnie jak u mnie i trzeba było delikatnie poprawiać otwory dystansów. To utwierdza mnie w fakcie, że najlepsze dystanse są robione na zamówienie pod konkretne auto, a nie kupowane przez internet.
Powyższa uwaga nie odnosi się do standardowych dystansów zmieniających rozstaw np. z 4x108 na 4x100 -> wtedy lepiej zainwestować w firmowe wyroby pieczętowane TUV (np. H&R, FK, RH itp.).
Powyższa uwaga nie odnosi się do standardowych dystansów zmieniających rozstaw np. z 4x108 na 4x100 -> wtedy lepiej zainwestować w firmowe wyroby pieczętowane TUV (np. H&R, FK, RH itp.).