[B4 ABK lpg]Zabezpieczenie przed zniszczeniem przepływomierz
[B4 ABK lpg]Zabezpieczenie przed zniszczeniem przepływomierz
Witam,
Posiadam Audi 80 B4 2.0 benzyna/lpg 116 KM
Po ostatnim wybuchu w przepływomierzu nie mam możliwości jeździć na benzynie.
Nie wiem czy warto kupować nowy przepływomierz, bo czytałem, że w samochodach z instalacją lpg często występują takie wybuchy.
Moje pytanie brzmi:
Czy można jakoś zabezpieczyć przepływomierz przed ewentualnym kolejnym wybuchem? Dodam, że posiadam gaz 1 generacji.
Posiadam Audi 80 B4 2.0 benzyna/lpg 116 KM
Po ostatnim wybuchu w przepływomierzu nie mam możliwości jeździć na benzynie.
Nie wiem czy warto kupować nowy przepływomierz, bo czytałem, że w samochodach z instalacją lpg często występują takie wybuchy.
Moje pytanie brzmi:
Czy można jakoś zabezpieczyć przepływomierz przed ewentualnym kolejnym wybuchem? Dodam, że posiadam gaz 1 generacji.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2013, 16:07 przez piotrbielawa, łącznie zmieniany 1 raz.
a jest wstawiony antywybuch ? jesli jest wszystko ok z zaplonem czyli swiece ,dobrze ustawiony zaplon, palec ,kopulka to nie powinno strzelac
[ Dodano: 2013-01-22, 21:17 ]
i z tego co wiem 2.0E to nie bardzo z gazem chyba ze dobra instalacja ale tak tylko slyszalem nie wiem czy to prawda ja mam 2.3 i tez mowia ze lipa z gazem a ja mam juz 3 lata zrobilem 65tys i narazie wszystko ok nic nie strzela oby tak dalej
[ Dodano: 2013-01-22, 21:17 ]
i z tego co wiem 2.0E to nie bardzo z gazem chyba ze dobra instalacja ale tak tylko slyszalem nie wiem czy to prawda ja mam 2.3 i tez mowia ze lipa z gazem a ja mam juz 3 lata zrobilem 65tys i narazie wszystko ok nic nie strzela oby tak dalej
Kolego zluzuj też opaskę zaciskową co trzyma tą dużą gumę na przepływomierzu.ma być luźno,w razie strzału nie zrobi aż tak dużego spustoszenia,(u mnie wygięło maskę aż są odpryski lakieru) guma spadnie i silnik gaśnie.Mam też zamontowane dwie klapki antywybuchowe na obudowie filtra.Przepływomierz można naprawić,poszukaj na forum
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Popraw tytuł tematu aby był zgodny z regulaminem: https://audi80.pl/-zanim-cos-tu-napi ... vt9608.htm
Założyć sekwencje i wystrzały niegroźne. Niektórzy skąpią dołożyć kilka stów do sekwencji a później oszczędność się "zwraca" na wymianie przepływomierzy.
Są ludzie którzy też montują sekwencje do mechanicznego wtrysku a nawet gaźnika ale cena jest powalająca.
Założyć sekwencje i wystrzały niegroźne. Niektórzy skąpią dołożyć kilka stów do sekwencji a później oszczędność się "zwraca" na wymianie przepływomierzy.
W NG niema elektronicznie sterowanych wtryskiwaczy, więc jedyna kulturalna instalacja to III generacja która jest teraz trudna do zdobycia i jej cena też powala.oczko1979 pisze:prawda ja mam 2.3 i tez mowia ze lipa z gazem a ja mam juz 3 lata zrobilem 65tys i narazie wszystko ok nic nie strzela oby tak dalej
Są ludzie którzy też montują sekwencje do mechanicznego wtrysku a nawet gaźnika ale cena jest powalająca.
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Przyznaję, że strzeliło u mnie z powodu źle ustawionego zapłonu (a miałem wstawić samochód tylko do garażu kilka metrów).
Powiedzcie mi czy te klapki antywybuchowe są w ogóle skuteczne? Na necie są różne opinie na ich temat.
W sklepie z częściami samochodowymi pewien mechanik wspomniał też o zaworach zwrotnych. Czy macie z tymi zaworami jakieś doświadczenia?
Powiedzcie mi czy te klapki antywybuchowe są w ogóle skuteczne? Na necie są różne opinie na ich temat.
W sklepie z częściami samochodowymi pewien mechanik wspomniał też o zaworach zwrotnych. Czy macie z tymi zaworami jakieś doświadczenia?
-
- Forum Audi 80
Widziałem ABK ze zniszczonym przepływomierzem pomimo że miało taką klapkę: http://www.drypa.pl/produkt659_KLAPY_-_ ... filtr.html (jeśli ktoś chce taką kupić do ABK to niech sprawdzi czy taka średnica jest w ABK)
- KAROLEK22XX
- Forum Audi 80
- Imię: Karol
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
http://www.drypa.pl/produkt659_KLAPY_-_ ... filtr.html ja mam cos takiego kiedys jak strzelił to nawet to nie pomogło ale jak narazie nie strzeala
-
- Forum Audi 80
Może jakby stosować mikser taki jak do mechanicznego wtrysku montowany na przepustnicy to wtedy przepływomierz i rura doprowadzająca gaz nie byłaby wypełniona palną mieszanką i wtedy klapka antywybuchowa dałby radę.
Z drugiej strony taki miksker z racji jeszcze mniejszej dziury ograniczyłby moc jeszcze bardziej niż zwykły palnikowy mieszalnik do tego ta klapka z małą dziurą...
Z drugiej strony taki miksker z racji jeszcze mniejszej dziury ograniczyłby moc jeszcze bardziej niż zwykły palnikowy mieszalnik do tego ta klapka z małą dziurą...
- carlosh6989
- Forum Audi 80
mikser niestety musi byc przed przepływomierzem bo niestety steruje dawka gazu jak i powietrzem ja niestety miałem takiego pecha że kupiłem auto z uszkodzonym przepływomierzem. Wymieniłem go a klapki antywybuchowe zdaja egzamin mam w swoim samochodzie na obudowie filtra powietrrza i za przepływomierzem
-
- Forum Audi 80