[80 b3 2.0] silnik źle pracuje zakopcone swiece
[80 b3 2.0] silnik źle pracuje zakopcone swiece
Witam wszystkich. Mam problem z śilnikiem w mojej bryce. Po wyczyszczeniu świec z sadzy silnik chodzi elegancko ma zrywa i w ogóle, a po przejechaniu małego odcinka świece są zakopcone ( bardzo ) i auto słąbnie w ogóle nie przyspiesza. Nawet na luzie wchodzi tylko troche na obroty a potem zalewa go i spada z obrotó. Co robić, ktoś jurz miał taki przypadek ???? dzięki
Ostatnio zmieniony 03 lis 2007, 22:19 przez sisu32, łącznie zmieniany 2 razy.
Sonda lambda - czujnik umieszczony w kolektorze wylotowym (na samym początku) silnika spalinowego mierzący zawartość tlenu w spalinach. Pozwala to na precyzyjne dozowanie składu mieszanki paliwowo-powietrznej, aby zapewnić jak najdoskonalszą pracę silnika i zmniejszyć do minimum emisję tlenku węgla.
Sonda jest umieszczona przy kataliztorze więc jej tam szukaj. Jak znajdziesz ja to wypnij kostke i odpal silnik sprawdź jak sie bedzie zachowywał. Jak bedzie dobrze to oznaka uszkodzonej sondy( komputer przyjmuje wartość zastepczą). Jeżeli nadal źle czujnik temp od wtryskiwacza rozruchowego do sprawdzenia lub odłacz wtyczke od wtryskiwacza.